Από τη συνέντευξη τύπου σχετικά με μια ενωτική πρωτοβουλία ώστε να βρουν ένα κοινό τόπο οι εκφραστές του hip hop με αυτούς του low bap στην αίθουσα διαλέξεων της ΕΣΗΕΑ με αφορμή τη δολοφονία Φύσσα, δεν έλειψαν οι δηλώσεις του Μιχάλη Μυτακίδη από τους Active Member που ξέφυγαν από το κλίμα της συνέντευξης και πυροδότησαν σχόλια, παρεμβάσεις και κατοπινές συζητήσεις. Θεωρεί πως είναι ντροπή για τη χώρα ο Γιάννης Χαρούλης να γεμίζει το Λυκαβηττό και αποκαλεί τους «έντεχνους» σαχλαμάρες. Αυτό όμως ήταν περιθώριο αυτής της σημαντικής συνέντευξης για την οποία περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Παρακάτω αυτούσιες οι δηλώσεις του Μυτακίδη για τους «εντέχνους» και το «κακό που έχουν κάνει στον τόπο» όπως λέει.


"... Δέχομαι παρατηρήσεις λες κι εμείς τόσα χρόνια ήμασταν με βουλωμένο το στόμα. Δεν είμαστε καλά… δηλαδή οι άλλοι οι καλλιτεχνάδες τι κάνανε τόσα χρόνια; Δεν θα πρεπε να ντρέπεστε που αυτός ο Χαρούλης ή άλλος ο Παπακωνσταντίνου κι όλοι αυτοί οι σαχλαμάρες γεμίζουν δύο φορές το Λυκαβηττό; Είναι ντροπή για αυτήν τη χώρα αυτό. Και το δηλώνω. Εγώ λέω ονόματα γι’αυτά. Ωραία. Αυτοί δεν μας τα δείχνανε ποτέ. Είναι άνθρωποι που μας στέλνανε μηνύματα για τον Παύλο που αν σας τα πω ποιοι είναι θα ντρεπόσαστε κι εσείς και δεν πήραμε ούτε ένα μήνυμα. Κι έμαθα τώρα ότι ετοιμάζουν όλοι αυτοί οι έντεχνοι μεγάλη συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο για τον Παύλο. Ωραία, εντάξει. Ρε πούστηδες αφήστε λίγο χώρο, αφήστε λίγο χώρο σε αυτούς που πρέπει ρε βρωμόσκυλα. Εσείς το φέρατε το πράγμα από εδώ, δεν το έφερε το Θηρίο που πήγε στα στιπτιζάδικα και στα σκυλάδικα που τραγούδαγε με τις ξέκωλλες. Αυτοί το φέρανε το πράγμα εδώ. Πολιτισμικό είναι το θέμα, πολιτιστικό είναι το θέμα, μουσικό είναι το θέμα. Κι επειδή τόσο καιρό τους βαράγαμε ξεχωριστά, τώρα θα τους βαράμε από όλες τις μεριές. Δεν θα ησυχάσουνε με την πάρτη μας. Θα γίνουν άνθρωποι, θα πάρουμε τον χώρο που μας πρέπει μέσα στα πολιτιστικά πράγματα, αυτό είναι το ζητούμενο μας, αυτό ήθελε ο Παύλος, αυτό θα κάνουμε."

(...)

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου από το Έθνος σχετικά με την παράκληση από πλευράς του πάνελ για την μη τοποθέτηση τίτλου στην συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου που ανέφερε πως «πριν αναφέρατε ένα σχόλιο, το οποίο πιθανόν να βγάλει τίτλο και να μην το επιθυμείτε, να το ξεκαθαρίσουμε και να το διευκρινίσουμε λοιπόν. Αναφερθήκατε στους εκπροσώπους του έντεχνου τραγουδιού κι επειδή όλοι είπαμε πως το πνεύμα είναι ενωτικό και ότι η λύση απένατι στο φασισμό είναι όντως και ο πολιτισμός, δεν θεωρείτε ότι όλοι εσεις, οι δυνάμεις του πολιτισμού θα πρεπε να ναι ενωμένες σε αυτόν τον αγώνα;

