Με τίτλο What Happened, Miss Simone? (Τι συνέβη, Κυρία Σιμόν;) το νέο ντοκιμαντέρ για τη Νίνα Σιμόν, αφού έκανε πρεμιέρα στα Φεστιβάλ του Σάντανς και μετά προβλήθηκε ξανά σε εκείνο του Βερολίνου, θα προβληθεί στο δίκτυο του Netflix και σε επιλεγμένους κινηματογράφους στις 26 Ιουνίου.

Φαίνεται μία χρονιά με πολλά ενδιαφέροντα μουσικά ντοκιμαντέρ να ολοκληρώνονται και να συναντούν τόσο το σινεφίλ όσο και το φιλόμουσο κοινό. Την σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ για τη Νίνα Σιμόν υπογράφει η υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτης Liz Garbus (Love, Marilyn, Bobby Fischer Against the World). Η Garbus χρησιμοποίησε ανέκδοτο αρχειακό υλικό, εκτενή ηχητικά ντοκουμέντα από κασέτες, οπτικοακουστικό υλικό από συναυλίες, συνεντεύξεις, γράμματα, ακόμη και το προσωπικό ημερολόγιο της Νίνα Σιμόν, υλικό που καλύπτει τις τρεις δεκαετίες της καριέρες της.

 

Μέσα από αυτή την «τράπεζα» ανεκτίμητων πληροφοριών η Garbus παρουσιάζει το απόγειο και την παρακμή μιας μεγάλης ντίβας. Επιχειρεί να δείξει πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας ολόκληρη τη Νίνα Σιμόν. Να σκιαγραφήσει ένα λεπτομερές και ατμοσφαιρικό πορτρέτο με το φως και τις σκιές που συνέθεταν το πρόσωπο της. Να προβάλει ολόκληρη την προσωπικότητα μιας γυναίκας που τα τελευταία χρόνια της ζωής της βρέθηκε στην Ευρώπη, μόνη, με πολύ λίγα χρήματα, άρρωστη να υπερασπίζεται τον τίτλο της σταρ.

 

Η ανασφάλεια και η ευαισθησία της σε αντιπαράθεση με την πυγμή, το θάρρος και τη δυναμικότητα μιας γυναίκας που δε δίστασε να αναμειχθεί με το μαύρο κίνημα (το «Mississippi Goddam»), τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τους Black Panthers του Μάλκομ Χ. Η Σιμόν δε φοβήθηκε να ρισκάρει την καριέρα της, το λευκό κοινό της ακόμη και την ίδια της τη ζωή. Δεν έμεινε αμέτοχη. Στο τρέιλερ την βλέπουμε να λέει: «Πώς μπορείς να λέγεσαι καλλιτέχνης και να μην αντανακλάς τους καιρούς»; ...Αλλά ξαφνικά έχασε το κουράγιο της. 

 

Το ντοκιμαντέρ καλείται να απαντήσει στην ερώτηση του τίτλου του What Happened, Miss Simone? (Τι συνέβη, Κυρία Σιμόν;) η οποία είναι απόσπασμα από το κείμενο της αφροαμερικανής Μάγια Αγγέλου, με τίτλο High Priestess of Soul (Redbook, November, 1970) μετά από μία συνέντευξή της με την Νίνα Σιμόν. Η Μάγια Αγγέλου (γεννημένη ως Marguerite Johnson) έφυγε από τη ζωή πριν έναν χρόνο. Ήταν Αφρικανικής καταγωγής και ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, βραβευμένη ποιήτρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια και καθηγήτρια πανεπιστημίου.

 

«Αλλά τι συνέβη, Κυρία Σιμόν; Συγκεκριμένα, τι συνέβη στα μεγάλα σας μάτια που γρήγορα έγιναν πέπλα που έκρυβαν τη μοναξιά σας; (Τι συνέβη) Στη φωνή σας που έχει τόσο λίγη τρυφερότητα, όμως ακόμα συμπλέει με τη δέσμευσή σας για τη μάχη της Ζωής; Τι σας συνέβη»;
- Μάγια Αγγέλου

 

Η Νίνα Σιμόν πέθανε στις 21 Απριλίου του 2003. Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατό της όλη η λάμψη αλλά και οι σκοτεινές στιγμές της ξεφυλλίζονται σαν σελίδες του ημερολογίου της που οπτικοποιούνται για να μη μας αφήσουν να παρεξηγήσουμε τη φήμη της. Άλλωστε και η ίδια επέλεξε ως τίτλο της αυτοβιογραφίας της, που κυκλοφόρησε το 1992 τον τίτλο του τραγουδιού της Don’t Let Me Be Misunderstood (Μη μ’αφήσετε να παρεξηγηθώ).

 

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ εδώ: