Δύο αρνήσεις ως γνωστό συνθέτουν μία κατάφαση, αλλά και τον τίτλο του τρίτου άλμπουμ των νεαρών Usurum. Το “Μη” και το “Δεν”. Δύο αρνήσεις που ακούγονται στις μέρες μας συχνότερα από ποτέ σε μία προσπάθεια των παλιών να “νουθετήσουν” τους νέους ή ακόμα και των νέων να “νουθετήσουν” τους ομήλικούς τους. Δύο αρνήσεις που ακούγονται συχνά μπροστά στο άγνωστο, στο καινούριο, στο πρωτοποριακό, στο καινοτόμο, σε εκείνο που φοβούνται οι άλλοι για εμάς, αλλά και σε αυτό που φοβόμαστε εμείς για τους άλλους. Δύο αρνήσεις στις ανασφάλειες που έχει δημιουργήσει η εποχή της κρίσης. Δύο αρνήσεις που μάλλον ακούγονταν και παλιότερα σε μεγάλες κοινωνικές και ενδοοικογενειακές δόσεις, αλλά ο καθένας τις ζει, τις ακούει και τις μεταβολίζει στην εποχή και τη γενιά του.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νεανικές μπάντες με ουσιαστικό λόγο ύπαρξης και δημιουργίας, οι Usurum αναζητούν τη δική τους θέση στα μουσικά πράγματα που προχωράνε με απίστευτες δυσκολίες για καλλιτέχνες κάτω των 30, οι οποίοι κινούνται αυτόνομα αποφασισμένοι ότι οι παραδοσιακοί μηχανισμοί παραγωγής και προώθησης των τραγουδιών πνέουν τα λοίσθια.

 

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείo αυτής της δουλειάς τους είναι η εξέλιξη και η εμφανής αναζήτηση μιας ταυτότητας σε μία εποχή που το πλαίσιο δημιουργίας μοιάζει πιο συγκεκριμένο από ποτέ.

 

 

Τι περιέχει ο δίσκος;

Δέκα καινούριες ιστορίες των οποίων οι ήρωες κινούνται στα όρια της αντίφασης. Φανταστικοί και μη χαρακτήρες εξιστορούν τις σκέψεις και τα όνειρά τους, τις φοβίες και τις ανασφάλειές τους. Ένας έφηβος γνωρίζει τον έρωτα, ένας ηλικιωμένος αποζητά την αγάπη, κάποιος ανήσυχος προσπαθεί να κοιμηθεί, άλλος παραμιλάει μεθυσμένος και κάποιος προσεύχεται για τη λύτρωσή του.

 

Καλεσμένος σε αυτόν τον δίσκο είναι ο Φοίβος Δεληβοριάς,

που ανάλαβε τον χαρακτήρα του “Μη” και μαζί με τον “Δεν”, Κοσμά Λαμπίδη, ερμηνεύουν σε ντουέτο το “(Δε) Θέλω”. Οι Usurum τολμούν επίσης να μελοποιούν τον λόγο του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη στο ερωτικό του κάλεσμα “Κλείσε τα παράθυρα”.

 

 

 

 

Τι λένε οι ίδιοι;

“Αυτοψυχαναλυώμενοι, έχοντας ο ένας τον άλλον κι όλοι μαζί τα χέρια μας και τις φωνές μας , χρησιμοποίησαμε αυστηρά μόνο ό,τι υπήρχε σε ένα δωμάτιο για την πραγματοποίηση αυτού του δίσκου, συμπεριλαμβανομένων ποτηριών, κολιέ και... τσιμπηδακίου φρυδιών! Επίτιμοι καλεσμένοι ο σκύλος και το μηχανάκι του γείτονα. Καθώς οι επιλογές ήταν λίγες, κυριάρχησαν οι πολλές κιθάρες, τα πολλά κρουστά και η πολυφωνία. Ντύσαμε δέκα ιστορίες ελαφρά, με τα απολύτως απαραίτητα, ελπίζοντας να διαγράφεται η μορφή τους.”