Λοιπόν ακούστε να δείτε, αυτή ήταν προσωπική (διατύπωση), δεν θέλω να πάρω κανέναν στο λαιμό μου και βλακεία που την ανέφερα γιατί είχαμε πει προσωπικά πράγματα να μην πούμε, μου έφυγε. Μπορώ να σας δώσω πολλά στοιχεία. Για ένα πράγμα μπορώ να μιλήσω ως προς αυτούς και το χιπ χοπ. Όλοι αυτοί οι κύριοι τραβώντας από κρατικά κονδύλια μέχρι δημόσια κονδύλια δεν νοιάστηκαν ποτέ αν τα παιδιά αυτά που δεν ανέχονται καμιά φορά χορηγούς, που δεν ανέχονται κανέναν πάνω από το κεφάλι τους πρέπει να βρούνε χώρο για να πουν αυτά που έλεγε κι ο Παύλος. Τον Παύλο δεν τον διευκόλυνε ποτέ κανένας από αυτούς να βρει χώρο να πει τα τραγούδια του. γι’ αυτό τα μάθατε αφού πέθανε.
Εμείς λοιπόν επειδή όλοι σφαχτάρια όλοι σαν τον Παύλο δεν θα γίνουμε μιας και είδαμε τον αδερφό μας να πεθαίνει έτσι θα φωνάξουμε και θα βρούμε χώρο, αν χρειαστεί θα βγούμε απέναντι σε ότι μας ενοχλεί για να βρούμε τον χώρο που νομίζουμε ότι μας αξίζει, γιατί μας αξίζει λίγος χώρος και δεν μας το δίνουνε ποτέ. Για να πάρω εγώ την Τεχνόπολις πληρώνω τα διπλά σε λεφτά από όσα δίνει ο Θανάσης κι ο Σωκράτης δεν δίνει και μία κιόλας. Καταλάβατε; (…κοπελα…κανετε λαθος κλπ)
Καταλαβαίνω ότι δεν ήταν εύκολο αυτό που είπα, το πληρώνω χρόνια εγώ. Εγώ θα συνεχίσω να είμαι ενάντιος με αυτούς που νομίζω εγώ ότι έχουνε κάνει κακό σε αυτόν τον τόπο κι έχει γεμίσει ο τόπος... μπουνταλάδες. Εγώ νομίζω ότι δεν έχουν βοηθήσει σε αυτό. Εντάξει; Είναι προσωπική μου όμως γνώμη, αν θέλετε κάτι άλλο...

 

Παρέμβαση από πάνελ:
έχουν ενωθεί πολλές σκηνές αυτήν την στιγμή και πραγματικά θα έπρεπε να είναι όλες ενωμένες μαζί. Έχουμε πάρει μυνήματα από την metalαπό τη hardcore, από την ροκ τη σκηνή την παλιά, από όλους. Όλοι πρέπει να είμαστε μαζί κι ενωμένοι. Όλοι! Αν δεν είναι όλοι πάλι τρύπα στο νερό είναι. Κρίμα ο Παύλος, άμα δεν είναι όλοι. Ας το αξιοποιήσουμε όλοι, οι πάντες έξυπνα.

Μυτακίδης: Ένα μήνυμα που μόλις μας μεταφέρθηκε τώρα. Μιας και πέθανε ο Παύλος μας δίνουν το χώρο δωρεάν για συναυλία. Αν έχει πάρει τηλέφωνο γι’ αυτό ο Σωκράτης ή  ο Θανάσης τους ευχαριστώ πολύ, αν το κάνουνε οι άνθρωποι από μόνοι τους πάλι τους ευχαριστούμε. Εμείς συναυλία όταν θα κάνουμε θα την κάνουμε εκεί που πρέπει για τον Παύλο. Θα δούμε αν συμφωνούνε και τα παιδιά. Ευχαριστούμε την Τεχνόπολις για την προσφορά.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Γιατί θα έπρεπε το έντεχνο τραγούδι να δώσει χώρο στον Παύλο; Το χιπ χοπ του είχε δώσει;

