hal_davidΟ Χαλ Ντέιβιντ, ο διάσημος στιχουργός που μαζί με τον συνθέτη Μπερτ Μπάκαρακ μεσουράνησαν στη μουσική σκηνή της δεκαετίας του '60 με εμβληματικά τραγούδια όπως το "Raindrops Keep Falling on my Head" και "Walk on By" απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 91 ετών.

Ο Χαλ Ντέιβιντ πέθανε στο νοσοκομείο Σίνταρς Σινά του Λος Άντζελες από εγκεφαλικές επιπλοκές. Πριν από λίγους μήνες είχε βραβευθεί μαζί με τον Μπερτ Μπάκαρακ με το Gershwin Prize for Popular Song από τη Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου κατά τη διάρκεια τελετής στον Λευκό Οίκο. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Μακ Ντέιβιντ, σημείωσε επίσης σημαντική επιτυχία στο πεντάγραμμο, όντας συνθέτης και στιχουργός τραγουδιών όπως το "Candy" (1944). Ήταν επίσης υπεύθυνος για τους αγγλικούς στίχους του θρυλικού τραγουδιού της Εντίθ Πιαφ "La Vie En Rose."

 

Ο Χαλ Ντέιβιντ γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ενώ η καταγωγή των γονέων του ήταν από την Αυστρία. Άρχισε την καριέρα του ως στιχουργός στα τέλη της δεκαετίας του '40 συνεργαζόμενος με συγγραφείς που είχε γνωρίσει στο Brill Building του Μανχάταν, το οποίο την εποχή εκείνη ήταν το κέντρο της ποπ βιομηχανίας.

Άρχισε τη συνεργασία του με τον Μπάκαρακ στα τέλη της δεκαετίας του '50 και τα τραγούδια τους ηχογραφήθηκαν με τους Φρανκ Σινάτρα, Μάρτι Ρόμπινς, Τομ Τζόουνς, Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και Ντιον Γουόργουικ. Το τραγούδι ""Raindrops Keep Falling on my Head" " γράφτηκε το 1969 για την ταινία "Butch Cassidy and the Sundance Kid" και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού.

Οι δύο τους βραβεύθηκαν επίσης με Grammy το 1969 για τη μουσική στο μιούζικαλ "Promises, Promises", που περιλάμβανε το τραγούδι "I'll Never Fall in Love Again". Άλλες επιτυχίες του «διδύμου» είναι τα "What the World Needs Now is Love", "I Say a Little Prayer", "Do you Know the Way to San Jose" και "They Long to Be Close to You". Οι Ντέιβιντ Μπάκαρακ διέκοψαν τη συνεργασία τους στις αρχές της δεκαετίας του '70, οπότε ο Χαλ Ντέιβιντ συνεργάστηκε με άλλους συνθέτες όπως ο Αλμπερτ Χάμοντ , με τον οποίο έγραψε το χιτ "To All the Girls I've Loved Before".
Πηγή: skai.gr