Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014 (παραμονή των Φώτων) και το τελευταίο βράδυ πριν φύγουν οι Καλικάντζαροι, στις 10 το βράδυ, οι Silent Move, Γιάννης Παξεβάνης και Βασίλης Τζαβάρας, συμπράττουν με τους Ορέστη Ζαφειρόπουλο και Γιώργο Κατσάνο και επενδύουν μουσικά το Nosferatu του F. Murnau. Η βουβή ταινία τρόμου (με ολόκληρο τίτλο Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου) είναι γερμανικής παραγωγής του 1922 και θεωρείται η πρώτη ταινία του γερμανικού εξπρεσιονισμού αλλά και το πρώτο πραγματικό θρίλερ, που βασίστηκε στην ιστορία του Δράκουλα

Έναν αιώνα μετά, ο Nosferatu παραμένει ο καλύτερος Δράκουλας της κινηματογραφικής ιστορίας και οι Silent Move αποφασίζουν να συνοδέψουν μια συμφωνία τρόμου με όχημα τον αυτοσχεδιασμό, τη συνύπαρξη του ακουστικού με τον ηλεκτρικό ήχο και διαφόρων εφέ ώστε να δημιουργήσουν μια σκοτεινή ατμόσφαιρα, προτείνοντας μια άλλη ανάγνωση στο κλασικό πια θρίλερ. Η μουσική πότε ακολουθεί έναν καταιγιστικό ρυθμό και πότε τονίζει διακριτικά τις λεπτές αποχρώσεις της ταινίας. Οι μουσικοί είναι σε συνεχή διάλογο μεταξύ τους αλλά και με το έργο, εναλλάσσοντας ρόλους κατά τη διάρκεια της παράστασης και παίζοντας άλλοτε μελωδικά κι άλλοτε αφαιρετικά.


Λίγα λόγια για τους Silent Move:
Δημιουργήθηκαν το φθινόπωρο του 2009 μια από τις πρώτες ταινίες που επένδυσαν μουσικά ήταν το Nosferatu του F. Murnau. Στη συνέχεια, και μετά από πολλαπλές live παρουσιάσεις του “Nosferatu”, διοργάνωσαν στο σινεμά ΤΡΙΑΝΟΝ το διήμερο Φεστιβάλ «Αυτοσχεδιασμός και Σινεμά» (Silent Move, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Μοσχούτης και Γιώργος Κατσάνος) που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2012. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ αυτού παρουσίασαν τη δουλειά τους πάνω στην ταινία “The passion of Joan of Arc” του C. Dreyer.


Μετά τη συμμετοχή τους στο In Mute Festival που πραγματοποιήθηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Οκτώβριος 2013) όπου παρουσίασαν την ανάγνωσή τους στην ταινία του Jean EpsteinThe fall of the house of Usher” αλλά και την σύμπραξή τους με τη γιαπωνέζα φωτογράφο Haruna Kawanishi στο πλαίσιο του Athens Photo Festival (Γκαλερί Ανάμεσα) και με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τους CD (από την Triple Bath) οι Silent Move επιστρέφουν στο ΤΡΙΑΝΟΝ και στο “Nosferatu”.

Silent Move:
Γιάννης Παξεβάνης – κιθάρες, tapes, loops
Βασίλης Τζαβάρας – πιάνο, κιθάρα, tapes, loops
Ορέστης Ζαφειρόπουλος – τσέλο, φλογέρα μπάσο
Γιώργος Κατσάνος – analog synth, loops, vibradoneon, πιάνο, mellotron

KINHMATOΓΡΑΦΟΣ ΤΡΙΑΝΟΝ
Κοδριγκτώνος 21
(Πατησίων 101 - ΜΕΤΡΟ Βικτώρια) , 10434
21 0821 5469
Εισιτήρια: 8,00 € και μειωμένο: 6,00€ (για μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους, άνεργους)


Facebook event: https://www.facebook.com/events/626631180729926/