Ύστερα από τον σάλο που έχει ξεσπάσει μετά τη δημοσίευση του πορίσματος που προέκυψε από τον έλεγχο ορκωτών λογιστών στην ΑΕΠΙ (περισσότερα εδώ), ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης G.E.A (διαχειρίζεται τα συγγενικά δικαιώματα επί της ηχογραφημένης μουσικής) καθώς και ο πρόεδρος της ΕΜΣΕ (Ένωση Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδας) και της Αυτοδιαχείρισης (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής) κ. Γλέζος, εξέδωσαν τις παρακάτω ανακοινώσεις.

Όταν πριν από τόσους μήνες, δημοσίως και επωνύμως, τα έγραφα και τα έλεγα όλα αυτά, ουδείς από όσους τώρα κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα, δεν στάθηκε στο πλευρό μου, αλλά και κανείς δεν τόλμησε να αντικρούσει τα αδιάσειστα οικονομικά στοιχεία που έδωσα πρώτος στη δημοσιότητα. Αντιθέτως, κάποια μέλη της ΑΕΠΙ που επιθυμούσαν να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο όπως ακριβώς το ήθελε η ΑΕΠΙ, έλεγαν ότι μιλούσα με εμπάθεια και ότι προσπαθούσα να μαζέψω μέλη για την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενό μου «Εδώ γελάμε μέχρι δακρύων» από τις 26/9/2016 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών και στο Πρώτο Θέμα, το οποίο έρχεται τώρα το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών να το επιβεβαιώσει πλήρως.

Επίσης, μου κάνει εντύπωση η απουσία οποιασδήποτε δημόσιας ανακοίνωσης για το θέμα από το ΜΕΤΡΟΝ και το ΣΩΜΣΕ (σωματεία μελών της ΑΕΠΙ), με των οποίων τα χρήματα γινόντουσαν όλα αυτά.

Γιάννης Γλέζος
Πρόεδρος ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΕΜΣΕ

Η ανακοίνωση του οργανισμού GEA

"Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε τις εξελίξεις που πυροδότησε η διαρροή στον τύπο του πορίσματος του οικονομικού ελέγχου που αφορά στην ΑΕΠΙ, η οποία εκπροσωπεί τους συνθέτες και τους στιχουργούς. Με λύπη παρατηρούμε ότι, με αφορμή το πόρισμα, στον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάλλεται συλλήβδην ο θεσμός της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Ο Οργανισμός μας, GEA – GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ, διαχειρίζεται τα συγγενικά δικαιώματα επί της ηχογραφημένης μουσικής, δηλαδή τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, τραγουδιστών και μουσικών, και των παραγωγών των ηχογραφημάτων.
Η λειτουργία του είναι μη κερδοσκοπική.
Διοικείται αμισθί από τους δικαιούχους και ανήκει σε αυτούς.
Κάθε χρόνο υπόκειται εθελούσια σε εξωτερικό οικονομικό έλεγχο από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία. Το πόρισμα αναρτάται στον ιστότοπό μας, www.geamusic.gr

Διατυπώνουμε την ευχή, οι αρχές της μη κερδοσκοπικής λειτουργίας και της αυτοδιοίκησης, παγκόσμιες αξίες και πυλώνες της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων, να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων επί μουσικών έργων (συνθετών και στιχουργών).

Το Δ.Σ. του GEA
1. Γρηγόρης Λαμπριανίδης