Ένας από τους διασημότερους Γάλλους τραγουδιστές, που γνώρισε παγκόσμια απήχηση, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών, αφήνοντας πίσω του μία σπουδαία παρακαταθήκη. Στα τέλη του ’90 ο Σαρλ Αζναβούρ (Charles Aznavour) μπήκε στη λίστα με τους μεγαλύτερους τραγουδιστές του αιώνα και όχι άδικα.  Οι αριθμοί που συνοδεύουν την καριέρα του είναι εντυπωσιακοί! Είχε ηχογραφήσει πάνω από 1200 τραγούδια με τη φωνή του, είχε εμφανιστεί σε σχεδόν 60 κινηματογραφικές ταινίες και είχε πουλήσει πάνω από 100.000.000 δίσκους.

Το πραγματικό του όνομα ήταν  Βαγινάκ Αζναβουριάν και ήταν αρμενικής καταγωγής . Τα πρώτα χρόνια της ζωής του μοιάζουν με μυθιστόρημα. Οι γονείς του, ο Μίσα και η Κναρ Αζναβουριάν, ζούσαν στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του είναι γιος του πρώην μάγειρα του Τσάρου Νικολάου Β και η μητέρα του προέρχεται από οικογένεια Αρμενίων εμπόρων από την Τουρκία που είχαν καταφέρει να ξεφύγουν από τη γενοκτονία του 1915.

 

Ο ίδιος είχε δηλώσει:

«Ο πατέρας μου ήταν ο Μίσα, μητέρα μου η Κναρ, και αδελφή μου η Αϊντα που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Αργότερα, στη Γαλλία η οικογένεια περίμενε να πάρει βίζα για να πάει στις ΗΠΑ.Στην πραγματικότητα, η οικογένειά μου δεν συνειδητοποίησε ότι θα εγκατασταθούν στη Γαλλία επ ’αόριστον. Γεννήθηκα στις 22 Μαΐου 1924 στο Παρίσι».

 

Σε ηλικία εννέα ετών εγκατέλειψε το σχολείο, παρά την αντίδραση των γονιών του, προκειμένου να συνεχίσει τις καλλιτεχνικές παραστάσεις που είχε ξεκινήσει από τα πέντε του. Πλέον είχε το καλλιτεχνικό όνομα Αζναβούρ. Σε μία από εκείνες τις παραστάσεις τον γνώρισε η Εντίθ Πιάφ η οποία και τον προσέλάβε στην καλλιτεχνική της ομάδα κατά τις περιοδείες της.

 

Από τότε η καλλιτεχνική του εξέλιξη υπήρξε αλματώδης. Ξεκίνησε να γράφει τραγούδια, από το ύφος των οποίων χαρακτηρίστηκαν «θλιμμένα τραγούδια» (tristesse chansons). Ιδιαίτερες όμως παγκόσμιες επιτυχίες που σημάδεψαν την δεκαετία του 1960 ήταν το ”Λα Μάμμα” (1963) και το ”Μεσιέ Καρνιμπάλ” της ομώνυμης οπερέτας.

 

Περισσότερα για τη ζωή και το έργο του μπορείτε να βρείτε στο site https://aznavourfoundation.org/en/