Την περασμένη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου ο Μανώλης Μητσιάς μίλησε στο Θέμα fm 104.6 (στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά και της Κατερίνας Δούκα) για τον Μίκη Θεοδωράκη και το Μακεδονικό. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις του. 

 

 

Θέλω να μου πεις πως αισθάνθηκες με αυτά που άκουσες από το Μίκη Θεοδωράκη που ξέρω πως είναι και προσωπικός σου φίλος, κι ένας άνθρωπος με τον οποίο έχεις συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο Μίκης ήταν συγκλονιστικός χθες. Συγκλονιστικός. Κι αυτά που λένε περί εθνικισμού είναι σαχλαμάρες και αηδίες. Δεν επιτρέπεται να μιλάνε έτσι για το Μίκη. Ο Μίκης είναι Παγκόσμιο Σύμβολο Δημοκρατίας και πραγματικά ήταν συγκινητικός. Πάρα πολύ. Όσον αφορά τώρα το Μακεδονικό, το ‘χω πει κι άλλη φορά, εδώ έχουν παιχτεί παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας.

 

Στην ερώτηση για το αν είναι αντίθετος με τη σύνθετη ονομασία που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία, απάντησε:

"Και βέβαια! Τι θα πει αυτό; Να έχω και λίγη Μακεδονία; Δεν κατάλαβα; Τί να πει; Ολίγον έγκυος;"

 

και λίγο αργότερα συμπλήρωσε... 

"Το χωριό μου είναι δίπλα στην Αρχαία Καλίνδοια που πήγαινε ο Μέγας Αλέξανδρος τα άλογά του. Σκαλίζουν τα χωράφια και βγάζουν Μακεδονικά νομίσματα και άλλα αρχαία. Πως να πω δηλαδή ότι αυτά ανήκουν και στα Σκόπια; Είναι δυνατόν; Οι γονείς μας, ο παππούς μου πολέμησε στο Μακεδονικό Αγώνα. Πως εγώ να υποκύψω;

Εντάξει βέβαια, αυτοί που πάνε να λύσουν το θέμα δεν θεωρούν ότι θα υποκύψουμε, θεωρούν ότι θα λύσουμε ένα θέμα που χρονίζει, διότι κακά τα ψέματα, τους λέει όλη η Υφήλιος – Μακεδονία – σκέτο, όχι με τη σύνθετή τους ονομασία."

 

Ρωτήθηκε επίσης, αν πήγε στο συλλαλητήριο:

Και βέβαια πήγα. Και θα ξαναπάω αν χρειαστεί. Κι είδα ανθρώπους συγκινημένους που ήρθαν από του διαόλου τη μάνα που λένε. Ήρθαν από τα σύνορα για να βροντοφωνάξουν. Είναι κακό; Πού είναι το κακό;

 

Στη συνέχεια τον ρώτησε ο δημοσιογράφος:

 

Σας ξένισε ωστόσο το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το πλήθος υπήρχαν και κάποια ακραία στοιχεία που μπορεί να ακούγανε τους στίχους του Ρίτσου μέσα από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ας πούμε;;;

Δεν αμφιβάλλω. Εντάξει μωρέ. Δεν με νοιάζει τί ήταν αυτοί. Αυτοί ήταν λίγοι. Δεν με απασχολούν αυτοί. Η μάζα με απασχολεί. Η μάζα. Ο λαός. Η φράση του Μίκη ήταν μοναδική: «Κύριέ μου, λαέ μου. Κυρίαρχε λαέ μου». Αυτό είναι όλο.

 

Θεωρείς ότι τέτοια συλλαλητήρια βοηθούν μια Κυβέρνηση που διαπραγματεύεται ή απλώς της κάνουν ζημιά, γιατί η ανάγνωση από την Κυβέρνηση σήμερα είναι ότι οι περισσότεροι δεν ήρθαν στο συλλαλητήριο. Οι λίγοι ήρθαν. Οι πολλοί είναι που δεν ήρθαν.

Εγώ έχω πάει σε συγκεντρώσεις. Από το 1962 είμαι σε πολιτικές συγκεντρώσεις. Την πυκνότητα που είχε χθες, δεν την είχε ποτέ καμία συγκέντρωση. Δηλαδή μην τρελαθούμε τώρα. Ένα εκατομμύριο κόσμος ήταν εκεί πέρα. Πού τα είδε η αστυνομία τα 140.000. μήπως πρέπει να βάλουν κυάλια για να βλέπουν καλύτερα; Για όνομα του Θεού δηλαδή. Μην τρελαθούμε!

 

Ήταν εκεί και ο πρώην Πρωθυπουργός, ο Αντώνης ο Σαμαράς, δεν ξέρω μήπως τον είδατε, μήπως μιλήσατε.

Δεν με αφορά ποιος ήταν εκεί πέρα. Δεν με νοιάζει. Όχι δεν του μίλησα. Θεωρώ ότι όλοι κλείνουν το στόμα τους και δεν αναφέρονται στην απόφαση του 1992 που ήταν πρόταση του Σαμαρά. Αυτό το αποκρύπτουν όλοι. Και τηλεοράσεις και δημοσιογράφοι. Ντρέπονται; Φοβούνται; Γιατί;