To Spooky Train αποτελεί κατά την γνώμη μας την πιο μεστή δουλειά των Altribe- τετραμελούς συνόλου υπό τον ντράμερ και συνθέτη Άλμπερτ Παναγιωτόπουλο. Μια Out Of The Blues μπάντα με δημιουργικές μουσικές επιλογές που εδράζονται στα blues και απλώνονται στην τζαζ, στο φανκ και στο ροκ- με πολλά σύγχρονα στοιχεία στην ενορχήστρωση και τον τρόπο εκτέλεσης. Υπάρχουν επιρροές από post- punk καθώς και από ψυχεδέλεια πάνω σε groovy ρυθμούς που ωθούν δυναμικά τη μουσική των Altribe. Με αφορμή το Spooky Train συζητούμε με τον Άλμπερτ Παναγιωτόπουλο και την ερμηνεύτρια Φιόνα Λαμπρίδη.

 


Στο δεύτερο σας ολοκληρωμένο άλμπουμ φαίνεται να προχωρείτε αρκετά βήματα μπροστά το ιδιαίτερο ροκ – μπλουζ ύφος σας.

Albert: Αυτό είναι αλήθεια, γιατί κάναμε πολλή δουλειά να βρούμε την προσωπική μας φωνή και τα κατάλληλα μέλη, ώστε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί αυτό το ιδιαίτερο στυλ, το οποίο δεν ξέραμε αν -και ως που- θα το επιτυγχάναμε. Εστιάσαμε όμως και δείξαμε πίστη.
Fiona: Έγινε μετά από μια πολύ συνειδητή απόφαση. Είχαμε πολύ έντονη την επιθυμία να φτιάξουμε έναν ήχο και ένα στυλ που να γίνει το κατάλληλο μουσικό έδαφος, στο οποίο θα μπορούσαμε να εκφραστούμε και χαίρομαι πολύ που αυτό φάνηκε στην τελευταία μας δουλειά, το «Spooky Train».

 

Μιλήστε μας για την «Out of the Blues» έκφραση που είναι το μότο της μουσικής σας.

Albert: Το «Out of the Blues» σημαίνει ότι η μουσική μας προέρχεται από τα blues - όπως και κάθε μουσική αυτού του τεράστιου ρεύματος που περιλαμβάνει το ροκ, το φανκ, τη τζαζ- όμως πηγαίνει πέρα από αυτά, χρησιμοποιώντας διάφορα στοιχεία στη σύνθεση, στο παίξιμο και στην ενορχήστρωση.
Fiona: Έχει να κάνει ξεκάθαρα με το μουσικό έδαφος που προανέφερα. Είναι ο χώρος μέσα τον οποίο μπορούν να χωρέσουν οι μουσικές καταβολές όλων μας και να φτιάξουν ένα μουσικό αποτέλεσμα στο οποίο είναι σαφής η ρίζα: τα blues.

 

Γιατί επιλέξατε το τραγούδι «Spooky Train» ως σίνγκλ;

Albert: Γιατί έχει ωραία μουσική (την έχει γράψει η Φιόνα), έχει ωραίο στίχο (τον έχω γράψει εγώ), δυνατό groove, είναι αντιπροσωπευτικό του νέου ήχου μας και γράφτηκε στο Βερολίνο, όπου εκεί μπήκαν οι βάσεις της ουσιαστικής πορείας του γκρουπ.
Fiona: Είναι ένα κομμάτι που σηματοδότησε την αλλαγή μας. Αλλά το πιο σημαντικό για μένα και δεν το αναφέρουμε συχνά -συνήθως μιλάμε για τη μουσική μόνο- είναι ότι ήταν μια καινούρια αρχή για τον τρόπο που γράφει στίχους ο Άλμπερτ. Είναι ένα κομμάτι που μιλά για τον άνθρωπο που έχει βρει τον δρόμο του, ξέρει ποιός είναι, τι θέλει και αυτό κάνει. Διαφορετικά… τον «παίρνει» το spooky train!

