altΜία σημαντική αποκλειστικότητα θα "τρέχει" καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από τη μοναδική διαδικτυακή στήλη για την παραδοσιακή μουσική. Στο Παραδούναι και λαβείν του Σωτήρη Μπέκα με συνεχείς ανταποκρίσεις θα σας μεταφερθούν όλες οι λεπτομέρειες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από τη σπουδαία συναυλία της Ουγγρικής Χορωδίας του Αγ. Εφρέμ, με καλεσμένες την Πρέσβειρα του Ουγγρικού Πολιτισμού, Marta Sebestyen και την Ελληνίδα ψάλτρια και ερμηνεύτρια παραδοσιακής μουσικής, Νεκταρία Καραντζή.
 
 
 

Η πολύ ιδιαίτερη μουσική συνάντηση, αποτελεί μέρος της σειράς συναυλιών υπό τον τίτλο «Φως της Ανατολής», που διεξάγει η διακεκριμένη Χορωδία, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει το υπόβαθρο της βυζαντινής μουσικής σε σχέση και με την ουγγρική μουσική παράδοση.

altΗ προσφάτως τιμώμενη και με τον τίτλο UNESCO Artist for Peace, Marta Sebestyen έχει ήδη συνεργαστεί αρκετές φορές με την Saint Ephraim Male Choir και αυτή τη φορά, συνέβαλε, ώστε να αποδοθεί στη Νεκταρία Καραντζή η τιμητική πρόσκληση για συμμετοχή σε ένα εξέχον συναυλιακό γεγονός, που σημειωτέον θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη (19 Δεκεμβρίου) στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου της Βουδαπέστης, δηλαδή στον πιο λαμπρό ναό της Ουγγρικής πρωτεύουσας.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ύμνους αφιερωμένους στη Θεοτόκο, καθώς και μία πολύ προσεχτική επιλογή παραδοσιακών τραγουδιών της Ουγγαρίας και της Ελλάδας, απολύτως εναρμονισμένων στο υπόλοιπο μέρος.

Εκτός των άλλων, η διάσημη στη χώρα της, Χορωδία, στις 18 Δεκεμβρίου θα τιμηθεί με το βραβείο Pro Cultura Minoritatum Hungariae για την πολιτιστική προσφορά της, σε ειδική τελετή, όπου θα δοθεί συναυλία πολύ μικρής διάρκειας. Με απόφαση των επικεφαλής της ομάδας, η Νεκταρία Καραντζή κλήθηκε να είναι και η ίδια παρούσα στην ειδική εκδήλωση και να ψάλει μαζί με τη Χορωδία.

Τέλος, η επί χρόνια συνεργάτιδα του δασκάλου της παραδοσιακής μας μουσικής, Χρόνη Αηδονίδη, θα δώσει μία επίσης τιμητική διάλεξη με θέμα τη βυζαντινή μουσική, στη φημισμένη Ferenc Liszt Music Academy, της Βουδαπέστης, λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της κεντρικής συναυλίας.

Το MusicPaper μέσω της στήλης «Παραδούναι και Λαβείν» του Σωτήρη Μπέκα θα βρίσκεται παρόν σε όλες αυτές τις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις και θα σας μεταφέρει το κλίμα, την εικόνα και τον ήχο από όσα συμβούν στην ουγγρική πρωτεύουσα.