Μία ακόμη σημαντική μορφή της τέχνης φεύγει μέσα στο 2016. Ο Βαγγέλης Γκούφας σε ηλικία 91 ετών αφήνει πίσω του πολύ και σημαντικό έργο. Ποιητής, στιχουργός, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης υπήρξε από τις σημαντικές μορφές του νεοελληνικού πολιτισμού. Δεκάδες τραγούδια του έγιναν μεγάλες επιτυχίες και τα τραγουδάμε μέχρι σήμερα. «Όνειρο δεμένο», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Τα δάκρυά μου είναι καυτά», «Το σύννεφο έφερε βροχή», «Εις μνημόσυνον (Άι Γαρουφαλό μου)», «Να με θυμάσαι», «Όνειρο δεμένο», «Βαρκαρόλα», «Τα τραίνα που φύγαν», «Για χατίρι σου»...

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βαγγέλης Γκούφας (Ιανουάριος 1925 - 1 Νοεμβρίου 2016) ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και ποιητής. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1925. Σπούδασε νομικά. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος και από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το θέατρο ως σεναριογράφος. Ομοίως στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και τη τηλεόραση καθώς και με τη διαφημιστική εταιρία «Γνώμη».


Ο Βαγγέλης Γκούφας είχε γράψει πολλά θεατρικά έργα, κινηματογραφικά σενάρια, πρωτότυπα ραδιοφωνικά σκετς και παρλάτες, πολλές διασκευές για τη τηλεόραση και στίχους πολλών τραγουδιών γνωστών συνθετών όπως των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Κουνάδη, Πλέσσα κ.ά., από τα οποία και ξεχώρισαν το «Όνειρο δεμένο», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Τα δάκρυά μου είναι καυτά», «Το σύννεφο έφερε βροχή» κ.ά. Οι πρώτες του ραδιοφωνικές συνεργασίες ήταν σε κείμενα της ραδιοφωνικής μακρόχρονης σειράς «Μικρή πικρή μου αγάπη». Ανάμεσα στα θεατρικά του έργα ξεχωρίζουν τα μονόπρακτα: «Το κρατητήριο», «Η επιστροφή του ευεργέτη», «Η οργή», «Μικρή παρένθεση», καθώς και τα «Μια πόρτα δραχμές 500», «Το έμπα και έβγα του κόσμου», «Μη πατάτε τη χλόη» που συνέγραψε με τον Β. Ανδρεόπουλο. Παράλληλα έγραψε και πολλές ποιητικές συλλογές.


Ο Βαγγέλης Γκούφας είναι ο ιδρυτής του θεατρικού σχηματισμού «Δωδεκάτη Αυλαία» και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Επίσης είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Το 2006 η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος τον τίμησε ιδιαίτερα για τη συνολική πλούσια καλλιτεχνική του προσφορά. Ομιλεί επίσης γαλλικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθήνας.

 


Στίχους του Βαγγέλη Γκούφα θα βρείτε εδώ