Μη & Δεν για το μαύρο και το άσπρο Μη & Δεν για ότι ποτέ δεν έγινε Μη & Δεν δυο αρνήσεις μια κατάφαση Μη & Δεν για το μηδέν

 

Η έκδοση

Ο δίσκος κυκλοφορεί σε 300 βινύλια από τη B-otherside records και τον Μικρό Ερωτικό. Από αυτά, τα 100 είναι συλλεκτικά, στα οποία περιέχονται δέκα φωτογραφίες του Στέλιου Παπαρδέλα. Kάθε μία αντιστιχεί και σε ένα τραγούδι.

Tη θήκη της συλλεκτικής έκδοσης ντύνει η Λένια Οικονόμου με δύο ζωγραφικά έργα.

Αμφότερες οι εκδόσεις περιλαμβάνουν cd, αλλά και κωδικό για free download του ψηφιακού αρχείου. Αποκλειστικό σημείο διάθεσης είναι το κατάστημα «Μικρός Ερωτικός» (Καλλιδρομίου 30, Αθήνα), κάθε ζωντανή εμφάνιση των Usurum καθώς και παραγγελία από την επίσημη σελίδα τους.

 

Οι συντελεστές

Hχοληψία | μίξη: Σταύρος Ρουμελιώτης
Hχοληψία στο Β.1: Σπύρος Ρουμελιώτης
Mastering: Κώστας  Γκαβάκος @ Soundflakes Studio
Φωτογραφία εξωφύλλου και φωτογραφίες στη συλλεκτική έκδοση: Στέλιος Παπαρδέλας | stylianospapardelas.com  
Ζωγραφικά έργα στη συλλεκτική έκδοση: Λένια Οικονόμου | leniaeconomou.weebly.com
Γραφιστικός σχεδιασμός: Άντα Χαλαμπαρδάκη | www.totypografeio.gr
Επιμέλεια έκδοσης: Σπύρος Χώλης | Usurum
Έκδοση δίσκου: B-otherSide records
Οι ηχογραφήσεις και οι μίξεις έγιναν στο σαλόνι του Κοσμά και στο σπίτι της Μαρίας Παπαγεωργίου.

 

 

Τα περιεχόμενα
Μη
Α1. Άκου (το τραγούδι της εφηβείας) Μουσική - στίχοι: Κοσμάς Λαμπίδης
Α2. Κλείσε τα παράθυρα Μουσική: Σταύρος Ρουμελιώτης | Ποίηση: Ναπολέων Λαπαθιώτης
Α3. Μη και δεν Μουσική - στίχοι: Κοσμάς Λαμπίδης
Α4. Σ’ ονειρεύτηκα Μουσική - στίχοι: Κοσμάς Λαμπίδης
Α5. Τα παγάκια Μουσική - στίχοι: Σταύρος Ρουμελιώτης

Δεν
Β1. Νηφάλιος (χορικό) Μουσική - στίχοι: Κοσμάς Λαμπίδης
Β2. Ποτέ δεν έμαθε Μουσική - στίχοι: Σταύρος Ρουμελιώτης
Β3. Δώδεκα Μουσική - στίχοι: Σταύρος Ρουμελιώτης
Β4. (Δε) Θέλω Μουσική - στίχοι: Κοσμάς Λαμπίδης
Β5. Προσευχή Μουσική - στίχοι: Κοσμάς Λαμπίδης Σταύρος Ρουμελιώτης:κιθάρες, πιάνο, μπάσο, φωνητικά Γιώργος Σταυρίδης: κρουστά, μεταλλόφωνο, Yamaha pss-560, κιθάρα, πιάνο (κανονικό και προετοιμασμένο) Κοσμάς Λαμπίδης: φωνές Νίκος Αντωνόπουλος: κιθάρα, φωνητικά

 

Επικοινωνία

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook Page: www.facebook.com/usurumtheband