Η φετινή, πέμπτη χρονιά των Αγώνων δεν θα είναι διαγωνιστική, αλλά εορταστική. Ένα 3ήμερο δράσεων και εκδηλώσεων αφιερωμένο αποκλειστικά στο ελληνικό τραγούδι και την πολύπλευρη δημιουργία του. Σε αυτό το πλαίσιο, στις 9 & 10 Δεκεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθούν στη Μικρή Σκηνή ανοιχτές στο ευρύ κοινό δράσεις με εργαστηριακό και ιστορικό/νοσταλγικό χαρακτήρα και με σκοπό την εκπαίδευση και τη στήριξη των νέων συνθετών, τραγουδοποιών και στιχουργών. Και στις 11 Δεκεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, με νέα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης από 17 συνθέτες προηγούμενων Αγώνων. Ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να μας μιλήσουν σχετικά με την εμπειρία τους από τους Αγώνες και το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού. 

Γιατί είναι σημαντικό να γίνεται ένας αγώνας ελληνικού τραγουδιού; Ποιά η δική σας εμπειρία από τη συμμετοχή σας στους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού;

 

Σοφία Αβραμίδου: Είναι σημαντικό ακριβώς επειδή δίνει το έναυσμα σε νέους δημιουργούς να αναδείξουν την τέχνη τους. Προσωπικά θεωρώ ότι τοπίο δημιουργικό μέρος της δουλειάς ενός συνθέτη- πέρα από τη δημιουργία αυτή καθεαυτή- είναι η συμμετοχή του στα καλλιτεχνικά δρώμενα, μέσω των οποίων έρχεται σε επαφή και σε συνεργασία με αξιόλογους μουσικούς και γενικότερα καλλιτέχνες, αλλά και με το κοινό. Αυτή είναι μια εμπειρία και μια επικοινωνία που τον εξελίσσει και τον διαμορφώνει. Αυτό που εγώ κράτησα από τους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού τραγουδιού, είναι ακριβώς αυτή η εμπειρία, Η γνωριμία και η συνεργασία μου με ανθρώπους που μας συνδέει η κοινή αγάπη για τη μουσική.

 

Άγγελος Αγγέλου: Δεν πιστεύω πως η τέχνη μπορεί εύκολα να μπει στον δοκιμαστικό σωλήνα της ανάλυσης, της αξιολόγησης και -τελικά- της κρίσης, ενός καλλιτεχνικού διαγωνισμού. Όμως σίγουρα ένας τέτοιος μηχανισμός -και τόσο άρτια οργανωμένος όπως ήταν αυτός των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού- ενεργοποιεί τους νέους συνθέτες και τους δίνει κίνητρο για δημιουργία. Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε εμένα μερικά χρόνια πριν όταν αποφάσισα να λάβω μέρος στον πρώτο διαγωνισμο της Στέγης και είχα τη χαρά να προκριθώ και να ακούσω τις δημιουργίες μου ερμηνευμένες από μια όμορφη ορχήστρα.

 

Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης: Με την έννοια του Αγώνα σαν μάχη, ένας Αγώνας Ελληνικού Τραγουδιού ακούγεται μάλλον σαν παράδοξο. Αλλά ο Αγώνας σαν κίνητρο για δημιουργία, για συμμετοχή για συνάθροιση αθρώπων, ιδεών, προσεγγίσεων ακούγεται σαν κάτι απαραίτητο και σημαντικό, ιδιαίτερα στο φτωχό μας Σήμερα. Αυτή είναι η εμπειρία που αποκόμισα από την συμμετοχή μου στους Αγώνες, για αυτό ξανασυμμετέχω και για αυτό νομίζω ότι είναι όχι απλά σημαντικοί αλλά απαραίτητοι.

 

Χρυσόστομος Καραντωνίου: Το ελληνικό τραγούδι, βρίσκεται παρεξηγημένο στις μέρες μας. Τα τελευταία χρονιά αν εξαιρέσουμε κάποια μικρά φωτεινά παραδείγματα, είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια ασφυξίας. Και παράλληλα με την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας, οι νέοι καλλιτέχνες, έπεφταν στις παγίδες των ευκαιριακών τηλεοπτικών διαγωνισμών ή ακόμα χειρότερα τα παρατούσαν.

