Ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ που γίνεται εδώ και 28 χρόνια στο Πεδίο του Άρεως, φέτος δεν έγινε με την παρέμβαση της αστυνομίας. Το Indie Free Festival δεν πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση της περιφέρειας Αθηνών και του εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίου. Παρακάτω η σχετική ανακοίνωση, αλλά και η καταγγελία από τη Σίσσυ Δουτσίου, που είναι μέλος στο Κενό Δίκτυο και είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών.

 

"Μετά από εισαγγελική παρέμβαση απαγορεύτηκε από την Ελληνική Αστυνομία το αποψινό Indie Free Festival για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια. Αυτό συνιστά άλλη μια παρέμβαση των αρχών και της δικαιοσύνης στις ελευθεριακού χαρακτήρα εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται την τελευταία περίοδο στο Πεδίον του Άρεως. Ήδη από το πρωί ήταν εμφανής η παρουσία αστυνομικών της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ οι οποίοι δεν επέτρεψαν την διοργάνωση του Φεστιβάλ.
Το Κενό Δίκτυο [ πρώην Ομάδα στο Τρόμο του Κενού] καταδικάζει την αυθαίρετη αυτή προσπάθεια καταστολής της ελεύθερης χρήσης και επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου. Το ζήτημα από τη σκοπιά μας δεν αφορά μόνον τη διεξαγωγή ενός σημαντικού πολιτιστικού συμβάντος, με ιστορική διάρκεια δεκαετιών, αλλά τη χρήση του χώρου από τα κινήματα και εν γένει το δικαίωμα στην πόλη ενάντια στην αποικιοποίησή της από τις σχέσεις και τα νοήματα της κυριαρχίας.
Ευχαριστούμε τους φίλους, συντρόφους καθώς και τους καλλιτέχνες που για ώρες παρέμειναν στο χώρο απαιτώντας την απελευθέρωση του Πεδίου του Άρεως.
Η νέα ημερομηνία του φετινού Indie Free Festival θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Το Indie Free Festival γινόταν, γίνεται και θα γίνεται. Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και σε όλες.
Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και σε όλες"

ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ http://voidnetwork.gr 

 


"Η περιφέρεια Αθηνών, ο εισαγγελέας (τo φασιστοειδές υποκείμενο) Ηλίας Ζαγοραίος και οι δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας απαγόρευσαν και εμπόδισαν με τη σωματική και εξουσιαστική τους δύναμη να πραγματωθεί το φετινό Indie Free Festival που γίνεται εδώ και 28 χρόνια στο δημόσιο  χώρο του Πεδίου του Άρεως. Η ευθυνοφοβία της Περιφέρειας και η εξουσιολαγνεία της δεν επέτρεψε και κατέστρεψε τη μάζωξη χιλιάδων ανθρώπων στο Πεδίο του Άρεως με πρόφαση καταγγελίες κατοίκων που υπακούουν την δημοσιογραφική γλώσσα του Σκάι και του Star Channel.  Η κατάσταση είναι αηδιαστική! Το Πεδίο του Άρεως χρειάζεται φροντίδα και κοινωνικό έργο, χρειάζεται επικοινωνία με τους κατοίκους και τα κοινωνικά κινήματα της περιοχής. Το Indie Free festival, ένα φεστιβάλ ανεξάρτητης μουσικής ανανεώνει το κόσμο του πάρκου και ομορφαίνει το πάρκο, είναι μια γιορτή. Πως γίνεται να παρεμποδίσεις μια γιορτή;

 

Το Kενό Δίκτυο ποτέ δεν έχει ζητήσει την άδεια οποιασδήποτε αρχής για εκδήλωση στο δημόσιο χώρο. Την ευθύνη για τις άδειες στο Πάρκο έχει η “Οικονομική Επιτροπή”! Ποιά είναι τα κριτήρια με τα οποία παίρνει τις αποφάσεις της; Μια λογοκρισία εκδηλώσεων που επικυρώνεται με την εξουσία της περιφέρειας. Μια περιφέρεια που είναι ανίκανη να ενδυναμώσει και να παράγει πολιτισμό. Η “εξυπνάδα” της περιφέρειας φτάνει στο σημείο να παραδώσει το Θέατρο Άλσος του Πεδίου του Άρεως στο manager του λαϊκού τραγουδιστή Κιάμου (!) για συναυλίες με μπουζούκια και ηλίθιο στίχο που αναπαράγουν το σεξισμό, το ρατσισμό και τη μαζική αποβλάκωση. Παραχωρούν το τεράστιο Θέατρο Άλσος στο κέντρο του Πάρκου που κτίστηκε και ανακαινίστηκε με τα εκατομμύρια όλων μας στο manager του Κιάμου με το εξευτελιστικό ποσό ενοικίασης 2000 ευρώ τον μήνα!

Αηδία και ξευτίλα!

 

Η απογοήτευση που κυριεύει τα κόκκαλα μου με καταρρακώνει ψυχολογικώς και με θυμώνει σε βαθμό εκρήξεως. Μια γιορτή ελεύθερων ανθρώπων θεωρείται παράνομη και οι άνθρωποι που τη διοργανώνουν μπορούν να συλληφθούν με εντολή του εισαγγελέα ενώ η παιδεραστία και το ναρκεμπόριο ποτίζουν το Πεδίο του Άρεως και δεν αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που τους αρμόζει γιατί κανένας (από τη πλευρά της περιφέρειας) δεν μπορεί να αφιερώσει πραγματικό χρόνο και πραγματική πολιτική βούληση στη λύση αυτών των προβλημάτων. Η μόνη λύση που βρήκαν οι ανώτεροι που κάθονται στις καρέκλες της περιφερειακής αρχής είναι η καταστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων μια ομάδας της περιοχής και η ενοικίαση του Θεάτρου Άλσους στον manager του Κιάμου!

 

Σκατά στα μούτρα τους!

 

Για να επιβιώσεις σε ένα κόσμο εκμετάλλευσης και συμφερόντων χρειάζεται να ακολουθήσεις το συναίσθημα του δικαίου και έπειτα να παραμείνεις υπομονετικός μέχρι να μπορέσεις να επιτεθείς- με το δικό του τρόπο ο καθένας και η καθεμία και όλοι μαζί."

Σίσσυ Δουτσίου

Ηθοποιός και ποιήτρια. Συμμετέχει στο Κενό Δίκτυο και είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών.