Το “φευγιό” του Νίκου Καρατάσου έρχεται να μας φέρει αντιμέτωπους με την σκληρή αλήθεια πως αυτή η σπουδαία γενιά μουσικών αποχωρεί με αξιοπρέπεια, χορτασμένη από εμπειρίες που η καθεμιά τους αποτελεί ένα ολόκληρο απάνθισμα για την ελληνική Ιστορία των τελευταίων 100 ετών. Από την άλλη μεριά, ο απόηχος που αφήνει τόσο ξεκάθαρα και όμορφα ο σπουδαίος αυτός μουσικός, έχει μία γλυκιά μεν νοσταλγία, αλλά και μία ολοφώτεινη υπενθύμιση για όσα η επόμενη γενιά μπορεί να πετύχει, εφόσον πρόλαβε τη συναναστροφή με αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους με την ανεκτίμητη προσφορά. 

 

 

Ο Νίκος Καρατάσος, άνθρωπος πολύ δυναμικός, με νεανικό χιούμορ και ευστροφία,γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1931 στον Πειραιά και συγκεκριμένα στα Καμίνια, κοντά στον Άγιο Ελευθέριο. Ο πατέρας του ήταν εργάτης απ’ το Άργος, ενώ η μητέρα του απ’ τη Σμύρνη. Τσίμπαλο και σαντούρι έμαθε από τον παππού του τον Βασίλη Αλεξίου. Παράλληλα, με τις επιρροές από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες της Κοκκινιάς, ο Καρατάσος μυήθηκε από μικρό παιδί στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής μέσα από τον γλυκό ήχο του σαντουριού. Παρότι καταπιάστηκε με πολλές και διαφορετικές δουλειές, από νωρίς κατάλαβε πως είχε γεννηθεί για να ασχοληθεί με τη μουσική. Από τον Πειραιά στην Αθήνα, από την Αθήνα στην Αμερική και πάλι πίσω, ο Νίκος Καρατάσος γνώρισε και γνωρίστηκε με πολλά και μεγάλα ονόματα του χώρου, ενώ υπηρέτησε με συνέπεια το Σωματείο Μουσικών διατελώντας μάλιστα Πρόεδρός του επί μακρόν. Ηχογράφησε περί τα 4.000 τραγούδια (!), παρέμεινε στο πάλκο για σχεδόν 70 (!) χρόνια και ταξίδεψε σε 31 κράτη.

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες του, ξεχωρίζει αυτή (φυσικά) με τη Ρόζα Εσκενάζυ, αλλά ίσως είναι καλύτερα να “απευθυνθούμε” στο δικό του λόγο, έτσι όπως μας τον χάρισε για μία συνέντευξη (στον “Μετρονόμο”), ο ίδιος ο Νίκος Καρατάσος…

 

«Στην Κοκκινιά γνωρίστηκα με τους εξής μουσικούς: Αντρέας Φούντας - βιολί, Κώστας Νούρος –τραγούδι (Νούρος ήταν το παρατσούκλι του, το κανονικό του όνομα ήταν Μαρσέλος). Αυτός τραγουδούσε Σμυρνέικα. Αντώνης Σπανός, (παρατσούκλι και αυτό, Σεϊρλής λεγόταν), Γιάννης Ζαγορόπουλος (Χατζής το παρατσούκλι), Γεώργιος Δρακούλης – βιολί (παρατσούκλι Μέδιος) και ο αδερφός του ο Κώστας Δρακούλης. Σαντούρια ήταν ο Αγγελής, ο Σταμάτης Μπουγιούκας, ο Βαγγέλης Μιχάλαγας… 

 

Το 1949 με πήρε ο παππούς μου από την Κοκκινιά και με πήγε στην Αθήνα, στην οδό Αθηνάς όπου ήταν το Καφενείο των Μουσικών. Από εκεί περνούσαν όλοι τότε. Οργανοπαίκτες και τραγουδιστές. Εκεί γνώρισα τους Γιώργο Παπασιδέρη, Κώστα Ρούκουνα, Κώστα Καρύπη (μεγάλος τραγουδιστής), Αποστόλη Σταμέλο (κλαρίνο από τη Θήβα), Γιώργο Ανεστόπουλο (απ’ την Αρκίτσα), τον Αγαπητό (από την Ιτέα), τον Κοτσάνη (από τη Λειβαδιά), Κώστα Καραγιάννη (κι αυτός από τη Λειβαδιά), τον Καρακώστα (κλαρίνο απ’ τη Λαμία), τον Κώστα Γιαούζο (κλαρίνο απ’ τη Λειβαδιά). Γνώρισα επίσης τους βιολιστές: Γδόντα, (Δραγάσης το παράόνομά του), τον Γιώργο Γερατζόπουλο.

 

Από τη Μικρά Ασία αυτοί. Όμως, όλοι οι Μικρασιάτες που ήρθανε έπαιζαν σαντούρια. Ο Ζαφειρόπουλος, ο Χρυσαφάκης, ο Σαρίδης, εγώ εκτός από σαντούρι έπαιζα και τσίμπαλο. Τσίμπαλο επίσης έπαιζαν οι: Παναγιώτης Αηβαλιώτης, Θανάσης Μέγας, Στέλιος Κρητικός, Γιάννης Λειβαδίτης, κορυφή στο είδος του. Εγώ λοιπόν τότε έπαιζα σαντουράκι. Με άκουσε ο δάσκαλός μου ο Αλέκος Γκαραβέλης απ’ τη Χαιρώνια και μου λέει:

«Σε άκουσα, έχεις ωραία χεράκια. Να μάθεις τσίμπαλο». Έτσι λοιπόν πήγα σε αυτόν το 1953 και άρχισα να παίζω τσίμπαλο»