Η φωνή είναι ο πυρήνας στη νέα δισκογραφική δουλειά της Μάρθας Μαυροειδή, που παρουσιάζεται την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο, τηλ.: 210 32 52 214), με ελεύθερη είσοδο.

Η πολύ δημιουργική και δραστήρια μουσικός εμπιστεύεται ένα εκφραστικό εργαλείο που της είναι ιδιαίτερα οικείο και με το οποίο έχει δουλέψει πολύ κατά το παρελθόν, καθώς και την αφηγηματική δομή του παραμυθιού όπως έμμεσα μαρτυρά και ο τίτλος του δίσκου «Η Κλωστή και το Βελόνι».

 

 

Καλεσμένοι της Μαυροειδή σε αυτή τη δουλειά είναι η Σαβίνα Γιαννάτου, το βουλγάρικο πολυφωνικό σχήμα Eva Quartet, το νέο φωνητικό σχήμα Κουαρτέτο Γιασεμί, ο Αργύρης Μπακιρτζής και η Ειρήνη Δερέμπεη. Στον δίσκο συμμετέχουν ο περκασιονίστας Βαγγέλης Καρίπης και ο κανονιέρης Τάσος Πούλιος, χρησιμοποιώντας -ωστόσο- την φωνή τους σαν μουσικό όργανο, και μεταφέροντας την εμπειρία τους από τις τεχνικές των παραδοσιακών οργάνων στη φωνή. Τις συμμετοχές συμπληρώνουν ο συγγραφέας Γαβριήλ Πεντζίκης, ο οποίος απαγγέλλει ένα κείμενο του πατέρα του Νίκου Πεντζίκη, μια χορωδία και ένα μωρό που βγάζει τους πρώτους ήχους με την φωνή του. 

 

Για όλα τα παραπάνω, η Μάρθα Μαυροειδή μίλησε στο Musicpaper.gr και το “Παραδούναι και Λαβείν”…

Τι περιλαμβάνει η νέα σου δισκογραφική δουλειά, «Η Κλωστή και το Βελόνι»;

Περιλαμβάνει δεκατέσσερα κομμάτια γραμμένα αποκλειστικά για φωνές. Κάποια είναι διασκευές από παραδοσιακά τραγούδια και άλλα είναι νέες συνθέσεις γραμμένες για φωνές a cappella

Γιατί επέλεξες να στηριχθείς αποκλειστικά σε φωνητικές συνθέσεις;

Είναι ένα υλικό που το δουλεύω αρκετό καιρό, μέσα από εργαστήρια φωνητικού συνόλου και πρόσφατα με το Φωνητικό Κουαρτέτο Γιασεμί. Από καιρό ήθελα να βγάλω μία "φωτογραφία" αυτής της διαδικασίας που δεν έχει τέλος, και οι συγκυρίες το έφεραν και έγινε φέτος.

Έχεις δουλέψει πολύ για την προσέγγισή σου στην ανθρώπινη φωνή. Θα ήθελες να αναφέρεις τις βασικότερες επιρροές σου; 

Οι μουσικές καταγωγές μου είναι οι μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Η φωνή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις παραδόσεις. Η πιο σημαντική σπουδή έχει υπάρξει η ακρόαση μουσικής. Ακούγοντας παραδοσιακούς τραγουδιστές αλλά και οργανοπαίκτες και μελετώντας τα διαφορετικά στυλ, τα στολίδια, τα διαστήματα και τα διαφορετικά ηχοχρώματα που καθορίζουν ένα τοπικό ιδίωμα, χτίζει κανείς μία σπουδαία και ανεξάντλητη βάση μουσικών δεδομένων.

Πως δούλεψες με το υλικό του νέου σου δίσκου; Εκτός της βασικής αναφοράς που είναι η φωνή, υπάρχει μία βασική ιδέα και στη ροή των ιστοριών που περιέχονται στα τραγούδια;

Άφησα τα ίδια τα τραγούδια να φτιάξουν μία ιστορία από μόνα τους. Υπάρχει η αναφορά στην παιδική ηλικία, αλλά και στην έννοια του παιχνιδιού που είναι μια πανανθρώπινη αξία, και είναι και η βάση για κάθε τι που αξιώνεται να λέγεται τέχνη.

Στο δίσκο συμμετέχουν οι Βαγγέλης Καρίπης και Τάσος Πούλιος, επίσης με τη φωνή τους. Με ποιον τρόπο μετέφεραν τη δική τους εμπειρία από τα κρουστά και το κανονάκι;

Η αρχική σκέψη είναι ότι η φωνή, εκτός από το να φέρει τον λόγο, είναι και ένα μουσικό όργανο. Η μελέτη που κάνει κάθε μουσικός συμβαίνει όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο μυαλό. Αλλιώς "σκέφτεται" μουσικά ένας κρουστός, αλλιώς ένας που παίζει νυκτά όργανα και αλλιώς ένας τραγουδιστής. Η συμμετοχή του Βαγγέλη και του Τάσου είναι ένα πείραμα σε αυτήν την κατεύθυνση, το πως μπορεί να διοχετευθεί η μουσική σκέψη σε έναν διαφορετικό μέρος του σώματος, και να παράξει και πάλι μουσική!