stamatis_kraounakis-old2Ένα χρόνο μετά την απογείωση με τα Σκουριασμένα Χείλια σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη και της πρωτοεμφανιζόμενης Λίνας Νικολακοπούλου και τις αξεπέραστες ερμηνείες της Βίκυς Μοσχολιού ο εικοσιεπτάχρονος Σταμάτης Κραουνάκης  βρίσκεται στο διαμέρισμα του στο Παλαιό Φάληρο. Η κάμερα έχει αρχίσει να μαγνητοσκοπεί... ο Σταμάτης, όπως τον φωνάζουν οι περισσότεροι, κλείνει το παράθυρο και κάθεται στο πιάνο του… χωρίς ουρά τότε… Ένας άγνωστος αγχωμένος Σταμάτης Κραουνάκης, με άφθαρτη ακόμα φωνή, ερμηνεύει ένα πραγματικά σπουδαίο κομμάτι που δεν είχε την τύχει να ακουστεί όσο θα έπρεπε.

stamatis_kraounakis_l.nikolakopoulou_xristiannaO Σταμάτης Κραουνάκης μιλάει αποκλειστικά στο Musicpaper για το ντοκουμέντο αυτό:
Παλαιό Φάληρο Νηρηίδων 100… Η σκηνοθέτης Μαρία Παπαγεωργίου σκηνοθετεί τα «Νέα Πρόσωπα» στην ΕΡΤ, παρουσιάζει ο Δημήτρης Λέκκας. Η Μαρία μαθήτρια του Βάιντα, θέλει να κάνει φιξιον… Φωτογράφος ο μέγας Συράκος Δανάλης. Γυρίζουμε φιλμ... Αν θυμάμαι καλά… και κάνουμε τις μέρες μας ταινία… Γενικά όλο το επεισόδιο πολύ ωραίο, φτιαγμένο με αγάπη. Χρόνια φτώχειας, αλλά γεμάτα ελπίδα… και γράφω γράφω τραγούδια κάθε μέρα και ένα και δυο... Τα πιο πολλά εκδόθηκαν… είδαν το φως… Σήμερα η Μαρία είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Μαύρο και έχει μια κόρη.”

sarimpidam-coverΣτη δισκογραφία το ερμήνευσε η συμπαθητική αλλά χωρίς ιδιαίτερη ένταση, θα έλεγα, Χριστιάνα στον δίσκο «Σαριμπιντάμ.. θα πει τρελαίνομαι» (Polygram 1982) των Κραουνάκη -Νικολακοπούλου.

Να μην μπορώ να σ' αγαπήσω

Θα περιφέρω τη ζωή μου
σε πόρτες ύποπτες τα βράδια
και θα ζητάω στα σκοτάδια
μια έξοδο διαφυγής

Τα ίδια σώματα θα ψάχνω
στα ίδια μέρη θα συχνάζω
μες στους θαλάμους θα χαράζω
τηλέφωνα για να με βρεις

Να μην μπορώ να σ' αγαπήσω
μια νύχτα μόνο να σε θέλω
μια νύχτα μόνο να σε βρίσκω
τ' άλλο πρωί να μη σε ξέρω
στην τύχη να σε συναντήσω

Οι στίχοι δικοί του, χωρίς μεγαλοστομίες… Απλοί και άμεσοι.

* Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από την εκπομπή «Νέα Πρόσωπα» της ΕΡΤ η οποία μεταδόθηκε το 1982 σε επιμέλεια–παρουσίαση Δημήτρη Λέκκα.