Η προσπάθεια που κάνει το «ελληνικό σχέδιο» με οραματιστή βέβαια τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τους συνεργάτες του, τη θεωρώ πραγματικά σπουδαία. Ο θεσμός των “αγώνων τραγουδιού” δίνει μια διέξοδο. Μια ελπίδα ότι είμαστε εδώ και σας δίνουμε την ευκαιρία που χρειάζεστε. Μια όμορφη σκέψη ότι δεν τα αφήνουμε όλα στην τύχη τους.

Η δική μου εμπειρία ήταν μοναδική. Δεν εστιάζω στο βραβείο κοινού, άλλα σε όλα τα υπόλοιπα. Εύχομαι και ελπίζω, το εγχείρημα αυτό να συνεχίσει και να προσφέρει ευκαιρίες σε ανθρώπους που πραγματικά το αξίζουν.

 

agwnes1

 

Ιφιγένεια Κορολόγου: Είναι σημαντικό κατ αρχήν, για τους νέους δημιουργούς, να υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων καταξιωμένων στο χώρο της μουσικής  που τους αναζητά ανα την Ελλάδα, με μόνο σκοπό την ανάδειξη και επιβράβευση του έργου τους παρουσία κοινού.

Η εμπειρία των αγώνων ήταν μοναδική! Άψογη οργάνωση , ταλαντούχοι συνθέτες, υπέροχος χώρος παρουσίασης , καινούργιοι  αγαπημένοι φίλοι! Ευχαριστώ το Ελληνικό Σχέδιο.

 

Παναγιώτης Λάμπουρας: Σε μια εποχή που η παρουσίαση και η ανάδειξη καινούργιου υλικού παρουσιάζει ουσιαστικές δυσκολίες, ένας τέτοιος Διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να παρουσιάσουν ένα δείγμα της δουλειάς τους.

Η προσωπική μου εμπειρία άφησε μόνο καλά. Παρουσιάστηκε ένα κομμάτι μου ('Ο Βράχος') που αγαπώ ιδιαίτερα, ενώ  γνώρισα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους. Παράλληλα, όταν τραγούδησα εκείνο το βράδυ, τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα, γεμάτα ενθουσιασμό και συγκίνηση.

 

Γιάννης Μαθές: Μέσα από έναν αγώνα ελληνικού τραγουδιού, εμφανίζονται νέες μουσικές τάσεις, αλλά και καινούρια νοήματα, δύο παράμετροι που μπορούν να συμβάλουν στην γενικότερη εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού. Επίσης η έννοια του αγώνα καθεαυτή, εμπεριέχει  έναν ενδιαφέροντα, τρόπο ανάδειξης της πρώτης ουσίας του τραγουδιού, του στίχου και της μουσικής δηλαδή, σε αντίθεση με άλλους, προσωποκεντρικούς τρόπους ανάδειξης, όχι καθαρού καλλιτεχνικού έργου, αλλά προϊόντων "λατρείας" και εφήμερης κατανάλωσης.

Η δική μου εμπειρία από τους Αγώνες ήταν εξαιρετική. Η βράβευση του τραγουδιού μου "Οι αιρετικοί" σε στίχους του Μάνου Σαγκρή, από ανθρώπους που θαυμάζω, όπως ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, με χαροποίησε απίστευτα και μου χάρισε ένα παραπάνω έναυσμα για να εξελίξω την συνθετική μου δραστηριότητα.

 

 

Κώστας Μάκρας: Για να επαναπροσδιορίσουμε την Ελληνικότητα και να αναδείξουμε τη σημασία της! Δίχως τα χαρακτηριστικά της αυτό το σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού, που λέγεται τραγούδι, κινδυνεύει να απομονωθεί και μοιραία να εξαφανιστεί!Η δική μου εμπειρία από τη συμμετοχή μου στους Αγώνες Δ.Ελ. Τραγουδιού  ήταν κατά κάποιο τρόπο λυτρωτική...

 

agwnes2

 

Ηλίας Μαυροσκούφης: Ο κύριος σκοπός των αγώνων είναι να ακουστούν, να εκφραστούν και να γνωριστούν μεταξύ τους άνθρωποι, οι οποίοι είναι έξω από τον χώρο της μουσικής παραγωγής Πέρα από τις διακρίσεις και τα βραβεία, πιστεύω πως δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα απ' το να μοιράζεσαι και να αποκτάς φίλους. Αυτά είναι τα δικά μου αποκτήματα και η δική μου εμπειρία από τους αγώνες. Νιώθω πολύ τυχερός κι ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους και τον εμπνευστή του ελληνικού σχεδίου που μας έδωσαν και μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα.

