Το νέο άλμπουμ του θρυλικού βρετανικού συγκροτήματος των Pink Floyd, το πρώτο μετά από 20 χρόνια, με τίτλο Endless River (Ατελείωτο ποτάμι), κυκλοφόρησε στις 10 Νοεμβρίου και είναι το τελευταίο album των Pink Floyd (David Gilmour, Rick Wright και Nick Mason), χωρίς όμως τον 70άχρονο Roger Waters, που όπως σημειώνει το περιοδικό Rolling Stone, δεν έχει καμιά ανάμειξη σε αυτό το άλμπουμ, ενώ το γκρουπ δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για ζωντανή παρουσίαση του δίσκου.

Πρόκειται για ένα διπλό, ορχηστρικό κατά κύριο λόγο LP. Τα 18 τραγούδια του, σύμφωνα με τον ίδιο τον Gilmour, επιλέχθηκαν μετά από ξεσκαρτάρισμα διάφορων κομματιών, καθώς το άλμπουμ είχε αρχικά σχεδιασθεί να κυκλοφορήσει σαν ορχηστρικός προσωπικός δίσκος του Rick Wright. Αρκετά από τα κομμάτια που περιλαμβάνει ο δίσκος είχαν ηχογραφηθεί όταν οι Pink Floyd ετοίμαζαν το τελευταίο τους άλμπουμ, το Division Bell, που κυκλοφόρησε το 1994.

 

Ο Rick Wright, ο οποίος ίδρυσε το 1965 το συγκρότημα μαζί με τους Syd Barrett, Nick Mason και Roger Waters, πέθανε από καρκίνο το 2008 και το άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει θα είναι το τελευταίο στο οποίο θα ακούγεται η φωνή του, στο μοναδικό κομμάτι με στίχους το Louder Than Words, τους οποίους μάλιστα υπογράφει η σύζυγος του David Gilmour, Polly Samson.

 

Εκτός από τη φωνή του Wright όμως, στο άλμπουμ ακούγεται και η φωνή του 72χρονου επιστήμονα Stephen Hawking. Το κομμάτι λέγεται Talkin' Hawkin και περιλαμβάνει ένα ηχητικό απόσπασμα από μία διαφήμιση της British Telecom από το 1994, στην οποία συμμετείχε ο διάσημος επιστήμονας. Ο David Gilmour έχει χρησιμοποιείσαι την φωνή του Hawking ξανά στο παρελθόν στο τραγούδι των Pink Floyd Keep Talking, όπου περιλαμβάνεται και πάλι ένα απόσπασμα από την συγκεκριμένη διαφήμιση. Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Gilmour αποκάλυψε ότι η εμμονή του με το συγκεκριμένο διαφημιστικό οφείλεται στο ότι την πρώτη φορά που το είδε πίσω στο 1994 δάκρυσε.

 

Μια 18χρονη digital artist από την Αίγυπτο φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του The Endless River, με το οποίο οι Pink Floyd έφθασαν και πάλι, για 6η φορά στην κορυφή των album charts της Μεγάλης Βρετανίας (τα προηγούμενα ήταν: Atom Heart Mother, Wish You Were Here, The Final Cut, The Division Bell και Pulse), ενώ έχουν περάσει 20 χρόνια μετά το τελευταίο τους Νο1 studio album The Division Bell.

 

Το The Endless River είναι επίσης Νο1 στην Ιρλανδία, στη Νορβηγία, στο Βέλγιο, στην Κροατία, στην Ολλανδία, και είναι στο δρόμο προς την κορυφή των charts και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Πολωνία και η Πορτογαλία, ενώ η μουσική Ιστορία των PinkFloyd, τους θέλει να έχουν πουλήσει γύρω στα 74,5 εκατομμύρια άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, ενώ συγκαταλέγονται στα πιο επιτυχημένα, εμπορικά, ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών.

 

To άλμπουμ The Endless River περιλαμβάνει τα κομμάτια: Things Left Unsaid, It's What We Do, Ebb And Flow, Sum, Skins, Unsung, Anisina, The Lost Art Of Conversation, On Noodle Street, Night Light, Allons-y (1), Autumn'68, Allons-y (2), Talkin' Hawkin, Calling, Eyes To Pearls, Surfacing, Louder Than Words



και μπορείτε να το ακούσετε παρακάτω μέσω Spotify: