Το νέο τεύχος του μουσικού περιοδικού "Μετρονόμος" θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 14/12 με ένα μεγάλο αφιέρωμα στη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου σε επιμέλεια Κώστα Αγοραστού και Γιάννη Κολλιάκου. Μία εφ' όλης της ύλης ανασκόπηση της ζωής και της καλλιτεχνικής της πορείας με εμπεριστατωμένα κείμενα, ντοκουμέντα και μία μεγάλη συνέντευξή της. Για  να δούμε όμως τι λένε οι επιμελητές του αφιερώματος για αυτό:

 

 

Ένα εφ’ όλης της ύλης αφιέρωμα στη Λίνα Νικολακοπούλου αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα πεδίο πλατύ και έναν στόχο υψηλό. Γιατί δεν είναι μόνο οι στίχοι της που έχουν μελοποιηθεί από όλους τους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, αλλά και ένα πλήθος παράπλευρων ενασχολήσεών της (στίχοι τραγουδιών για θεατρικές παραστάσεις, χορικά αρχαίων τραγωδιών/κωμωδιών, επιμέλειες προγραμμάτων, ραδιόφωνο, κείμενα επιθεώρησης, παρουσιάσεις σημαντικών Ελλήνων ποιητών), που θα έπρεπε να καλυφθούν, για να αρχίσει να διαφαίνεται το καλλιτεχνικό της πρόσωπο στην ολότητά του.

 

Ένας από τους λίγους ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος και πολύπλευρα τα έργα και τις ημέρες της Λίνας Νικολακοπούλου είναι ο συνεπιμελητής του αφιερώματος, ο Γιάννης Κολλιάκος. Μαζί κάναμε μια μεγάλη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη και μπήκαμε στο δημιουργικό της «εργαστήρι».

 

Καταστρώσαμε, επίσης, ένα πλέγμα ανθρώπων και θεμάτων, μέσα στο οποίο θα σχηματιζόταν το πορτρέτο της Λίνας Νικολακοπούλου. Όλοι τους ανταποκρίθηκαν με χαρά και γενναιοδωρία και μας έδωσαν κείμενα σπάνιας ειλικρίνειας και ανυπόκριτης αγάπης. Σταμάτης Κραουνάκης, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Κουρουπός, Μαριανίνα Κριεζή, Λάκης Παπαστάθης, Μάρω Δούκα, Κική Δημουλά, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Μανόλης Παντελιδάκης, για να θυμηθώ κάποιους από αυτούς. Μαζί και άριστα δημοσιογραφικά κείμενα από τον Σπύρο Αραβανή, τον Σταύρο Καρτσωνάκη και τον Αντρέα Ντούσκα.

 

Το αφιέρωμα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς την πολύτιμη συνεισφορά όλων των φωτογράφων. Ιδιαίτερη μνεία και ευχαριστίες στην κα Αθηνά Καζολέα, όχι μόνο για τη φωτογραφία του εξωφύλλου και πλήθος άλλων αλλά και για την παραχώρηση ανέκδοτων φωτογραφιών της Λίνας Νικολακοπούλου από το προσωπικό της αρχείο.

 

Η αισθητική αρτιότητα του εξωφύλλου και ολόκληρου του αφιερώματος οφείλεται στον Πέτρο Παράσχη, που το φρόντισε με την δηλωμένη του αγάπη προς τη Λίνα Νικολακοπούλου. Ο Θανάσης Συλιβός μας έδειξε την εμπιστοσύνη του και περιέβαλε και αυτό το τεύχος με τον ζήλο του προς το ελληνικό τραγούδι. Τον ευχαριστούμε.

 

Κώστας Αγοραστός

 

 

«[...]Άλλαξε κατά κοινή ομολογία ριζικά το τοπίο του ελληνικού τραγουδιού, συστήνοντας μία νέα σχολή στην τεχνική αλλά και τη θεματική του στίχου.

Πρωτότυπος και τολμηρός ο λόγος της, οριακός πολλές φορές, με θυμό, με παράπονο και εντελώς προσωπικός από το καθημερινό βίωμα.

Αφορά εκείνους που "απ’ τα δεκάξι τους την είχαν βρει την άκρη" και τώρα κυκλοφορούν "Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική", ‘'γιατί η ζωή είναι μουσική από πλανόδια μπάντα.’’ [...]».

 

Σε αυτό το τεύχος του Μετρονόμου συνεργαστήκαμε με τον Κώστα Αγοραστό, ώστε αυτό το αφιέρωμα να αποτελέσει έναν αναλυτικό οδηγό για τη ζωή και το έργο της Λίνας Νικολακοπούλου, της σημαντικότερης ελληνίδας στιχουργού, πλαισιωμένο από μια εφ' όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε. Συν τοις άλλοις είχαμε τη μεγάλη τιμή να φιλοξενήσουμε κείμενα μεγάλων προσωπικοτήτων του ελληνικού -και όχι μόνο- πολιτισμού, που σκιαγράφησαν το πορτρέτο της στιχουργού με τις πολύτιμες τοποθετήσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι σε αυτό το αφιέρωμα πολύτιμη ήταν και η συμβολή σημαντικών ελλήνων φωτογράφων, που μοιράστηκαν μαζί μας υλικό από το αρχείο τους, και ιδιαίτερα της Αθηνάς Καζολέα, για την ευγενική παραχώρηση υλικού που δημοσιεύεται για πρώτη φορά.

 

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Διευθυντή του περιοδικού, κ. Θανάση Συλιβό για την όμορφη συνεργασία. Και εις άλλα με υγείαν!

 

Γιάννης Κολλιάκος