 

Ποιες είναι οι βασικές σας επιρροές;

Albert: Τα μπλουζ και ο ουρανός!!!
Fiona: Η ζωή, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα. Μουσική ακούω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μην πω και από τότε που δεν τον θυμάμαι… η μητέρα μου άκουγε πολύ μουσική στην εγκυμοσύνη της– αλλά εστιάζω στα συναισθήματα που μου προκαλούνται από τα ερεθίσματα.

 

Μιλήστε μας για τα μέλη των ALTRIBE και την συμβολή τους στο συγκρότημα.

Albert: Θεωρώ ότι πλέον τα μέλη του γκρουπ είναι αναντικατάστατα και έτσι πρέπει να γίνεται σε οποιοδήποτε, αν μου επιτρέπεις, μεγάλο συγκρότημα που η θέληση τους και η τύχη τα έφερε να δημιουργήσουν μια μοναδική μουσική χημεία. Σου παρουσιάζω λοιπόν τη Fiona Λαμπρίδη -φωνή και ηλεκτροακουστική κιθάρα, τον Απόστολο Καρατζά -ηλεκτρικές κιθάρες, τον Δημήτρη Μπίλλια στο μπάσο και τον Albert -εαυτό μου- Παναγιωτόπουλο στα τύμπανα και φωνητικά.
Fiona: Ένα γκρουπ λειτουργεί σαν μια φυλή, μια οικογένεια. Στους Altribe δουλεύουμε όλοι για όλους και για την μουσική μας. Κοινός τόπος είναι τα γούστα μας, τα τραγούδια μας. Εκεί βάζουμε την αγάπη μας, τα ταλέντα μας και τις γνώσεις μας. Ο Απόστολος Καρατζάς στην ηλεκτρική κιθάρα, έχει δώσει στον ήχο μας αρκετά το blue και ψυχεδελικά χρώματα. Ο Δημήτρης Μπίλλιας έψαξε αρκετά τους ήχους στο μπάσο και εκμεταλλεύτηκε την τεχνολογία ώστε να δώσει δυναμισμό και αιχμηρότητα, συν το γεγονός ότι γνωρίζονται με τον Albert αρκετά χρόνια και το δέσιμο τους είναι δυνατό. Ο Albert Παναγιωτόπουλος στα τύμπανα, ο οποίος εκτός από δημιουργός, έχει όλη την γνώση και την εμπειρία να δημιουργήσει τον χώρο σε όλους μας να αναπτυχθούμε και να εκφραστούμε.

 

Πως βλέπετε την Αθηναϊκή σύγχρονη μουσική σκηνή; Υπάρχουν άλλα γκρουπ που ακολουθούν το παράδειγμά σας;

Albert: Θα ήθελα πραγματικά οι ALTRIBE να αποτελέσουν παράδειγμα και επιρροή για άλλα αντίστοιχα ελληνικά γκρουπ. Παράδειγμα θάρρους, ειδικά σε δύσκολους καιρούς, πολλής δουλειάς στη λεπτομέρεια, πίστης και αφοσίωσης. Υπάρχουν πολλά καλά συγκροτήματα, άλλα με ωραία τραγούδια, άλλα με ενδιαφέρουσα σκηνική παρουσία, άλλα με συνοχή των μελών τους και άλλα με οργανωμένη προώθηση του έργου τους. Δεν γνωρίζω όπως πόσα έχουν ολόκληρο το «πακέτο» για να αναδειχθούν και να κρατήσουν στο χρόνο.
Fiona: Τα πράγματα στην τέχνη δεν ήταν ποτέ εύκολα. Ευτυχώς υπάρχουν τρελοί πολλοί, που ακολουθούν τα όνειρά τους, δουλεύουν γι’ αυτά και θέλω να πιστεύω πως η δική μας επιλογή και πορεία θα δώσει θάρρος σε όσους δεν το τόλμησαν ακόμη. Αυτή η πόλη είναι γεμάτη εκπλήξεις, αρκεί να θέλει κανείς να τις ανακαλύψει!

