Η κοινωφελής επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας διοργανώνει και φέτος τον κύκλο "Άνοιξη των Πλήκτρων", επιτυχημένο θεσμό, πλέον,  που εστιάζει σε πιανιστικά ρεσιτάλ αλλά και γενικότερα σε συναυλίες με πληκτροφόρα όργανα.

 

Στόχος είναι να παρουσιαστεί το ρεπερτόριο του πιάνου αλλά και άλλων πληκτροφόρων οργάνων σε όλο το χρονικό πλαίσιο του ρεπερτορίου, ενώ γίνεται προσπάθεια να υπάρχουν πάντα έργα του 20ου και 21ου αιώνα και ιδιαίτερα έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.

 

Ο φετινός κύκλος αποτελεί σημαντική στιγμή για το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας καθώς είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένος σε μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες πιανίστριες, τη Νέλλη Σεμιτέκολο, που αποτελεί εδώ και 33 χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο της τάξης πιάνου του Ωδείου. 

 

Η παρουσία της, η προσωπικότητά της και η ακούραστη προσφορά της, όλα αυτά τα χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα η τάξη πιάνου του Ωδείου να έχει αναδείξει πολλούς  σημαντικούς πιανίστες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο κύκλος και φέτος πραγματοποιείται με την σημαντική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια και την στήριξη του συλλόγου “Τέρψις”. 

 

Ο κύκλος άρχισε το Σάββατο 24 Μαρτίου, στις 21:00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας με το ρεσιτάλ “ In Blue and White” στο οποίο η  Ερατώ Αλακιοζίδου παρουσίασε το ομώνυμο ηχογράφημα  με έργα Ελλήνων συνθετών. Το CD με τον ομώνυμο τίτλο κυκλοφορεί από την εταιρία Odradek Records και έχει ήδη παρουσιαστεί με εξαιρετική επιτυχία στην Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. 

 

Στη συνέχεια του κύκλου, την Κυριακή 22 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, θα έχουμε την τιμή να απολαύσουμε τη Νέλλη Σεμιτέκολο σε μια βραδιά με έργα σταθμούς του πιανιστικού ρεπερτορίου. Την Τετάρτη 25 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, θα φιλοξενήσουμε τον βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών πιανίστα Μάνο Κιτσικόπουλο, την Κυριακή 29 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ο διαπρεπής Έλληνας πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης θα  παρουσιάσει τα πιανιστικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι.

 

Στην συνέχεια τον Μάιο κορυφώνεται ο κύκλος αρχικά με μια συναυλία- διάλεξη του πιανίστα Κώστα Γαλάνη με θέμα την σχέση του Dante με τον Liszt αλλά και τον Καζαντζάκη, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας την Τετάρτη 9 Μαΐου, ενώ την Κυριακή 13 Μαΐου στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ο Ρώσος πιανίστας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ιγκόρ Πέτριν θα ερμηνεύσει τις εποχές του χρόνου στα έργα των Τσαϊκόφσκυ  και Ραχμάνινοφ. Την Κυριακή 20 Μαΐου, πάλι στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, η καταξιωμένη πιανίστα Ντιάνα Βρανούση θα παρουσιάσει ένα ευφάνταστο πρόγραμμα με τίτλο «Μουσικές Στιγμές» με την αρωγή του κριτικού και ιστορικού μουσικής Γιώργου Β. Μονεμβασίτη σε παράλληλο σχολιασμό, ενώ την Τετάρτη 23 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ένας πολύ ταλαντούχος νέος πιανίστας και μαθητής της Νέλλης Σεμιτέκολο, ο Χρήστος Ντανάκας θα ερμηνεύσει έργα του Ρομαντισμού και θα προετοιμάσει την μεγάλη γιορτή του φετινού κύκλου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαΐου με τίτλο “Short Stories Among Friends”, πάντα στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου:  πρώην μαθητές, φίλοι και συνάδελφοι θα τιμήσουν τη Νέλλη Σεμιτέκολο σε μια εκδήλωση αφιερωμένη σε αυτήν.Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες του κύκλου είναι ελεύθερη.