«Μη ξεχάσετε να το απολαύσετε και προσπαθήστε να μην χαθείτε» είναι η συμβουλή του Neil Young που παραχωρεί δωρεάν το αρχείο όλης μουσικής του δισκογραφίας, που εκτείνεται σε 50 και πλέον χρόνια. «Δημιουργήσαμε (το αρχείο)  για να παρέχουμε στους οπαδούς και τους ιστορικούς μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε όλη μου τη μουσική και ολόκληρο το αρχείο μου σε μια ευκολοπρόσιτη τοποθεσία», γράφει ο Young σε μια ανοιχτή εισαγωγική επιστολή του αρχείου.

 

Τα τραγούδια οργανώνονται χρονολογικά και ξεπερνούν τα 50 χρόνια. Στο αρχείο περιλαμβάνονται οι solo δισκογραφικές δουλειές του Young, καθώς και ηχογραφήσεις του σε συνεργασία με τους “Buffalo Springfield”, “Crosby, Stills, Nash and Young” και “Crazy Horse”.

 

Επιπλέον, υπάρχουν δέκα ακυκλοφόρητα άλμπουμ και μερικές ταινίες που δεν έχουν κυκλοφορήσει. «Πρόκειται για project που δεν κυκλοφόρησα εκείνη τη στιγμή για τον έναν ή τον άλλο λόγο, και πολλά από τα τραγούδια εμφανίστηκαν μεταγενέστερα σε άλλα άλμπουμ καθώς τα χρόνια περνούσαν», εξηγεί ο Young. «Το αρχείο έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα ζωντανό ντοκουμέντο, συνεχώς εξελισσόμενο και περιλαμβάνει κάθε νέα ηχογράφηση και ταινία, όπως ακριβώς έχει γίνει. Δεν είναι ακόμα πλήρες καθώς προσθέτουμε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες στις παλαιότερες ηχογραφήσεις», συμπληρώνει ο ίδιος.

 


Το αρχείο βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.neilyoungarchives.com  


 

 

Το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής διατίθεται σε μορφή ήχου υψηλής ανάλυσης μέσω της πλατφόρμας “Xstream” του Young. Τα πρωτότυπα αναλογικά άλμπουμ μεταφέρθηκαν στην υψηλότερη δυνατή ψηφιακή ανάλυση, ενώ πιο πρόσφατες ηχογραφήσεις βρίσκονται εδώ στην πρωτότυπη μορφή και ανάλυση τους.

 

«Η πλήρης ανάλυση επιτυγχάνεται χωρίς συμπίεση, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία συνεχούς ροής(streaming) μέχρι σήμερα. Η πλήρης ανάλυση επιτυγχάνεται όταν το εύρος ζώνης σας είναι αρκετά υψηλό ώστε να αναπαράγει κάθε ξεχωριστή εγγραφή σε όλη την ποιότητα της», εξηγεί ο Young. (Υπάρχει μια επιλογή για εναλλαγή μεταξύ της υψηλότερης ποιότητας και των τυπικών 320kbs, και μπορείτε σίγουρα να παρατηρήσετε τη διαφορά.)

Το αρχείο παρουσιάζεται σε δύο ξεχωριστές μορφές: ως μια αρχειοθήκη ή ως ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για τις περιοδείες, φωτογραφίες, βίντεο και λεπτομέρειες για τα σχετικά γεγονότα στη ζωή του Young. Κάθε τραγούδι έχει μια αντίστοιχη κάρτα πληροφοριών που περιέχει τα ονόματα των παραγωγών και των μουσικών, τις κριτικές του τύπου, αρχειακά live πλάνα, φωτογραφίες και πολλά άλλα.