O Κώστας  Μαγγίνας, η Σεμέλη  Ταγαρά και ο David  Lynch επισκέπτονται ξανά τον μυσταγωγικό κόσμο του Leonard  Cohen και αυτήν τη φορά επιχειρούν να τον μετουσιώσουν σε θεατρικό δρώμενο. Ο χώρος, η κίνηση, οι εσωτερικοί διάλογοι και οι κατάλληλοι φωτισμοί υπηρετούν και αναδεικνύουν μια σύγχρονη και πρωτοποριακή προσέγγιση της μουσικής του, άλλοτε ηλεκτρική, εξπρεσιονιστική, σχεδόν πειραματική και άλλοτε ευαίσθητη και τρυφερή. Με αφορμή αυτό το αφιέρωμα στο Skrow Theater ζητήσαμε από τον μουσικό David Lynch να μας γράψει δύο λόγια... 

 

Το “Bird on a wire”, το αφιέρωμα που κάνουμε στη μουσική και τον στίχο του Leonard Cohen, ξεκινάει με μια ταύτιση. Διαβάζοντας τους στίχους του, μπαίνεις όλο και πιο βαθιά σε ένα πλούσιο εύρος της ύπαρξής σου.

Ο Leonard Cohen μιλάει για ιστορίες της ζωής του και μέσα από αυτές διαφαίνεται πόσο έντονα έχει ζήσει την κάθε εμπειρία και πώς του έχει εντυπωθεί κάθε στιγμή αυτής.

 

Έτσι όπως γράφει ή περιγράφει, ο απόηχος που του αφήνουν αυτές οι εμπειρίες είναι πολυεπίπεδος, πολύχρωμος και φορτωμένος με συναισθήματα, υπαρξιακούς προβληματισμούς, πάθη, ανασφάλειες, αναζήτηση για μάθηση, λύτρωση αλλά και τις κρυμμένες σοφίες που υπάρχουν σε ό,τι ζούμε και κάνουμε.

 

Στη συνέχεια φαίνεται ότι η αναγκαία διέξοδος του Cohen έρχεται για αυτόν μέσα από την πράξη της γραφής. Σαν χωρίς αυτήν ίσως να μη έχει συνειδητοποίησει ολοκληρωτικά την εμπειρία.

 

Είναι σκοτεινός, είναι ειλικρινής και αντιμετωπίζει τα βάθη του εαυτού του. Τα αντιμετωπίζει κατάμουτρα με ποιητικά ωμά λόγια και με έντονες εικόνες. Διαβάζοντας τους στίχους του ξανά και ξανά συναντώ πολλές πτυχές της δικής μου ταύτισης σε εμπειρικό επίπεδο, αλλά πιο σημαντικό στο συναισθηματικό και υπαρξιακό μου κόσμο. Μην παρεξηγηθώ, δεν θεωρώ τον Cohen τον ίδιο, καθρέφτη στη ζωή μου, αλλά μάλλον οι στίχοι του προκαλούν και μου υπενθυμίζουν ότι υπάρχει καθρέφτης. Εσωτερικός καθρέφτης. Λίγο πολύ όλοι μοιραζόμαστε και ζούμε κοινές έννοιες ζωής και θανάτου.

 

Η παράσταση, αυτό το αφιέρωμα στο έργο του Leonard Cohen, γίνεται για ένα λόγο, να ζήσουμε και να συνυπάρξουμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον φιλοσόφησης και αναζήτησης που εμπνέει ο ίδιος. Η παράσταση για εμάς είναι αυτό.

 

 

Πώς ξεκίνησε η παράσταση; Ο Κώστας αρχικά προσέγγισε τη Σεμέλη και εμένα με την ιδέα και με “ηχητικά τοπία” που μας δώσανε πολύ χώρο και πολλά ερεθίσματα. Αυτές οι βάσεις είναι ο καμβάς. Τα τραγούδια είναι αρκετά αλλαγμένα μουσικά από τα πρωτότυπα, αλλά συναντούν επί της ουσίας τον ψυχισμό και την ενέργεια των αυθεντικών κομματιών του Cohen.

 

 

Η Σεμέλη με τη φωνή της, τη μουσικότητά της και την κινησιολογία της είναι για εμένα ο «ιδανικός» συνδυασμός, η τέλεια ισορροπία, φωτός και σκοταδιού, για να μεταδώσει την αύρα των στίχων. Είναι σαν «ξωτικό» και σε κάθε παράσταση η σχέση της με το υλικό όλο και εμβαθύνεται και μεταλλάσσεται.

Με τα δικά της λόγια, «Ένας χαρισματικός ποιητής και συγγραφέας. Μια φωνή που αναζητά το βάθος της ύπαρξης μέσα από την αυτοπαρατήρηση, την ενεργητική σιωπή της μοναχικής μνήμης, τη συμφιλίωση του εσωτερικού με το εξωτερικό σύμπαν. Περιγράφει τον έρωτα σαν ουσιαστικό πυρήνα έλξης ως πνευματικό δρόμο προς την πίστη και τη λύτρωση. Επικεντρώνεται στο φως που ξεγελάει τις ρωγμές και με τη σειρά του οδηγεί στην αναγέννηση.

Ερεθιστικά αγνός, ευλογημένα άναρχος και διατεθειμένος να καεί καταγράφοντας με τις στάχτες του το χορό της ζωής.»

 

Είναι ο τέταρτος χρόνος που ασχολούμαστε με αυτό το project και ήταν από την αρχή τόσο γεμάτο με εικόνες που “φώναζε” για να αποκτήσει κάποια στιγμή και θεατρικές προεκτάσεις. Στο Skrow Τheater συνεργαζόμαστε με τον σκηνοθέτη Άρη  Τρουπάκη και την Στέλλα  Κάλτσου στο σχεδιασμό φωτισμού. Κάθε τραγούδι αποτελεί μια σκηνή με τη δική της εικόνα, κίνηση και ροή. Υπάρχει θόρυβος, υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει παραμύθι, υπάρχει λύτρωση και ελευθερία.

Η παράσταση αυτή έχει αύρα.

 

 


Πληροφορίες:

Bird on a wire - A Tribute To The Music Of Leonard Cohen.

 

Κώστας Μαγγίνας: κιθάρες, effects, loops

Σεμέλη  Ταγαρά: φωνή, ακουστική κιθάρα, μπάσο, κρουστά

David Lynch: σαξόφωνα, φλάουτο, Irish whistle, κρουστά, αφήγηση

Άρη Τρουπάκη: σκηνοθεσία

Στέλλα Κάλτσου: σχεδιασμός φωτισμού

 

Παραστάσεις: Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Παράταση παραστάσεων: Σάββατο 19, 26 & Κυριακή 20, 27 Μαΐου 2018

 

Skrow theatre

Αρχελάου 5, Παγκράτι

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210.7235842