Η είδηση πως το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» θα φιλοξενήσει την ερχόμενη Δευτέρα (7 Απριλίου) ένα Workshop του πολυβραβευμένου, John Psathas ξεπερνάει τα όρια μία πραγματικά σπουδαίας ευκαιρίας για όσους ενδιαφέρονται για ένα μουσικό masterclass! Ο ελληνικής καταγωγής Νοεζηλανδός συνθέτης δεν είναι απλώς σημείο πολιτιστικής αναφοράς για τη μακρινή χώρα της Ωκεανίας, αλλά παράλληλα μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της διεθνούς worldmusicκοινότητας, ενώ το έργο και οι συνεργασίες του με καλλιτέχνες όπως οι Evelyn Glennie, Serj Tankian, Salman Rushdie, Michael Brecker, Joshua Redman, Kristjan Jarvi, Dana Rotberg, Pedro Carneiro, έχουν αποδώσει projectμε αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο. Το -με ελεύθερη είσοδο (!)- Workshop που θα δώσει ο JohnPsathas στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» τιτλοφορείται «Καταργώντας τα σύνορα στη Μουσική» και δεν θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα η δραστηριότητα ενός ιδιοφυούς μουσικού που έχει εντρυφήσει βαθύτατα στην ουσία της μουσικής Τέχνης και σε ένα ευρύ φάσμα της κλασικής, jazz, electronica, χορευτικής, θεατρικής, κινηματογραφικής, ανατολικής και avant-garde μουσικής, επιτυγχάνοντας μία σύζευξη ρυθμών και μελωδιών που φέρνει κοντά πολλά και διαφορετικά μουσικά στυλ.

Χαρακτηριστικό δείγμα της φιλοσοφίας του JohnPsathas υπήρξε το πολύ πρόσφατο crossover project με τον τίτλο «Between Zero and One», στο οποίο –μάλιστα- συμμετέχουν και τρεις Έλληνες μουσικοί, οι Πέτρος Κούρτης (κρουστά), Κώστας Θεοδωράκος (κρουστά) και Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι).

Ο κ. Psathas μίλησε στο Μusicpaper.gr για τη συγκεκριμένη δουλειά…

«Η φαντασία που υπάρχει στη σκέψη των ανθρώπων είναι κάτι που τον διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα ζώα. Καταλαβαίνουμε εάν υπάρχουμε ή εάν πεθαίνουμε, αλλά τι θα γίνει όταν πεθάνουμε; Γνωρίζουμε, φυσικά, για το σύμπαν. Ωστόσο, ενώ ξέρουμε, αλλά δεν καταλαβαίνουμε για όλα αυτά, σκεφτόμαστε το Θεό. Ιστορικά ως άνθρωποι έχουμε φτιάξει πολλούς Θεούς. Φαίνεται πως χρειαζόμαστε να υπάρχει κάτι πιο πέρα από εμάς και τη ζωή. Εκεί σε αυτή σκέψη, ως άνθρωποι που πιστεύουμε ότι υπάρχει Θεός, κάτι που υπάρχει κοντά μας κάθε δευτερόλεπτο, στη ζωή μας, κάποιος που μας προσέχει, έρχεται η πίστη στο Θεό.

Σκέφτηκα το πώς και πόσο μας επηρεάζουν αυτές οι σκέψεις, το πώς ζούμε και το τι κάνουμε, εξαιτίας του ότι κάποιος πάντα μας προσέχει. Υπάρχει μία καινούργια διάσταση σε όλο αυτό τον προβληματισμό, τώρα με το ίντερνετ, αφού κάποιος μπορεί να κοιτάξει και να ελέγξει το τι κάνουμε στο διαδίκτυο. Παράλληλα, σε σχέση με το σύμπαν υπάρχουν πολλές θεωρίες, όπως το «Big Bang». Το σύμπαν εκρήγνυται, κάνει κύκλο και ανακυκλώνεται. Τέλος, όταν το σύμπαν συρρικνώνεται είναι «μηδέν» και όταν «σκάει» εμείς υπάρχουμε, άρα είναι στο «ένα». Εάν υπήρχε ένα διάστημα μεταξύ του «μηδενός» και του «ενός», εμείς θα υπήρχαμε στο ενδιάμεσο. Εάν, ταυτόχρονα δεν υπήρχε και το θεϊκό στοιχείο, για ένα διάστημα δεν θα μας πρόσεχε κανένας, άρα θα ξέραμε πως ήμαστε ελεύθεροι από τον Παρατηρητή. Δεν θα υπήρχε κανείς, μόνο εμείς. Είναι μία περιγραφή για το πώς οι άνθρωποι θα ζούσαμε, απόλυτα υπεύθυνοι για όσα κάνουμε εάν δεν υπήρχε Θεός, αλλά υπήρχε μόνο αυτός ο χρόνος του «τώρα» και ήμασταν υπεύθυνοι μόνο να απολαύσουμε τη ζωή…»

Το project «Between Zero and One» υλοποιήθηκε σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, με τους μουσικούς να συμπληρώνουν ο καθένας το δικό του μέρος, γνωρίζοντας μόνο τι έχει ήδη παιχθεί και το τι πρόκειται να ακολουθήσει σαν μελωδική γραμμή. Η διαδικασία μοιάζει με ένα πολυεθνικό μουσικό παζλ, πανανθρώπινο πιο σωστά, που ενώνεται σε έναν κοινό τόπο.

Εμπνευσμένο από αρχαίους, αλλά και σύγχρονους ρυθμούς το «Between Zero and One» γράφτηκε για το συγκρότημα κρουστών «Strike», της Νέας Ζηλανδίας και αποτελείται από εννιά μέρη.

Στο ομότιτλο κομμάτι «Between Zero and One» έλαβαν μέρος οι μουσικοί… Leila Adu (New York), Adam Page (Wellington), Serj Tankian (Los Angeles), Matt Penman (New York), Πέτρος Κούρτης (Αθήνα), John Psathas (Wellington), Warren Maxwell (Featherston), Lara St. John and Iggy Cain (New York), Pedro Carneiro (Lisbon), Michael Gavriel (Wellington), Pei-Ching Wu (Taipei), Κώστας Θεοδωράκος (Αθήνα), Julia Coolikova (Moscow), Louis van der Mespel (Wellington), Anna-Marie Alloway (Wellington), John Roxburgh (Wellington), Salina Fisher (Wellington), Annabel Drummond (Wellington), Σοφία Λαμπροπούλου (Αθήνα), Alex Ware (Wellington), Jack Hooker (Wellington).


«Ήθελα να δείξω όλη τη γραμμή της μουσικής, από την αρχή έως το σύγχρονο παρόν, μέσα από πολλές χώρες και κουλτούρες. Δεν ήθελα όμως να είναι ένα μάθημα ιστορίας. Είναι ένα μοντέλο χωρίς πολιτικό, θρησκευτικό, εμπορικό περιεχόμενο, αλλά ανθρώπινο. Είναι μεγάλη η ευθύνη που έχουμε σαν μουσικοί να φέρουμε τη θετική ενέργεια μέσα στον κόσμο. Και η μουσική σαν Τέχνη μπορεί να το κάνει…», καταλήγει ο κ. Psathas.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως ο σπουδαίος συνθέτης, εκτός από το workshopστο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» θα βρεθεί και στο Βόλο για το 3ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ «Ευμέλεια» που θα διεξαχθεί από 5 ως 10 Απριλίου στην Αγριά Βόλου, ενώ αυτό τον καιρό δουλεύει πάνω σε ένα projectμε τον Serj Tankian, μέλους των εμβληματικών «System of a Down», με αντικείμενο τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 |
Αίθουσα Συναυλιών «Φίλιππος Νάκας»
Ιπποκράτους 41, Αθήνα | Τηλ.: 210 3634000 | Ώρα: 19:00

Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό
http://www.johnpsathas.com/