Το Φετινό 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου είχε έντονο άρωμα Ελλάδας. Ανάμεσα στις ταινίες που προβλήθηκαν και διαγωνίστηκαν η ταινία Στο Σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα, η οποία ήταν και η μόνη ελληνική συμμετοχή που έφυγε με βραβείο, το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής από το τμήμα του Φόρουμ! Ανάμεσα στους διαλεχτούς συντελεστές της ταινίας η Μαριέττα Φαφούτη που γράφει τους στίχους και τη μουσική του τραγουδιού Φως μες στο σκοτάδι, ενώ στο «ρόλο» της τραγουδίστριας εποχής συναντάμε τη Μαρίζα Ρίζου (ως Δανάη Ανδρέου).

Η Μαριέττα Φαφούτη μίλησε στο Musicpaper.gr για το τραγούδι:

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από το να δουλεύεις με μία ομάδα με υπέροχους και ταλαντούχους ανθρώπους. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της ταινίας "Στο σπίτι" του Αθανάσιου Καρανικόλα, για την οποία και έγραψα το πρώτο μου ελληνικό τραγούδι με τίτλο Φως μες στο σκοτάδι. Ένα τανγκό που παραπέμπει στην εποχή του μεσοπολέμου, ενώ τον αντίστοιχο ρόλο της τραγουδίστριας εποχής έχει η υπέροχη Μαρίζα Ρίζου. Ένα τανγκό που φτιάχτηκε τόσο γρήγορα και αβίαστα που δεν το πίστευα ούτε η ίδια. Είχα μάλιστα προσπαθήσει κάποιες φορές παλαιότερα να γράψω ελληνικό στίχο μα ό,τι και αν έκανα μου φαινόταν λάθος. Ύστερα όμως από την περιγραφή της υπέροχης σκηνής από τον παραγωγό Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, όλα μπήκαν στη θέση τους από τη μια στιγμή στην άλλη.

 

Όσο για το "Σπίτι" πρόκειται για μία από τις πιο ειλικρινείς και ουσιαστικές ταινίες που έχω δει. Ένας ύμνος στην αξιοπρέπεια και την ομορφιά της ψυχής. Και δεν το λέω επειδή είχα την τιμή να συμμετέχω σε αυτή. Το λέω γιατί τη μέρα εκείνη της παγκόσμιας πρεμιέρας της στη Berlinale, στο κατάμεστο 800 θέσεων cinestar το χειροκρότημα δεν έλεγε να σταματήσει μετά το τέλος της ταινίας. Και μόνο πρόσωπα συγκινημένα και γεμάτα φως έβλεπα τριγύρω. Λόγια δεν υπάρχουν για να περιγράψω το τι συντελεστές κρύβονται από πίσω και πόσο αγάπη είχαν βάλει για να γίνει αυτή η ταινία πραγματικότητα. Το Σάββατο μάθαμε πως το Σπίτι μας κέρδισε το Οικουμενικό Βραβείο καλύτερης ταινίας του τμήματος του Forum. Η χαρά μας δεν περιγράφεται!

p.s. Στα τσέλα ο καταπληκτικός Άρης Ζέρβας.
Το τραγούδι "Φως μες στο σκοτάδι" είναι μια παραγωγή της Musou Records».

 

Η Μαρίζα Ρίζου μας είπε ότι το τραγούδι θα έχει μέλλον...

 «Η Μαριέττα μου ζήτησε να κάνω την τραγουδίστρια του μεσοπολέμου και να τραγουδήσω σαν να είμαι σε άλλη εποχή, και το έκανα. Της είπα θα το κάνω, ΑΛΛΑ μετά θα το ξανατραγουδήσω κανονικά και θα μπει στον δεύτερο δίσκο... και συμφώνησε! Έτσι κι αλλιώς θέλαμε πάρα πολύ να μου γράψει κομμάτι και να μπει στο άλμπουμ. Όταν το άκουσα σκέφτηκα ότι θα είναι μεγάλη τιμή για μένα να ανήκει αυτό το υπέροχο τραγούδι στο ρεπερτόριό μου και έτσι κι έγινε!»

 

Σχετικά με την ταινία

Ο Αθανάσιος Καρανικόλας ζει μόνιμα πλέον στο Βερολίνο κι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που συμμετείχε στο Forum, το πιο ανήσυχο πρόγραμμα της Berlinale με νέους δημιουργούς και νέες προτάσεις απ' όλον τον κόσμο, μετά το Echolot, τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του που παρουσίασε και στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο των προβολών του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Η φετινή του συμμετοχή όμως έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η νέα του, βραβευμένη πλέον ταινία Στο Σπίτι είναι η πρώτη του που μιλάει ελληνικά και γυρίστηκε στην Ελλάδα το καλοκαίρι που μας πέρασε.

 

Στην ταινία που αποτελεί μια συμπαραγωγή Ελλάδας (Αργύρης Παπαδημητρόπουλος –  Oxymoron Films) και Γερμανίας (Lasse Scharpen - SHPN3 Filmproduction) πρωταγωνιστούν η Μαρία Καλλιμάνη, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο Γιάννης Τσορτέκης, ο Ιερώνυμος Καλετσάνος, η Αλεξία Καλτσίκη, ο Νίκος Γεωργάκης και η μικρή πρωτοεμφανιζόμενη Ζωή Ασημάκη, ενώ το τραγούδι υπογράφει η Μαριέττα Φαφούτη και το ακούμε παρακάτω με τη φωνή της Μαρίζας Ρίζου.

 

Φως μες το σκοτάδι | Τσέλο: Άρης Ζέρβας | ℗+© 2014 Musou Music | Το κατεβάζετε δωρεάν εδώ: http://bit.ly/1g8SPNy