13 Νοεμβρίου 1973. Δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η μεγάλη διαδήλωση κατά της δικτατορίας, που θα κορυφωθεί με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην μπουάτ Ζυγός, στην Πλάκα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένας ιστορικός κύκλος τραγουδιών του Δήμου Μούτση. Η Τετραλογία. Έργο βασισμένο στο λόγο μεγάλων ελλήνων ποιητών (Καβάφη, Καρυωτάκη, Σεφέρη και Ρίτσου) με βασική ερμηνεύτρια τη Βίκυ Μοσχολιού.

 

 

20 Νοεμβρίου 1973. Τρεις ημέρες μετά την εξέγερση είχε προγραμματιστεί ακόμα μία παρουσίαση του έργου στο Ρεξ, η οποία δεν θα γίνει ποτέ λόγω των δραματικών γεγονότων. Η κυκλοφορία του δίσκου πάγωσε.


Δύο χρόνια μετά μεταπολίτευση. Ο Δήμος Μούτσης, μετά από πολυετή συνεργασία με την Phillips βρίσκεται στην ιστορική Columbia. Η Βίκυ Μοσχολιού από τη μεριά της είναι σε άλλη δισκογραφική εταιρεία και ο συνθέτης επιλέγει να κυκλοφορήσει το δίσκο με άλλους ερμηνευτές. Την πρωτοεμφανιζόμενη Άλκηστις Πρωτοψάλτη, τον Μανώλη Μητσιά και τον Χρήστο Λεττονό.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η Βίκυ Μοσχολιού ερμήνευσε και ένα τραγούδι που τελικά δεν συμπεριλήφθηκε στο μετέπειτα δίσκο. Πρόκειται για απόσπασμα από το «Μυθιστόρημα» (Εστία, 1935) του Γιώργου Σεφέρη:

 

ΙΔ´
Τρία κόκκινα περιστέρια μέσα στὸ φῶς
χαράζοντας τὴ μοίρα μας μέσα στὸ φῶς
μὲ χρώματα καὶ χειρονομίες ἀνθρώπων
ποὺ ἀγαπήσαμε.

 

Ακούστε το ανέκδοτο τραγούδι, σε ερασιτεχνική ηχογράφηση με κασετόφωνο, από τον κατάμεστο Ζυγό, με την αστυνομία να έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην είσοδο του μαγαζιού.

Μία από της σημαντικότερες στιγμές της βραδιάς ήταν όταν η Βίκυ Μοσχολιού τραγούδησε το “Μετά την ήττα”, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, υπό το βλέμα της αστυνομία της χούντας που βρισκόταν στην είσοδο του μαγαζιού. Η ανταπόκριση του κοινού σε στίχους όπως:

στη φωτιά τα χαρτιά και τα βιβλία
κι η τιμή της πατρίδας στα σκουπίδια

είναι χαρακτηριστική.

 

Στο παρακάτω απόσπασμα ακούμε τις φωνές και το σημειολογικό χειροκρότημα του κοινού που εκδήλωνε την αντίδρασή του στο καθεστώς.

 


Παράλειψη του MusicPaper στην αρχική ανάρτηση: Η ηχογράφηση έγινε από τον κ. Νίκο Αβαγιάνο