elvis-presleyΜερικές φορές απορείς με τον ενθουσιασμό κάποιων ανθρώπων. Πόσο μπορεί να σε ενθουσιάσει ας πούμε το γεγονός ότι θα βλέπεις τρισδιάστατο τον βασιλιά Elvis 35 χρόνια μετά τον θάνατό του; Το ξέρουμε ότι η τεχνολογία προχωράει με ταχύτητες φωτός αλλά μάλλον πηγαίνει προς το σκοτάδι. Μετά τη μόδα του live streaming, της ζωντανής μετάδοσης δηλαδή, συναυλιών των καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, έρχεται μία άλλη μόδα ακόμα πιο μακριά από την αίσθηση της ζωντανής επαφής με τον καλλιτέχνη και τη μουσική του. Έρχεται το digital concert.

Τι θα γίνει με λίγα λόγια; Ο άλλοτε "βασιλιάς" και μοναδικός στη σκηνή Ελβις Πρίσλεϊ θα δημιουργηθεί από την αρχή! Αυτή τη φορά ψηφιακά για να τον ξαναδούμε σε μια σειρά συναυλιών αλλά και σε τηλεοπτικά στούντιο... Ακούγεται εντυπωσιακό αλλά μάλλον είναι περισσότερο τρομακτικό.

 

Στη ζωντανή μετάδοση μέσω ίντερνετ τουλάχιστον είχαμε να κάνουμε με ένα πραγματικό γεγονός που γινόταν εκείνη τη στιγμή. Απλώς ήταν στην άλλη άκρη του κόσμου ή και δίπλα στο σπίτι σου αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούσες να είσαι εκεί. Πάταγες το κουμπάκι και το έβλεπες. Τώρα δημιουργείται μια άλλη "καινοτομία". Μια εντελώς ψεύτικη συναυλία, με πρωταγωνιστές μουσικούς ήρωες που έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια.

Πρέπει ντε και καλά να τους αναστήσουμε όλους; Φυσικά και είναι πολλά τα λεφτά αφού προφανώς θα έχει το αντίτιμό της αυτή η "καταπληκτική" ιδέα. Κι αν δεν υπάρχουν έσοδα από το αντίτιμο του εισιτηρίου θα υπάρχουν σίγουρα από τους διαφημιζόμενους στην "πλαστική" συναυλία.

Την "Ανάσταση" του Elvis Prisley θα φέρει εις πέρας η ίδια εταιρεία που πριν από λίγο διάστημα επανέφερε μέσω της τεχνολογίας του ολογράμματος τον ράπερ Τούπακ Σακούρ σε συναυλία μουσικού φεστιβάλ. Οι τρισδιάστατες αυτές εικόνες, που αποκαλούνται «ολογράμματα», αποτελούν το αποτέλεσμα μιας οφθαλμαπάτης στην οποία η εικόνα παράγεται από ένα γωνιακό κομμάτι γυαλιού. Η εταιρία αυτή ονομάζεται The Digital Domain Media Group, και συνιδρυτής της είναι ο σκηνοθέτης του Avatar James Cameron.

«Αυτός είναι ένας νέος και εντυπωσιακός τρόπος να επανέλθει στη ζωή η μαγεία και η μουσική του Elvis. Οι πιστοί θαυμαστές του θα ξετρελαθούν και πάλι μαζί του, ενώ το νέο κοινό θα ανακαλύψει την ηλεκτρική εμπειρία του περφόρμερ Elvis», δήλωσε ο υπεύθυνος αυτής της διαδικασίας.

Δεν είμαι σίγουρος αν θα είναι όντως εμπειρία (όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι) ή απόπειρα αυτοκτονίας της εσωτερικής έντασης ενός ζωντανού προγράμματος από ζωντανούς ανθρώπους με ζωντανά τραγούδια.