Με τον τίτλο "Άλφα στερητικό" επέλεξε η Θοδώρα Αθανασίου να παρουσιάσει το πλέον προσωπικό της projectμέσω του οποίου η μουσικός ανοίγει την αυλαία σε ένα ολοκληρωμένο κύκλο συνθέσεων. Σε αυτές κυριαρχεί η αστική λαϊκή παράδοση του ελληνικού μεσοπολέμου (ρεμπέτικο), καθώς και ηχοχρώματα από τη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Αθανασίουμετά από μακρά περίοδο σημαντικών συνεργασιών και πειραματισμών με βασικό χαρακτηριστικό τον χώρο του ρεμπέτικου (αλλά όχι μόνο), επικοινωνεί την προσωπική της δημιουργία μέσω ενός υλικού πάνω στο οποίο δούλευε για αρκετό καιρό, και με όχημα το σχήμα που φέρει την ίδια επί κεφαλής ("Θ. Αθανασίου Τρίο"), αλλά συμπληρώνεται ισοσκελώς με τη συμμετοχή δύο σημαντικών μουσικών και συνεργατών της, του Λουκά Μεταξά (στα κρουστά) και του Ταξιάρχη Γεωργούλη (στο ούτι). 

 

Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για μία λιτή σύνθεση μουσικών, ικανότατη ωστόσο να αποδώσει επαρκώς και με υψηλή αισθητική την ουσία της συγκεκριμένης μουσικής φόρμας, καθώς και την επιδίωξη του σχήματος, που όπως σημειώνεται στο Δελτίο Τύπου είναι "η εξερεύνηση του πώς παλιά μουσικά μοτίβα και όργανα μπορούν να γίνουν εργαλεία σύγχρονης μουσικής δημιουργίας και έκφρασης". 

 

Το  "Άλφα στερητικό"είναι το πρώτο μέρος της μουσικής παράστασης "Χωρίς Λόγια"που η Θεοδώρα Αθανασίου επέλεξε να παρουσιάσει (τη Δευτέρα 30 Απριλίου, 9μ.μ.) στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, έναν χώρο που ξεχωρίζει για το αισθητικό κριτήριο σχετικά με τις παραστάσεις που φιλοξενεί και που δεν διστάζει να πρωτοτυπεί και να δίνει πεδίο δράσης σε πολύ δημιουργικά project. 

 

Κιθάρα -σύνθεση:Θεοδώρα Αθανασίου 
Ούτι: Ταξιάρχης Γεωργούλης 
Κρουστά: Λουκάς Μεταξάς 

 

 

Αναλυτικότερα από το Δελτίο Τύπου... 


Η Συναυλία «Άλφα στερητικό»: 

Η συναυλία που παρουσιάζει πρωτοεμφανιζόμενο, το Θεοδώρα Αθανασίου τρίο, εγκαινιάζει μια σειρά εμφανίσεων  που θα ολοκληρώσουν αργότερα από καιρό μια μουσική ενότητα με την παράσταση: “χωρίς λόγια”. 

“Άλφα στερητικό”, είναι το όνομα της πρώτης αυτής συναυλίας, που περιέχει λίγα λόγια, λίγα δηλαδή τραγούδια, μόλις δυο. Τα υπόλοιπα κομμάτια είναι οργανικές συνθέσεις στις οποίες το ...μόνο λόγο έχει η μουσική. Τα περισσότερα από τα κομμάτια είναι πρωτότυπες συνθέσεις.   “Α” όπως Αρχή ή έλλειψη που μεγαλώνει την Ανάγκη, ως αιτία επιθυμίας που δεν εκπληρώνεται ή όπως ανοιχτός κύκλος. Τρία όργανα, τρεις κόσμοι, ένας διάλογος. 
 
Η Μουσική παράσταση «Χωρίς Λόγια» 

Το “Χωρίς Λόγια” είναι ένα πειραματικό μουσικό εγχείρημα που δημιουργήθηκε και εξελίσσεται από το μουσικό σχήμα “Θ. Αθανασίου Trio”. Η κεντρική ιδέα της παράστασης αφορά στο διάλογο ενός παλιού κιθαρονιού ρομαντικής εποχής, με ένα ούτι και κρουστά. Μιλούν για το σήμερα. Προβληματίζονται. Δρουν. Αντιδρούν. Ερωτεύονται. Υπάρχουν και συνυπάρχουν αρμονικά μέσα στο νήμα του χρόνου.  Το “Χωρίς Λόγια” είναι η θέση τριών μουσικών με καταβολές σε παλιά μουσικά ιδιώματα που έχουν έδρα την Ανατολική Μεσόγειο. Τα κομμάτια που καταπιάνεται το σχήμα, σε πρώτη φάση αποτελούν κυρίως πρωτότυπες συνθέσεις με επιρροές από την αστική λαϊκή παράδοση του ελληνικού μεσοπολέμου (ρεμπέτικο τραγούδι). Αφορμή η εξερεύνηση του πώς παλιά μουσικά μοτίβα και όργανα μπορούν να γίνουν εργαλεία σύγχρονης μουσικής δημιουργίας και έκφρασης. 

Το μουσικό σχήμα “Θ. Αθανασίου Trioσυστάθηκε το Σεπτέμβρη του 2016 από τη μουσικό Θεοδώρα Αθανασίου, με σκοπό να αποτελέσει ένα πυρήνα μουσικής έκφρασης κι ενασχόλησης με τις δικές της σύγχρονες συνθέσεις. 

 

Περισσότερες πληροφορίες: 

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων [Κύπρου 91Ακαι Σικίνου, Κυψέλη, 213 00 40 496,polychorosket.gr] 

Είσοδος: 6€