Γιώργος Πέτρου, ένας από τους κορυφαίους έλληνες μαέστρους με διεθνή σταδιοδρομία, προσθέτει άλλη μία σημαντική διάκριση στο ενεργητικό του. Είναι υποψήφιος για βραβείο GRAMMY στην κατηγορία «καλύτερη ηχογράφηση όπερας» για την ερμηνεία του στον «Ottone» του ΧαίντελΗ ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε για την DECCA με την ιταλική ορχήστρα Ιl Pomo d’Oro (ερμηνευτές: Max Emanuel Cencic & Lauren Snouffer· παραγωγή Jacob Haendel). 

 

Οι άλλες 4 υποψηφιότητες στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνουν τους αρχιμουσικούς Valery Gergiev, Gianandrea Noseda, Hans Graf και Lothar Koenigs. Η τελετή απονομής των 60ών βραβείων GRAMMYθα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 στο MadisonSquare Garden της Νέας Υόρκης.

 

Ένας αρχιμουσικός με διεθνή αναγνώριση

OΓιώργος Πέτρου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Καμεράτα,με τους οποίους κατόρθωσε να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Υπό τη διεύθυνσή του το σύνολο, υιοθετώντας τη διεθνή ονομασία ArmoniaAtenea, εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, με θριαμβευτικές εμφανίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις (Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, BBC-PROMSKlaraFestival) και σε διάσημες αίθουσες και θέατρα της Ευρώπης, όπως η Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών, η Αίθουσα Πλεγιέλ, η Bozar των Βρυξελλών, το PalaudelaMúsica της Βαρκελώνης, η Αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας.

 

Παράλληλα, ο Γ. Πέτρου συνεργάζεται τακτικά ως αρχιμουσικός με γνωστά λυρικά θέατρα και ορχηστρικά σύνολα ανά τον κόσμο και έχει πλούσια δισκογραφία. Είναι υποψήφιος για πρώτη φορά για βραβείο GRAMMY, έναν από τους ισχυρότερους και σπουδαιότερους θεσμούς της διεθνούς δισκογραφίας, αλλά έχει ήδη στο ενεργητικό του πολλές διακρίσεις για τις ηχογραφήσεις του: ECHOKLASSIK, Gramophon-EditorsChoice, DIAPASONDOR, BBCRECORDINGOFTHEMONTH.  

 

Για την εν γένει καλλιτεχνική προσφορά του, η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου τού απένειμε τον τιμητικό τίτλο Associate (ARAM), ενώ η γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε με το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών.