Η διάσπαση του σωματείου ΜΕΤΡΟΝ είναι σίγουρα ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Για μια ακόμη φορά σε αυτή την χώρα ο δημόσιος διάλογος γίνεται με όρους προνεωτερικούς και η επικράτηση μιας άποψης και οπτικής περνάει μέσα από την δυσφήμιση και ισοπέδωση της "διαφορετικής" άποψης, λες και κατέχει κάποιος αυθεντικά την απόλυτη αλήθεια και την ακλόνητη βεβαιότητα πως η προσέγγιση του είναι "η σωστή" ενώ του συνάδελφου του "λάθος". Όσο με αφορά το ζήτημα, αντιπαρέρχομαι αφελείς συκοφαντικές απόπειρες και βιαστικά συμπεράσματα για τις δημόσιες επιλογές μου.

 

Έχω την συνείδηση μου ήσυχη: Είμαι εδώ και πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας εξυγίανσης του καταταλαιπωρημένου τοπίου των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας. Μέλος της επιτροπής έλεγχου της ΑΕΠΙ κατά την ευρωπαϊκή Οδηγία, ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Καλλιτεχνών και του σωματείου "ΜΕΤΡΟΝ" και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του σε όλες τις εκλογές του σωματείου. Έχω συμμετάσχει και συμβάλλει ως μέλος του ΔΣ του "ΜΕΤΡΟΝ" σε όλες τις μάχες του σε χρόνια πέτρινα και πολύ μοναχικά - μάχες που οδήγησαν τελικά στην παρουσίαση του πορίσματος Ernst & Young, που άνοιξε την πρώτη ρωγμή στο θλιβερό άβατο του αυταρχισμού και της επηρμένης διαχείρισης του μόχθου μας από μια αμαρτωλή εταιρεία που εκμεταλλεύεται ασύστολα και θρασύτατα την πνευματική μας περιουσία. Έχω με πολύ κόπο και διεξοδική και επισταμένη έρευνα όλα αυτά τα πολλά χρόνια διαμορφώσει αναλυτική τεχνογνωσία και άποψη για τα ζητήματα που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία.

 

Αν άλλωστε κάποιος καλόπιστος τρίτος στην κοινωνία διαβάσει τις επιστολές των 450 και των 125 (που συνυπέγραψα) θα δυσκολευτεί πολύ να βρει τις ουσιώδεις διαφορές τους και να εξηγήσει την ακραία πολωτική αντίδραση της πλειοψηφίας απέναντι σε μιαν άποψη συγγενή και καθόλου αντίθετη σε όλες τις βασικές επιδιώξεις των δημιουργών. Υποστήριξα την ανάγκη εξονυχιστικής διερεύνησης (υπό την αυστηρή νομική εποπτεία της πολιτείας) κάθε δυνατότητας θεραπείας των τρομερών συνεπειών που γέννησε η συμπεριφορά και διαχείριση των ιδιοκτητών μετόχων της ΑΕΠΙ, με τελική κατάληξη την εφαρμογή Επιτρόπου. Η πλουραλιστική νομική έρευνα με οδήγησε σε συγκρατημένη δυσπιστία απέναντι στον τραπεζικού τύπου Επίτροπο και προτίμησα να υποστηρίξω τον Επίτροπο που προέρχεται από το πτωχευτικό δίκαιο και κατά την γνώμη μου παρέχει ασφαλέστερες νομικές εγγυήσεις υγιούς εφαρμογής των αρμοδιοτήτων του (άλλωστε και οι 450 μιλούν πια για Κρατικό Επίτροπο, κι οχι Τραπεζικό). Διαβάζω με λύπη τις απόψεις των φίλων συναδέλφων που παραιτήθηκαν από το ΔΣ του ΜΕΤΡΟΝ περί "αντικαταστατικής" συμπεριφοράς μου.

 

Η πολιτεία μου και οι αγώνες μου όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο, δεν μου επιτρέπουν να δεχτώ επιδερμικά "μαθήματα" συνδικαλιστικής "ορθοδοξίας" και θεωρώ ακραίο και υπερβολικό (στην τόσο πολύπλοκη και διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνικοπολιτική συγκυρία που ζούμε) οποιαδήποτε απόφαση Γενικής Συνέλευσης να εμποδίζει την ατομική και με προσωπική ευθύνη υπεύθυνη δημόσια κατάθεση επιχειρημάτων και αγωνιών για θέματα τόσο σοβαρά όσο το επαγγελματικό μας μέλλον και η επιβίωσή μας. Άλλωστε όλον αυτόν τον καιρό δεν υπάρχει πουθενά, σε οποιοδήποτε ψηφιακό media, κοινωνικό δίκτυο, τηλεόραση ή στον Τύπο μια δική μου παρέμβαση, σχόλιο ή κριτική αντίθετη με τις αποφάσεις της ΓΣ του ΜΕΤΡΟΝ.

 

Σε δυο επιστολές πολύ μετριοπαθείς συνυπέγραψα (λειτουργώντας ως ανεξάρτητη προσωπικότητα στην ανοιχτή κοινωνία) τις ιδέες και τις απόψεις μου, με τρόπο κόσμιο και αναλυτική περιγραφή του σκεπτικού και του θεμιτού προβληματισμού μου. Αντίθετα με τις μεταπολιτευτικού τύπου συμπεριφορές "κομματικής ορθοδοξίας" που επικαλούνται οι συνάδελφοι που αποχώρησαν από το ΜΕΤΡΟΝ, θεωρώ πως η έντιμη αντιπαράθεση απόψεων είναι χρήσιμη και πλουτίζει τον πολιτικό πολιτισμό και την επιχειρηματολογία μας απέναντι σε μια κοινωνία δύσπιστη, θυμωμένη και παραπληροφορημένη. Και φυσικά γελώ με όλους εκείνους (που απείχαν για χρόνια από τον αγώνα και την αγωνία) και τώρα επιχειρούν να μου φορτώσουν ιδιοτέλειες, υπόγειες συνέργειες με την ΑΕΠΙ και προσωπικές φιλοδοξίες. Ας ψάξουν όσο θέλουν: Δεν θα βρουν ούτε προκαταβολές, ούτε παρασκηνιακές επαφές ούτε σενάρια σκοπιμότητας.

 

Μόνο την έντιμη επιλογή μου να υποστηρίξω με ειλικρίνεια και σοβαρότητα τις απόψεις μου και να τιμήσω έτσι όσους με ψήφισαν ως εκπρόσωπο τους στο ΔΣ του ΜΕΤΡΟΝ. Κανείς μας δεν κατέχει το προνόμιο της βεβαιότητας πως οι απόψεις του είναι οι ορθές και επιβεβλημένες. Λυπάμαι που δεν κατορθώσαμε να συνθέσουμε τις μικρές διαφορές οπτικής για το καλό της υπόθεσης μας. Δηλώνω πως δεν θεωρώ ιδιοτελή κανέναν από όλους τους συναδέλφους όλων των απόψεων και παρακαλώ να σταματήσει η ανθρωποφαγία και ο ευτελισμός χαρακτήρων και προθέσεων.

 

Εύχομαι να συναντηθούμε ενωμένοι ξανά όλοι οι δημιουργοί, χωρίς φανατισμούς και εγωισμούς, χωρίς ισοπεδωτικές τακτικές μονοδιάστατης οπτικής και διαχείρισης. Καλλιτέχνες, φορείς πνευματικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστές είμαστε, όχι επαγγελματίες πολιτικοί.

 

Και είμαστε όλοι απαραίτητοι στον αγώνα για ένα νέο τοπίο πνευματικών δικαιωμάτων στην χωρά μας αλλά και σε ένα σωρό άλλα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν επιτακτικά τους δημιουργούς. Δηλώνω πως σε μια τέτοια προοπτική θα είμαι παρών, με την καρδιά και το μυαλό. Με την εμπειρία και τη γνώση. Με ανιδιοτέλεια και μετριοπάθεια. Φίλος όλων των συναδέλφων και αντίπαλος κανενός τους.