Χωρίς να φιλοδοξεί να καταλογογραφήσει την παρουσία του Ανδρέα Μπάρκουλη στη δισκογραφία, το κείμενο αυτό θέλει να θυμίσει κάποια τραγούδια που ακούστηκαν με τη φωνή του στις 45 στροφές, τους μεγάλους δίσκους ή τα cd. Τραγούδια που υπήρχαν από τα παλιότερα χρόνια σε μικρούς δίσκους και σε κατοπινές επανεκδόσεις βρέθηκαν σε lp ή cd, αλλά και κάποια που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και προέρχονται είτε από προσωπικά αρχεία καλλιτεχνών, είτε από τις ηχητικές μπάντες κινηματογραφικών ταινιών. Φυσικά, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες οι επισημάνσεις για τυχόν παραλείψεις ή διορθώσεις.

 

Ίσως η πρώτη εμφάνιση του Ανδρέα Μπάρκουλη στη δισκογραφία να είναι ένα σαρανταπενταράκι της εταιρείας Monte Carlo με δύο τραγούδια σε μουσική Γιώργου Κατσαρού: «Βαβέλ-Βαβέλ» (στίχοι Γιάννη Αργύρη) και «Τώρα σε ξέχασα» (στίχοι Λάκη Μιχαηλίδη) από την ταινία «Το νησί της αγάπης» του 1960. Τον Μπάρκουλη συνοδεύει το Αθηναϊκό Τρίο. Από την ίδια ταινία, τα κατοπινά χρόνια, συναντάμε σε κινηματογραφική συλλογή («Τα ασπρόμαυρα τραγούδια» σε επιμέλεια Μάκη Δελαπόρτα) το τραγούδι «Σ’ ένα νησάκι» των Γιώργου Κατσαρού και Λάκη Μιχαηλίδη που σε μικρό δίσκο το είχε τραγουδήσει η Καίτη Μπελίντα και το Τρίο Μέλοντυ. Στον μικρό δίσκο της Odeon όμως ως στιχουργός αναφέρεται ο Νίκος Φατσέας. Να σημειώσουμε ότι το πρώτο σαρανταπεντάρι που κυκλοφόρησε από την προαναφερθείσα  εταιρεία Monte Carlo ήταν πάλι με φωνή ηθοποιού. Ο Δημήτρης Χορν τραγούδησε το «Ξέρω κάποιο αστέρι» (Β’ βραβείο με τη φωνή της Νάνας Μούσχουρη από το πρώτο Φεστιβάλ τραγουδιού του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας το 1959, με τα φωνητικά της πρωτοεμφανιζόμενης Τζένης Βάνου στην εισαγωγή της ηχογράφησης με τον Χορν) και το «Μιας πεντάρας χαρά». Και τα δύο ήταν τραγούδια των Μίμη Πλέσσα και Κώστα Πρετεντέρη με τους οποίους ο Δημήτρης Χορν – στην ίδια εταιρεία – ηχογραφεί επίσης τις «Χάντρες» και το «Ποιος το ξέρει» στις δύο πλευρές ενός άλλου μικρού δίσκου.

 

Ας γυρίσουμε όμως στον Ανδρέα Μπάρκουλη. Το 1967 είναι ο συμπρωταγωνιστής του Λάμπρου Κωνσταντάρα στην ταινία «Ο σπαγγοραμένος». Πρόκειται για τη μία από τις τρεις ταινίες που γύρισε ο Κωνσταντάρας και που η καθεμιά αποτελεί ουσιαστικά remake αντίστοιχης παλιότερης ταινίας που γύρισε ο σπουδαίος Βασίλης Λογοθετίδης με τον Αλέκο Σακελλάριο σε σενάρια από θεατρικά έργα των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου. Η συγκεκριμένη ταινία βασίζεται στο «Ένα βότσαλο στη λίμνη». Από την εταιρεία «Βεντέττα» (που ξεκίνησαν η Πόλυ Πάνου και ο Πάνος Γαβαλάς) κυκλοφορεί ένας δίσκος 45 στροφών με δύο τραγούδια σε μουσική Γιώργου Κατσαρού τα οποία ερμηνεύει η Πόλυ Πάνου έχοντας πλάι της στο ένα τον Λάμπρο Κωνσταντάρα («Άντρα μου λεβεντιά» - στίχοι Πυθαγόρα) και στο άλλο τον Ανδρέα Μπάρκουλη («Ο σπαγγοραμένος» - στίχοι Λάκη Μιχαηλίδη).