 

 

Ελευθερία Παναγάκου: Το ισχυρό σημείο ενός αγώνα – διαγωνισμού, είναι η ύπαρξη της ευγενούς άμιλλας. Με βάση αυτό σαν κίνητρο, οι δημιουργοί προσπαθούμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, έχοντας σαν απολαβή την κριτική σημαντικών ανθρώπων του χώρου των τεχνών, αλλά και του σημαντικότερου και αμερόληπτου κριτή, του κοινού. Με αφορμή το γεγονός ότι στο « σήμερα » έχουν λιγοστέψει πολύ οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες για «Ελληνικά Δρώμενα» μένοντας στην επανάληψη του «παλιού», ένας Αγώνας Ελληνικού Τραγουδιού γεννά το «νέο».

Η προσωπική μου εμπειρία από τη συμμετοχή μου στους Αγώνες ήταν μαγική! Απόλαυσα τη στιγμή, το άγχος μου, τη σκηνή, το κοινό, τη μουσική μου, τον στίχο μου. Είπα όσα ήθελα να πω και να ακουστούν. Και το πιο ουσιαστικό από όλα ήταν ότι απέκτησα φίλους!

 

Στέλλα Σαμαρά: Οι αγώνες δημιουργίας ελληνικού τραγουδιού, όπως αυτοί που διοργανώνονται εδώ και 5 συνεχόμενα έτη από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, πάντα συμβάλλουν στην ανάδειξη νέων τραγουδιών και νέων ανθρώπων στο χώρο της μουσικής. Αποτελούν μία επιπλέον ευκαιρία για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει κάπως αυτό το «ταξίδι», αλλά δεν ξέρει τον τρόπο. Εγώ, προσωπικά, θυμάμαι έντονα τη συμμετοχή μου στους αγώνες του 2013, καθώς βρισκόμουν σε ηλικία 19 ετών και αυτή ήταν η πρώτη μου απόπειρα να παρουσιάσω ολοκληρωμένα ένα δικό μου τραγούδι, αλλά και να παρουσιαστώ για πρώτη φορά κι εγώ η ίδια μπροστά σε κοινό.

 

Φένια Χρήστου: Ο "αγώνας" ελληνικού τραγουδιού γίνεται κάθε μέρα, έντιμα, βαθιά, ειλικρινά από εκείνους τους καλλιτέχνες που μοχθούν να επιβιώσουν με σεβασμό προς την γλώσσα, την ποίηση και την μουσική σε ένα καλλιτεχνικό γίγνεσθαι που η  "κατευθυνόμενη" μουσική  πληροφορία δεν εξελίσσει πάντοτε ούτε τους πομπούς ούτε τους εκάστοτε δέκτες.

Προσωπικά, το 2014 ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα με το τραγούδι ''Μοίρα μου και πεπρωμένο"  όπου και απέσπασε το Α΄ Βραβείο. Η συνεργασία μου και το κλίμα που δημιουργήθηκε σε δεύτερο χρόνο με συμμετέχοντες και παραγωγή υπήρξε άψογη. Το βέβαιο είναι πως ήρθε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο σαν από μηχανής θεός, οπότε σίγουρα η εμπειρία μου το λιγότερο θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί...

 

agwnes3

 

Τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει για να εξασφαλιστεί το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού;

 

Σοφία Αβραμίδου: Δεν λείπει το μεράκι και το ταλέντο από την Ελλάδα. Λείπει η συστηματική δουλειά και οι υποδομές. Αυτό λοιπόν που μπορεί να εξασφαλίσει κάποιο μέλλον στην τέχνη- διότι το τραγούδι είναι ένα μικρό μέρος αυτής - είναι η ανάπτυξη υποδομών, αισθητικής και αξιοκρατίας και αυτά πέρα από προσωπική δουλειά του καθένα, είναι καθήκον της οργανωμένης κοινωνίας.

 

Άγγελος Αγγέλου: Το Ελληνικό τραγούδι έχει υποστεί βαριά πλήγματα τα τελευταία χρόνια και οι αιτίες είναι πολλές, πολυδιάστατες και συχνά δυσδιάκριτες. Άλλωστε ο τόπος μας γνωρίζει ένα πραγματικό πολιτισμικό ναδίρ. Οι λύσεις σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα δεν μπορούν ασφαλώς να αναλυθούν σε δυο γραμμές. Ελάτε λοιπόν να συζητήσουμε ουσιαστικά στα "ανοιχτά τραπέζια" που θα πραγματοποιηθούν στη Στέγη λίγο πριν την παρουσίαση των φετινών τραγουδιών και να δούμε τι μπορούμε από κοινού να πράξουμε.

 

Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης: Το ελληνικό τραγούδι, όσο υπάρχουν Έλληνες, δεν μπορεί να σταματήσει να υπάρχει. Είναι εξασφαλισμένο με αυτήν την έννοια. Σαν λαική τέχνη που είναι περνάει και αυτό τις δυσκολίες, ή και τις ευκολίες, της κάθε εποχής. Η μεγαλύτερη βοήθεια διαχρονικά, είναι η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στους δημιουργούς. Να βρίσκονται οι τρόποι και οι αφορμές για "δημιουργικό ανακάτεμα".

 

Χρυσόστομος Καραντωνίου: Το Ελληνικό τραγούδι είναι στην ψυχή του Έλληνα. Σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις, στο τραγούδι έβρισκε καταφύγιο. Το τραγούδι ήταν αυτό που λύτρωνε. Δεν υπάρχει περίπτωση να σβήσει όσο κι αν το ξενόφερτο το προσπαθεί λυσσαλέα, «με την έσωθεν βοήθεια φυσικά». Όσο υπάρχουν άνθρωποι που το αγαπούν και το πονάνε, το μέλλον του είναι εξασφαλισμένο. Και τέτοιοι άνθρωποι, πάντα θα υπάρχουν και θα δημιουργούν. Αρκεί να αρχίσουμε κι εμείς να απαγκιστρωνόμαστε από το παλιό και να αναζητούμε το νέο, να μην αλλάζουμε σταθμό στο ραδιόφωνο όταν ακούμε ένα νέο τραγούδι, γιατί το μέλλον βρίσκεται στο νέο.

 

Ιφιγένεια Κορολόγου: Είναι μια αλυσίδα πραγμάτων που πρέπει να λειτουργήσει προς  όφελος του ελληνικού τραγουδιού… Από την πλευρά των μέσων που το προωθούν, αναζήτηση και παρουσίαση νέων καλλιτεχνών. Από την πλευρά των δημιουργών   πηγαία αγάπη και σεβασμός στη τέχνη και στο κοινό.

 

agwnes4

 

Παναγιώτης Λάμπουρας: Θεωρώ ότι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να εξασφαλιστεί το μέλλον του Ελληνικού Τραγουδιού είναι οι νέοι άνθρωποι της Τέχνης να πιστεύουν στο έργο τους και να μην τα παρατάνε. Επίσης, το αίσθημα της εποχής, οδηγεί στην ανάγκη δημιουργίας ενός  Μουσικού Ρεύματος, που θα αφορά την τέχνη του σήμερα και θα φέρει στο κόσμο καινούργια τραγούδια και καλλιτέχνες. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό σ' αυτές τις εποχές που διανύουμε, να μάθουμε να εντοπίζουμε την ουσία. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της γρήγορης κατανάλωσης της Μουσικής, το ακροατήριο δεν προλαβαίνει να κρίνει και κατ' επέκταση να επιλέξει ξεκάθαρα. Παρ' όλα αυτά συνεχίζω και πιστεύω ότι τα πολύ καλά τραγούδια αναγνωρίζονται στον χρόνο. Γι' αυτό οι νέοι καλλιτέχνες πρέπει να επιμένουν και να μην συμβιβάζονται.

