«Εξαρτάται από την ίδια τη ΝΕΡΙΤ η ένταξή της στο ευρωπαϊκό συνασπισμό δημοσίων ραδιοτηλεοράσεων και άρα η συμμετοχή της στη Γιουροβίζιον» (για την οποία η προθεσμία υποβολής έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου 2014), δηλώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της EBU.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», που υπογράφει ο Χρήστος Ν.Ε Ιερείδης, η EBU ρίχνει τους τόνους για το θέμα της Γιουροβίζιον και σημειώνει ότι δεν απαγορεύει τη συμμετοχή της ΝΕΡΙΤ στην Ένωση, ούτε την αποκλείει από τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον

 

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Ήμασταν σε συννενοήσεις με τους επικεφαλής της ΝΕΡΙΤ για την ένταξή της. Αλλά για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης, πρέπει ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός να εκπέμπει ως κανονικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Αναμένουμε τη νέα ηγεσία της ΝΕΡΙΤ για να συνεχίσουμε τις επαφές. Σε ό,τι αφορά τη Γιουροβίζιον, είναι ξεκάθαρο ότι παίρνουν μέρος τα μέλη της EBU. H ΝΕΡΙΤ δεν είναι μέλος της. Εφόσον γίνει μέλος είναι ευνόητο ότι θα λάβει μέρος στη Γιουροβίζιον.»

 

Αυτό όμως θέλει μία πολυήμερη προετοιμασία και δεν θα είναι εφικτό αν η ΝΕΡΙΤ γίνει μέλος της EBU μερικές μέρες πριν τον διαγωνισμό.

 

Τα στελέχη της EBU επίσης αναφέρουν:

«Πάντα όμως κάναμε εξαιρέσεις στο παρελθόν, και δεν αποκλείεται να κάνουμε και στο μέλλον’ διευκρίνιζαν από την EBU, καταλήγοντας ότι «τέτοιες περιπτώσεις τις εξετάζουμε κατά περίπτωση. Άλλωστε η Ελλάδα κατ’ εξαίρεση συμμετείχε στον φετινό διαγωνισμό»