Τα Μικροαστικά αποτελούν έναν από τους πιο ιδιαίτερους κύκλους τραγουδιών του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Πρόκειται για την τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά του συνθέτη (είχαν προηγηθεί Η πόλη μας και η Κόκκινη Κλωστή) και εκδόθηκε την άνοιξη του 1973. Απ’ τη μια μεριά σηματοδοτεί την έναρξη της καλλιτεχνικής πορείας του Κηλαηδόνη και ως ερμηνευτή, αφού είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει την ερμηνεία των περισσότερων τραγουδιών, κι απ’ την άλλη την έναρξη της συνεργασίας του με τον στιχουργό Γιάννη Νεγρεπόντη που θα ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα με την έκδοση του δίσκου Απλά μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας.

Ο Νεγρεπόντης έδωσε στον Κηλαηδόνη έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από στίχους που ήδη είχε αρχίσει να γράφει από το 1967 και είχε «βαφτίσει» Μικροαστικά. Παραλαμβάνοντάς τα ο Κηλαηδόνης, μελοποίησε 14 από αυτά και τα ηχογράφησε στα studio της Columbia με παραγωγό τον Γιώργο Μακράκη.

 

Ο Γιώργος Νοταράς αναφέρει πολύ εύστοχα στο εσώφυλλο της επανέκδοσης του δίσκου σε cd (Φεβρουάριος 2002): «Αν δούμε τα Μικροαστικά σαν ένα έργο μιας συγκεκριμένης εποχής, μπορούμε τώρα να διαπιστώσουμε ότι είναι μια στέρεη δουλειά, μια δουλειά που αντέχει και εξακολουθεί να καθρεφτίζει με διαύγεια τον καιρό της από κάθε πλευρά. Σ’ ένα πρώτο επίπεδο καταγραφής ενός συγκεκριμένου πνεύματος, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και παραμένουν ανοιχτά… Ο μικροαστισμός δεν πεθαίνει ποτέ, ο αριθμός των θυμάτων του αυξάνει και αποκτάει και μια αγριότητα που σήμερα είναι πολύ δύσκολο να τραγουδηθεί».

 

Τα Μικροαστικά μεταφέρθηκαν λίγο αργότερα και στο θεατρικό σανίδι, στο Μικρό Θέατρο της Χαράς Κανδρεβιώτου και του Γιάννη Νικολαϊδη. Ένα χρόνο μετά την έκδοση του δίσκου, τον Απρίλιο του 1974, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ολκός  το σύνολο των στίχων του Νεγερεπόντη για τα Μικροαστικά. Στις 154 σελίδες της έκδοσης, ο αναγνώστης συναντάει χωρισμένους σε 13 ενότητες όλους τους στίχους και τα κείμενα που στάθηκαν η αφορμή για την έκδοση του δίσκου.

 

Οι τίτλοι και μόνο των ενοτήτων, είναι ενδεικτικοί του ύφους των στίχων:

  1. Τα 14 τραγούδια του δίσκου
  2. Εφτά τραγούδια τονισμένα από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη
  3. Η Μεσαία Τάξις
  4. Αποσπάσματα από λόγους
  5. Περιγραφικά
  6. Ερανίσματα
  7. Πορτραίτα
  8. Σλόγκαν
  9. Του σαλονιού
  10. Κουβέντες
  11. Κοινωνικές υποχρεώσεις
  12. Αι γενεαί
  13. Επιφάνεια και βάθος

Από αυτή τη σπάνια έκδοση, επιλέξαμε και παρουσιάζουμε 4 από τα τραγούδια που δεν μελοποιήθηκαν:
Παραίνεση (από την ενότητα Εφτά τραγούδια τονισμένα από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη)
Η Μεσαία Τάξις (από την ομότιτλη ενότητα)
Δώρον γεννεθλίων (από την ενότητα Του σαλονιού)
Από αγάπη… (από την ενότητα Αι γενεαί)

Main Menu