 

Η ωραία διασκευή σας στο «Gimme Shelter», των Rolling Stones, έτυχε της έγκρισης του θρυλικού γκρουπ. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Albert: Η Φιόνα το διασκεύασε, μας άρεσε σαν κομμάτι και για να συμπεριληφθεί στον (προηγούμενο) δίσκο, έπρεπε να πάρουμε την άδεια της εταιρείας του συγκροτήματος. Η απάντηση δεν άργησε, ήταν θετική και μας έδωσε χαρά, όπως καταλαβαίνεις… Η πλάκα είναι πως το τραγούδι το παίζουμε πλέον ακόμα πιο αλλαγμένο, στο νέο ύφος μας.
Fiona: Χαρά και τιμή. Αν και πλέον το αλλάξαμε κι άλλο… έγινε κι αυτό «Out of the Blues».

 

Δώστε μας πληροφορίες για την θετική ανταπόκριση της μουσική σας στο εξωτερικό.

Albert: Όπως σου είπα, είχαμε πάει με τη Φιόνα στο Βερολίνο για να δώσουμε μερικές παραστάσεις και να προωθήσουμε το προηγούμενο cd, όπου νοιώσαμε πραγματικά θερμή ανταπόκριση από όσους μας άκουσαν. Τότε όμως νοιώσαμε πως ήταν επίσης και ο καιρός για την αναμενόμενη αλλαγή.
Fiona: Το feedback γενικά στο Βερολίνο ήταν πολύ καλό και ενθαρρυντικό, παρά το γεγονός ότι δεν είμασταν full band. Αυτό που εμένα μου άρεσε περισσότερο όμως, ήταν το πόσο θετικοί είναι στα καινούρια πράγματα. Θέλουν να ακούσουν καινούρια projects, καινούρια τραγούδια. Δεν τους λείπει να ακούσουν μια ακόμη cover band. Το χαρήκαμε και πήραμε ότι είχε να μας δώσει αυτή η εμπειρία!

 

Οι αντιδράσεις του ελληνικού κοινού στο «Spooky Train», πως ήταν;

Albert: Ήταν πολύ θετικές! Για μένα προσωπικά ήταν απροσδόκητα πηγαίες. Τους ευχαριστούμε όλους και σκοπεύουμε να συνεχιστεί έτσι, γιατί μας κάνει σε όλους καλό!!!...
Fiona: Ήταν όντως πολύ θερμές, αλλά πίστευα πολύ στο τραγούδι αυτό. Έχει μια δύναμη… ίσως και ο τίτλος; Έχω ένα κόλλημα με τα τρένα. Τα θεωρώ καρμικά σύμβολα. Οπότε ποντάρω τα ρέστα μου στο «Spooky Train»… χα χα χα!

 

Μελλοντικά πλάνα και σχέδια.

Albert: Συναυλίες μέσα κι έξω, πρόβες, επόμενοι δίσκοι -υπάρχει ήδη υλικό- συνεντεύξεις και άλλοι τρόποι παρουσίασης του έργου. Parties επίσης! Ίσως λίγη ξεκούραση και meditation, δε βλάπτει! Υγεία, αγάπη και δύναμη να ’χουμε, να τα ζούμε όλα.
Fiona: Το πιο άμεσο είναι το Release Party +Unplugged Show το Σάββατο 28 Μαϊου στο ΣΠΟΡΑΚΙ - Rock στέκι στο Παγκράτι. Γενικότερα όμως, τα πάντα όλα! Έχουμε δυνάμεις, κέφια και πολύ, πολύ υλικό! Θα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις και σχεδιάζουμε κάποια πολύ ωραία πράγματα, για να είμαστε κοντά σε όσους αγάπησαν το «Spooky Train»… Το ταξίδι έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται!