Η περίπτωση του Jeff Buckley ακόμα και στις μέρες μας φέρνει περισσότερα ερωτήματα για το μέλλον του συνθέτη σε μεγαλύτερη ποσόστωση και από την περίπτωση Cobain. Ο λόγος είναι ότι ακόμα και σε σύγκριση με τον ηγήτορα των Nirvana (που μόλις 3 studio δίσκους πρόλαβε να υπογράψει) ο αμερικανός συνθέτης και τραγουδιστής εξέδωσε μόλις ενάμιση δίσκο. Ένα ep και ένα LP. Αριστουργηματικά αμφότερα και ειδικότερα το δεύτερο, το μνημειώδες Grace* που δεν παρέδωσε μόνο μια φωνή κυριολεκτικά αηδονιού στο πλατύ κοινό μα και έναν ικανότατο συνθέτη όσο και έναν ευαίσθητο και μορφωμένο στιχουργό.

 

Ο σχεδόν παρόμοιος ταινίας μυστηρίου πνιγμός του στο Wolf River Harbor τον Μάιο του 1997 τον μετέφερε σε ένα πάνθεον που κατά περίεργο, αλλά όχι ανεξήγητο τρόπο, οι συνταγμένες απέχουν πολύ από μυθικές διαστάσεις που δίνονται συνήθως σε καλλιτέχνες του ιδιώματος που έφυγαν νωρίς, όπως ο Jimi Hendrix, o Jim Morrisson και ο Kurt Cobain. Διότι χωρίς να αμφισβητείται μήτε για αστείο το τάλαντο των προαναφερθέντων στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με έναν τόσο ολοκληρωμένο καλλιτέχνη στην κατάθεση του που κυριολεκτικά δεν αφήνει περιθώρια μυθοποίησης.

 

Ακόμα και το γεγονός του ότι η ληξιαρχική πράξη γέννησης του αναγράφει στο πεδίο "πατήρ" το όνομα ενός άλλου καταραμένου τροβαδούρου, του Tim Buckley, στάθηκε μικρότερης σημασίας για τη γενιά των 90s που είδε έναν νεαρό άντρα γεμάτο χιούμορ, ανασφάλειες και σύγχρονη ματιά στις ερωτικές και κοινωνικές δομές να στέκεται με μια fender telecaster (κιθάρα) και ένα μικρόφωνο έτοιμος να αφηγηθεί καθημερινές και ταυτόχρονα ποιητικές εικόνες. Και γι αυτό η γενιά των 90s τον έρανε με λουλούδια σε επίπεδο μnήμης και είναι κάτι που συνεχίζεται μέχρι και στις ημέρες μας.

 

 

Και ενώ προσωπικά είμαι από αυτούς που βλέπουν τις εκδόσεις ανέκδοτου υλικού μετά θάνατο του καλλιτέχνη στη συγκεκριμένη περίπτωση έχω στραμμένες τι αντένες μου στις αρχές της Άνοιξης. Όχι πως δεν έχουμε ξαναδεί ανέκδοτες ηχογραφήσεις του αείμνηστου αλλά η διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πρόκειται  για ηχογραφήσεις που έκανε ένα χρόνο πριν από την κυκλοφόρα του αριστουργηματικού Grace. Πρόκειται για διασκευές όπως είπαμε και παραπάνω αλλά υπάρχουν και 2 τραγούδια δικά του στην πρώτη τους εκτέλεση.

 

Με 2 εκτελέσεις/διασκευές σε τραγούδια των Smiths να εκπλήσσουν (η μια μάλιστα εμφανίστε στο Spotify πριν από ένα περίπου μήνα) και με επανεπισκέψεις συνθέσεων του Dylan αλλά και των Zeppelin (αν και προσωπικά θα επιλέξω να ακούσω πρώτα πρώτα την διασκευή στο "Poor Boy Long Way From Home" του κυρίου -δε σηκώνω πολλά και αυτό φαίνεται και απο το όνομα μου- Bukka White. Για να είμαστε ειλικρινείς η μεγάλη έκπληξη είναι η διασκευή στο Don’t Let The Sun Catch You Cryin’ του Louis Jordan.του βοκαλίστα και σαξοφωνίστα που έφυγε το 1975. Ένα παλιό ρομαντικό και jazzy roller που συγκινεί σε οποιαδήποτε έκφανση του.

 

 

Για τους δύσπιστους να πούμε ότι είναι όντως εύκολο να χαθούν ηχογραφήσεις νέων καλλιτεχνών όταν απορριφθεί κάποιος δίσκος και η εταιρεία τους καθοδηγήσει προς κάτι άλλο ή ακόμα και να αλλάξουν οι ίδιοι κατεύθυνση οπότε στα λεγόμενα vaults (στην αρχειοθήκη κατά μία έννοια) κάθονται και σκονίζονται πολλές μαγνητοταινίες και αρχεία.

 

Στο "You and I"  που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο όπως είπαμε για άλλη μια φορά από τη μεριά των συμφερόντων του καλλιτέχνη και ως γενικό επιβλέποντα συναντούμε στα credits για επίσης άλλη μια φορά τη μητέρα του, τακτική που οι οπαδοί του rock άρχισαν ουσιαστικά να τη συνηθίζουν μετά την περίπτωση Jimi Hendrix και που εφαρμόστηκε και σε περιπτώσεις και άλλων αειμνήστων όπως ο Tom Bolin των Deep Purple, ο Paul Kossoff των Free και εσχάτως ο Freddie Mercury όπου τα δικαιώματα διαχειρίζονται άμεσα συγγενείς πρώτου βαθμού και όχι γραφεία από managers.

 

Κάτι το οποίο έχει τα καλά του αλλά και τα κατά του, αλλά αυτό πραγματικά είναι μια άλλη συζήτηση. Ας περιμένουμε να δούμε το πόνημα που θα εκδοθεί για να δούμε άλλο ένα πέταλο στο άνθος του τραγικά χαμένου συνθέτη και τραγουδιστή.

 


* Μοναδικός Έλληνας που έχει παρουσιάζει ζωντανά ολόκληρο το Grace του Jeff Buckley είναι ο Χρήστος Θηβαίος, ο οποίος έχει δισκογραφήσει και διασεκυή του Forget Her ως "Κανείς δεν έρχεται" σε στίχους Μάνου Ελευθερίου.

 

** Το You and I θα κυκλοφορήσει στις 11 Μαρτίου από την Columbia/Legacy Recordings σε CD και LP.