Επειδή μου αποδεικνύετε πως έχω δίκιο και πως είναι καθεστώς αυτή η κατάσταση κι έχει αντίκρυσμα σε όλους εσάς ρωτήστε για το έντεχνο, ρωτήστε με μετά σας παρακαλώ μετά. Έχω πολλά να σας πω, αμα θέλετε να κάνουμε τέτοια συνέντευξη. Τώρα μιλάμε για μας, για τον Παύλο. Είμαστε όλοι από το χιπ χοπ εδώ δεν έχει να ρωτήσει κανείς για αυτό; Πάμε αμέσως στα άλλα;

 

Λίγο νωρίτερα εκτός των άλλων είχε δηλώσει τα εξής:

"Είχαμε πει ότι οτιδήποτε και να χει ο καθένας στο μυαλό του δεν θα το πετάξει μπροστά σας σαν πρόταση. Ξέρουμε όλοι ότι οι δημοσιογράφοι κι αυτοί αν κάνουν καλά τη δουλειά τους, όσοι την κάνουν, θα διαλέγανε κάποιες ατάκες μας για να τις βάλουνε τίτλο, το ξέρω γιατί οι περισσότεροι, κάποιοι λόγω χώρου, κάποιοι λόγω εδώ, θα το κάνανε όμως έτσι. Συνηθίζεται. Όσοι και καλοί άνθρωποι οι δημοσιογράφοι να βρίσκονται μαζί μας το χουν και και αυτό. Το έχουμε ζήσει τόσα χρόνια στο πετσί μας. Άρα λοιπόν λέγαμε μην τους δώσεις τίτλο, γιατί δεν υπάρχει τίτλος. Ο τίτλος είναι ο Παύλος σήμερα.

 

Τίτλους βάζουμε στα τραγούδια μας, βάζουμε στους δίσκους μας, βάζουμε στα είδη που κάνουμε, βάζουμε στην νοοτροπία μας, βάζουμε στην τεχνοτροπία μας, βάζουμε στην τρέλα μας, βάζουμε παντού. Όχι και σήμερα εδώ τίτλο. Σας παρακαλώ λοιπόν κάντε μου αυτήν τη χάρη κι επειδή είμαι ένας άνθρωπος που δεν ξεχνάει εύκολα αν δω άλλο πράγμα θα αναγκαστώ πάλι να το χρωστάω κι εγώ και θα γίνομαι όπως τα τελευταία 20 χρόνια ίδιος ... με τους δημοσιογράφους, όπως ήμουνα και πριν. Μαλακώστε με κι εσείς, τα υπόλοιπα παιδιά με γλυκάνανε. Είναι μεγάλη δουλειά αυτή για όποιον ξέρει περί τίνος πρόκειται και ποιος είναι ο καθένας εδώ πάνω. Κάντε το κι εσείς αυτό, γλυκάνετε μας λιγάκι.

 

Γράψτε την ουσία από τα πράγματα. Κι η ουσία είναι ο Παύλος. Ωραία και επειδή δεν ξέρετε προσπαθούμε να σας αφηγηθούμε εμείς τι είναι ο Παύλος. Τώρα για την κοινωνία αφηγούμαστε 20 χρόνια, δεν θα γίνει κανείς τιμητής μας. Οι σιωπηλοί και οι σκυφτοί στο χιπ χοπ παρακαλώ να το βουλώνουνε μπροστά. Από τον πιο ανήσυχο, μέχρι τον πιο χαζοχαρούμενο, μέχρι τον πιο φανταζί ξέρουμε εμείς κατά βάθος ότι υπάρχει μία κοινή συνισταμένη κι ας μην την παραδεχόμασταν ποτέ. Υπάρχει. Είμαστε υπέρ της ανθρωπιάς, από την φύση μας ο κώδικας είναι αντιρατσιστικός, μάλλον δεν είναι ρατσιστικός γιατί το αντιρατσιστικό δε λέει τίποτα, το θέμα είναι να μην είσαι ρατσιστής. Τώρα αν θες να είσαι αντιρατσιστής να είσαι, εμένα με ενδιαφέρει να μην είσαι ρατσιστής."