Πριν από περίπου ένα μήνα δημοσιεύτηκε το πρώτο βίντεο με τον Σωκράτη Μάλαμα να ερμηνεύει ακουστικά το κομμάτι “Και τι δεν κάνω” του Άκη Πάνου. Τότε έγινε γνωστό ότι μετά από αυτό το βίντεο θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια, όπου ο Μάλαμας θα ερμηνεύει με λιτό τρόπο – με δύο κιθάρες – παλιά λαϊκά τραγούδια χωρισμένα σε ενότητες ανάλογα με τον δημιουργό. Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στον Άκη Πάνου και η δεύτερη θα είναι αφιερωμένη στον Απόστολο Καλδάρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σωκράτης Μάλαμας επιλέγει τις δύο κιθάρες για να παρουσιάσει τραγούδια. Το είχε κάνει και παλιότερα με το άλμπουμ “Ένα” (Lyra, 2002). Αυτή τη φορά στην έτερη κιθάρα είναι ο Δημήτρης Λάππας.

 

Ο ίδιος ο Σωκράτης Μάλαμας για αυτή τη σειρά τραγουδιών αναφέρει:

«ΤΑ ΣΚΕΤΑ» είναι μια σειρά παλιών λαϊκών τραγουδιών που ηχογραφήθηκαν με δύο κιθάρες. Το κριτήριο για την επιλογή των τραγουδιών του κάθε συνθέτη δεν είναι η αρτιότητα των συνθέσεων ούτε των στίχων, ούτε καν η εμπορική τους επιτυχία.

Ο κύριος λόγος είναι ιδιαίτερα πρακτικός. Τα τραγούδια αυτά μου έδωσαν τη δυνατότητα να «βγάλω μεροκάματο» όπως λέμε στην πιάτσα, για είκοσι χρόνια περίπου, στα μαγαζιά της νύχτας ως κιθαρίστας και τραγουδιστής.

Είναι εν τέλει ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτούς τους ανθρώπους και μια υπενθύμιση ότι δεν τους ξεχνάμε και τα τραγούδια τους είναι ακόμα λειτουργικά κι αγαπημένα.

 

Σωκράτης Μάλαμας

 

Για όλα τα βίντεο: 

Ηχογράφηση - Μίξη - Mastering: Γιάννης Παξεβάνης

Δημιουργία Βίντεο: Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου

Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στο studio LaPiNo

 

Παρακάτω δείτε τα κομμάτια του Άκη Πάνου, με τα αντίστοιχα βίντεό τους .