altΣτις αρχές του 20ου αιώνα, το κίνημα των φουτουριστών άλλάξε τον ιδεολογικό και καλλιτεχνικό χάρτη της εποχής, δημιουργώντας νέες προοπτικές και μεταβάλλοντας την εικόνα του κόσμου όπως ήταν γνωστή. Το κίνημα αυτό που θεώρησε την έλευση της τεχνολογίας ως το απόγειο της ανθρώπινης ύπαρξης και δημιουργήθηκε σε αντιδιαστολή του περιρρέοντος ρομαντισμού της εποχής, αναβιώνεται μέσα από μία ασυνήθιστη έκθεση-σύλληψη, που ανήκει στο Γιώργο Τσοπάνο.

 

Ο δημιουργός, επηρεασμένος από το έργο του ζωγράφου Luigi Russolo -κατασκευαστή της πρώτης θορυβομηχανής(1912)- πλάθει ένα "ηχηρό σώμα", αποτελούμενο από αυτοσχέδιες θορυβομηχανές, πρόσωπα και σχέδια εμπνευσμένα από έργα συνθετών και καλλιτεχνών, που έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την πειραματική μουσική και τον θόρυβο. Η έκθεση αυτή, συνθέτει ένα παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ της αναπαράστασης και της ηχητικής διερεύνησης.

altΠαράλληλα με το εικαστικό πλαίσιο, αντανακλάται και ο προβληματισμός σχετικά με την έμπνευση που δημιουργείται από το άκουσμα μίας μελωδίας, αλλά και από την έλλειψη αυτής. Ο  τίτλος αυτής της δουλειάς αποτελεί παράφραση του μανιφέστου του Russolo "Τhe art of noises", δηλώνοντας ξεκάθαρα την ύπαρξη ιδεολογικής συγγένειας, αποδεικνύοντας -ενδεχομένως- τη δυνατότητα της τέχνης να ζυμώνεται σε μία αέναη συνέχεια. Την ιστορική παρουσία δηλαδή, ενός καλλιτεχνικού έργου που μέσα στο χρόνο θα "ξαναδιαβαστεί" προσφέροντας νέες ερμηνείες και δημιουργώντας νέες σκέψεις και αντιστοιχίες.

Η έκθεση Intonarumori: the noise of art, θα βρίσκεται από τη Δευτέρα 7/01 στο Κέντρο Ελέγχου και Τηλεοράσεων, καλώντας τον καθένα να διερωτηθεί, και να ανακαλύψει τη  δυνατότητα της μουσικής να διεισδύει και σε άλλες μορφές τέχνης. Οι ψυχεδελικοί ήχοι σε συνάρτηση με το ανάλογο εικαστικό πλαίσιο αποτελούν σίγουρα μία όχι αδιάφορη καλλιτεχνική επινόηση.