 

Γιάννης Μαθές: Για να εξασφαλιστεί το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού πιστεύω χρειάζονται καλλιτέχνες με ανάλογη παιδεία για να υπηρετήσουν την ανάγκη αυτής της κατεύθυνσης, φορείς με την ανάλογη παιδεία για να καλοδεχτούν χωρίς φόβο τις νέες τάσεις, αλλά και αναζήτηση από την πλευρά του αποδέκτη-ακροατή. Είναι μια αλληλένδετη σχέση που έχει κάπως κλονιστεί τα τελευταία χρόνια, με εμφανείς τις αρνητικές συνέπειες στην βιομηχανία του Ελληνικού τραγουδιού.  Η ουσιαστική και ειλικρινής λοιπόν συνεννόηση και συνένωση των τριών αυτών κρίκων, για μένα είναι αναγκαία. Επίσης η επιμονή στην ελληνική γλώσσα είναι ένα ζητούμενο, όπως και η μελέτη του παρελθόντος του ελληνικού τραγουδιού, απαραίτητη.

 

Κώστας Μάκρας: Να δίνεται κίνητρο σε νέους (κυρίως )ανθρώπους να δημιουργήσουν και να αναδείξουν τη δουλειά τους έξω από τους μηχανισμούς εκείνους της showbiz, που έχουν μοναδικό κριτήριο το κέρδος μέσα από το αγοραίο!...

 

Ηλίας Μαυροσκούφης: Φιλοσοφώντας λίγο θα έλεγα πως η μουσική και το ελληνικό τραγούδι, αυτά καθ' εαυτά, δεν χρειάζονται καμία βοήθεια για να επιβιώσουν και να εξασφαλιστούν-βοηθηθούν. Μάλλον εμείς τα χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Οι αγώνες είναι ένα πολύ σημαντικό βοήθημα για όλους μας και μας δίνουν τη δυνατότητα να μοιραστούμε τη σκέψη μας και τα συναισθήματα μας με περισσότερους ανθρώπους.

 

Ελευθερία Παναγάκου: Οι δημιουργοί πρέπει να προσπαθούμε να «πιάνουμε» το σήμερα, κοιτώντας το αύριο, χωρίς να παραβλέπουμε το χθες. Να γράφουμε όχι για εμάς, αλλά από εμάς, για όλους! Με σεβασμό, αυστηρή αυτοκριτική και σκληρή δουλειά. Η προχειρότητα φέρνει μόνο προχειρότητα και η επιείκεια στον εαυτό μας κρατά σε στασιμότητα την οποιαδήποτε μορφή τέχνης.

Για να βοηθηθεί το μέλλον του Ελληνικού Τραγουδιού πρέπει να βοηθηθεί το μέλλον των Ελλήνων Δημιουργών. Οι παλιοί να βοηθήσουν τους νέους, με όποιο μέσο, χωρίς « ανταλλάγματα » και χωρίς το φόβο του παραγκωνισμού, και οι νέοι να δείξουν εμπιστοσύνη στην Τέχνη τους και σε συνεργασίες με δημιουργούς της γενιάς τους.

 

Στέλλα Σαμαρά: Το ελληνικό τραγούδι υπήρχε, υπάρχει και πάντα θα υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις του. Είναι αναμενόμενο η μουσική βιομηχανία (όπως και όλοι οι καλλιτεχνικοί χώροι), να επηρεάζεται από την οικονομική αστάθεια που υπάρχει αυτή την περίοδο στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, με πρωτοβουλίες και δράσεις όπως αυτή του Ιδρύματος Ωνάση, δίνεται η ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν τη δουλειά τους και να γνωρίσουν ανθρώπους με τους οποίους, υπό άλλες συνθήκες, δε θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή. Το ελληνικό τραγούδι δε μπορεί να σταματήσει να υπάρχει, όσο βρίσκονται άνθρωποι που προσπαθούν να το φέρουν στην επιφάνεια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

 

Φένια Χρήστου: Το πρώτον και κυριότερο τα ραδιόφωνα να παίζουν μουσική ελεύθερα  και με κατεύθυνση το μουσικό είδος κι όχι την γλώσσα. Σε δεύτερο πλάνο, πολύ βασικό κομμάτι είναι οι δισκογραφικές εταιρείες, οι οποίες έχουν μεταμορφωθεί σε διαφημιστικές ,να ξαναγίνουν λοιπόν δισκογραφικές. Και τέλος, οι επαφή με την γλώσσα, τους ποιητές της γενιάς μας, την σπουδή στην ρουτίνα μας. Το καλό τραγούδι πρέπει να είναι προϊόν ευρείας κατανάλωσης κι όχι είδος  πολυτελούς και "πολυσκεπτόμενης" ψυχαγωγίας...