 

 

 

Στις 45 στροφές πρωτοκυκλοφορεί και το τραγούδι «Ήρθες» του Γιώργου Κατσαρού και του Αλέκου Σακελλάριου από την ταινία «Ζητείται επειγόντως γαμπρός» του 1971, στο οποίο ο Ανδρέας Μπάρκουλης συνοδεύει την ερμηνεύτρια  Ρένα Βλαχοπούλου.

 

Σε συλλογές του Γιώργου Κατσαρού (και πάλι σε επιμέλεια Μάκη Δελαπόρτα) έχουν συμπεριληφθεί και δύο τραγούδια των ΚατσαρούΓαβριηλίδη από την ταινία «Τρία κορίτσια απ’ την Αμέρικα» του 1964 : «Μόνο φιλιά» και «Να τρέχεις». Μαζί με τον Ανδρέα Μπάρκουλη ακούγονται η Γκιζέλα Ντάλι και οι αδερφές Μπρόγιερ.

 

Ιδιαίτερη αναφορά ωστόσο πρέπει να γίνει στον μοναδικό προσωπικό μεγάλο δίσκο του Ανδρέα Μπάρκουλη που κυκλοφόρησε στην Αμερική το 1976 με όνομα Andreas Barkoulis και τίτλο “From Chicago with love”. Περιέχει επανεκτελέσεις – με τον δικό του τρόπο -  λαϊκών τραγουδιών που τραγουδούσε τότε ο Μπάρκουλης στις εμφανίσεις του σε κέντρα της ομογένειας. Στην Ελλάδα τα είχαν τραγουδήσει ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Πάνος Γαβαλάς, ο Στράτος Διονυσίου, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ο Σπύρος Ζαγοραίος, ο Κώστας Καφάσης, ο Γιάννης Καλατζής, ο Φίλιππος Νικολάου και πολλά από αυτά είχαν πρωτοκυκλοφορήσει το 1975. Ανάμεσα στα τραγούδια του δίσκου είναι και τα :  «Υπάρχω», «Δοκιμασία», «Όλες είσαστε ίδιες», «Γέλα κυρία μου», «Και τα λοιπά», «Περίπτωσή μου» κ.α. ενώ, στο τέλος της δεύτερης πλευράς, ο δίσκος κλείνει με μία πιάνο-φωνή εκτέλεση του «Τώρα σε ξέχασα» και ευχαριστίες από τον Μπάρκουλη στους συνεργάτες του.

 

Με τη βοήθεια της βάσης δεδομένων της «Ελληνικής Δισκογραφίας» του Πέτρου Δραγουμάνου εντοπίζουμε τη φωνή του Ανδρέα Μπάρκουλη ως αφηγητή σε δύο παιδικά cd του 1996 με τον τίτλο «Ο κήπος των παιδιών», ενώ τέλος, αξίζει να σημειώσουμε και το τραγούδι «Διγενή μου Ακρίτα» που υπάρχει σε συλλογή με διάφορα θεατρικά τραγούδια («Σπάνιες θεατρικές ηχογραφήσεις» – επιμέλεια Μάκη Δελαπόρτα). Πρόκειται για τραγούδι σε μουσική Γιώργου Τσαγγάρη από το επιθεωρησιακής δομής θεατρικό έργο «Βίδα» του Γιάννη Ξανθούλη που είχε ανεβάσει η Νέα Ελληνική Σκηνή του Θύμιου Καρακατσάνη το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80.

 

Το παρακάτω βίντεο ξεκινάει με μια πρόζα του Ανδρέα Μπάρκουλη που ακούγεται στην αρχή της Α’ πλευράς του δίσκου του “From Chicago with love” και συνεχίζεται με το «Υπάρχω» που βρίσκεται στην αρχή της Β’ πλευράς του ίδιου δίσκου (θυμίζει έτσι όπως είναι φτιαγμένο το ξεκίνημα του δίσκου «Υπάρχω» του  Στέλιου Καζαντζίδη που κυκλοφόρησε το 1975).

 

 * O Σιδερής Πρίντεζης είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το κείμενο αναδημοσιεύεται από τη σελίδα του στο facebook