Το κτίριο των παλαιών φυλακών στα Τρίκαλα όπως είναι γνωστό μετατρέπεται σε Μουσείο Τσιτσάνη προς τιμήν του μεγάλου έλληνα μουσικοσυνθέτη, μετά την έγκριση της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΣΠΑ) σε μία κίνηση έντονα συμβολική. (Παρακάτω η μακέτα του έργου). Το μουσείο Τσιτσάνη, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, λειτουργεί κανονικά από το 2009 στο χώρο του μύλου Ματσόπουλου όπου λειτουργεί διαρκής έκθεση για τη ζωή και το έργο του. 

 

Η έκθεση του Μουσείου

Η έκθεση φέρνει στο φως στοιχεία και ντοκουμέντα που επιμελήθηκε ο Κώστας Χατζηδουλής, και περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα κείμενα, δίσκους βινυλίου 78 & 45 στροφών, παρτιτούρες κλπ ιστορικά στοιχεία. Επίσης, το μουσείο έχει ξεκινήσει μια σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχουν σαν στόχο – όπως και η λειτουργία του μουσείου – να αναδείξουν τη σημαντικότητα της δημιουργικής προσφοράς του Βασίλη Τσιτσάνη στο λαϊκό τραγούδι και τον ελληνικό πολιτισμό.

 


Περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο http://www.mouseiotsitsani.gr/


 

Συναυλίες με συλλόγους στην Ευρώπη

Με πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων και του Μουσείου Τσιτσάνη, οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη και στιχουργού μεταφέρονται εντός του Οκτωβρίου σε πόλεις της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Γαλλίας. Στη Νυρεμβέργη, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, στη Βασιλεία, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στο Παρίσι, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και στο Γκύτερσλο, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου.

 

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους κατά τόπους ελληνικούς συλλόγους: την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελληνόφιλων Βασιλείας και τον Θεσσαλικό Σύλλογο Νυρεμβέργης. 

 

tsitsanis meseum

 

Το έργο του νέου Μουσείου

Το έργο αποτελείται από δύο υποέργα. Το ένα είναι το «Προστασία - ανάδειξη στο κτήριο παλαιών φυλακών Τρικάλων», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί με αυτεπιστασία από την 19η Ε.Β.Α., ενώ το δεύτερο υποέργο αφορά την «Επανάχρηση κεντρικού κτηρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων - Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης», προϋπολογισμού 1.816.109 ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί από το Δήμο Τρικκαίων. Η αποκατάσταση του κτιρίου σε συνδυασμό με το παρακείμενο τζαμί, θα εκπροσωπήσει την αρχιτεκτονική εκείνης της εποχής στην περιοχή.

 

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, το κτίριο θα έχει μετατραπεί σε έναν αρχαιολογικό χώρο με αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και σε έναν χώρο με αναφορές στους ντόπιους συνθέτες και τραγουδοποιούς στον επάνω όροφο. Οι δύο εκθέσεις θα λειτουργούν ξεχωριστά, και οι δύο μαζί όμως θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής περιοχής και του τουρισμού της πόλης.

 

Δικαιούχος του έργου είναι το υπουργείο Πολιτισμού. Με συναφθείσα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Τρικκαίων και Περιφέρειας Θεσσαλίας επιμερίζεται η αρμοδιότητα υλοποίησης του έργου. Ειδικότερα, το 1ο υποέργο υλοποιείται από την 19η ΕΒΑ Τρικκαίων, ενώ το 2ο υποέργο από τον Δήμο Τρικκαίων.

 

 


* Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και μεγάλωσε ως μέλος μιας εξαμελούς οικογένειας (τρία αγόρια και ένα κορίτσι) και υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες δημιουργούς και από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού τραγουδιού τον 20ο αιώνα.