Τέταρτη και τελευταία για την εφετινή σεζόν – εκείνη με επιλογές της Δήμητρας Γαλάνη έχει ήδη μεταφερθεί στις αρχές της επόμενης – διοργάνωση του θεσμού πλέον «Νύχτες Ραδιοφώνου» που παρουσιάζει ο ραδιοφωνικός σταθμός 105,5 Στο Κόκκινο (και επιμελείται ο Μάκης Μηλάτος) με τους Last Drive αυτή τη φορά να μας εκπλήσσουν – και μάλλον λίαν ευχάριστα! – με τις επιλογές τους καθώς την Δευτέρα 2 Ιουνίου (στις 21.00) θα εμφανιστούν κατά σειρά στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης τρία όντως ξεχωριστά και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους ονόματα της ελληνικής σκηνής του σήμερα.

Deadfile
Οι Deadfile αποτελούν το εκφραστικό όχημα της ηγετικής τους φυσιογνωμίας, του Κερκυραίου συνθέτη, πιανίστα και κιμπορντίστα Βασίλη Παγκράτη, μια δωδεκαμελής μπάντα που περιλαμβάνει έναν ερμηνευτή και δύο ερμηνεύτριες, κόρνο/τρομπέτα, σαξόφωνο, φλάουτο, βιολί, τσέλο, πιάνο/keyboards, κιθάρα/ες, μπάσο και ντραμς και κινείται στα μονοπάτια του post rock αλλά διευρύνοντας το ακόμα περαιτέρω και προφανώς εμπλουτίζοντας το και με στοιχεία τραγουδοποιίας.

Οι Αθηναίοι Microondas (όπως εξηγούν οι ίδιοι το παράξενο όνομα τους «προέρχεται από τη λατρεία για τις ηλεκτρονικές συσκευές και ιδιαίτερα τις αμφιλεγόμενες. Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια συσκευή που όλοι αγαπάνε να μισούν και το απομεινάρι μιας ουτοπίας που δεν υπάρχει πια. Στο Internet βρίσκεις απίθανους τύπους να κάνουν πειράματα με φουρνάκια, ιδιαίτερα ισπανόφωνους! Ετσι προέκυψε το όνομα μας, είναι ο ισπανικός όρος για την συγκεκριμένη συσκευή!») είναι ένα τρίο δύο κιθαριστών – ο ένας εκ των οποίων επίσης τραγουδάει – και μίας ντράμερ που στις συναυλίες τους προστίθεται και ένας μπασίστας και παίζουν ένα αρχετυπικό rock αλλά με έναν τρόπο που οι ίδιοι αποκαλούν «rock ‘n’ roll δωματίου».


Τέλος ο γνωστότερος όλων Kid Flicks (Νίκος Δερβίσης) απλά είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις της ελληνικής electronica για την οποία δεν χρειάζεται παρά να σας παραπέμψω στην περυσινή εκτενή συνέντευξη του στο Musicpaper (μπορείτε να την διαβάσετε εδώ) και να προσθέσω μόνον ότι πλέον στα live του συνοδεύεται από άλλους τρεις μουσικούς - δύο ντράμερ και μπάσο/ηλεκτρονικά - οι οποίοι θα συμμετέχουν και στον επόμενο, τρίτο κατά σειρά δίσκο του που προβλέπεται να κυκλοφορήσει εφέτος.


The Last Drive
Για τους λόγους τώρα που έκαναν τους Last Drive να δεχτούν την πρόταση/πρόσκληση του ραδιοσταθμού ο μπασίστας και τραγουδιστής τους Αλέξης Καλοφωλιάς λέει ότι «ο 105.5 είναι από τους λίγους πλέον σταθμούς που δεν παίζουν play list και αυτό από μόνο του είναι ένα ικανό κριτήριο. Επιπλέον το μουσικό τμήμα του στελεχώνεται από ανθρώπους που έχουν σεβαστεί και προβάλλει την εγχώρια μουσική σκηνή και μας άρεσε η πρωτοβουλία του να φέρει στο προσκήνιο νέους μουσικούς. Σήμερα έρχεται στην επιφάνεια ένα νέο κύμα σε διάφορα είδη τέχνης που ψηλαφίζει μια «άλλη» γλώσσα η οποία αποτυπώνει όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια και τα αποκρυσταλλώνει με έναν τρόπο που βάζει στοιχήματα με το αύριο».


Όσο για το γιατί επέλεξαν τα συγκεκριμένα ονόματα ο Α. Καλοφωλιάς είναι σαφέστατος: «Ξεκινήσαμε να παίζουμε σε μιαν εποχή που το μουσικό τοπίο ήταν πολύ διαφορετικό, υπήρχαν στεγανά που έπρεπε να διαρρήξεις. Σήμερα οι συνθήκες είναι τέτοιες που επιτρέπουν στους μουσικούς να ενσωματώσουν πιο αβίαστα τις επιρροές τους στο προσωπικό τους ύφος και να διεκδικήσουν μια πολυμορφία που γοητεύει. Οι Microondas είναι μια ηχητική απεικόνιση του μητροπολιτικού ορίζοντα, αντλούν τις επιρροές τους από τα ίδια ιδιώματα που το κάναμε και εμείς, το blues και το punk, αλλά δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποια άλλη χρονική στιγμή κάπου αλλού και αυτό έχει να κάνει με την πολυμορφία και την ιδιαιτερότητα που σου επιτρέπει το ροκ εν ρολ αν το προσεγγίζεις με αγάπη μα και εικονοκλαστική διάθεση σε ίσο βαθμό. Οι Deadfile παρουσιάζουν κάτι πολύ ξεχωριστό (δώδεκα άτομα επί σκηνής!) και δεν μπορείς να τους κατατάξεις εύκολα γιατί αυτό που κάνουν καθηλώνει συνδυάζοντας ετερόκλητα στοιχεία με ιδιαίτερο τρόπο. Ο Kid Flicks ήταν πρόταση του Μάκη Μηλάτου την οποία δεχθήκαμε γιατί διαθέτει την ψυχεδελική τρέλα που πάντα κάναμε κέφι, ειδικά όταν πατάει στο «τώρα». Κατά κάποιο τρόπο και οι τρεις συγκεντρώνουν το στοιχεία που υπάρχουν στο rock ‘n’ roll που εμείς προσωπικά γουστάρουμε, τις ρίζες, το απρόοπτο και τον πειραματισμό».


Θέλοντας όμως να έχουμε και την άποψη των συμμετεχόντων απευθύναμε σε όλους τρεις κοινές και κατατοπιστικές ερωτήσεις.


Σας εξέπληξε το γεγονός ότι οι Last Drive σας επέλεξαν για τις Νύχτες Ραδιοφώνου;
DEADFILE: Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση αυτή μας εξέπληξε ευχάριστα καθώς είμαστε ένα νέο συγκρότημα το όποιο ηχητικά απέχει αρκετά από τους Last Drive και δεν σκεφτόμασταν καν ότι κάτι τέτοιο ήταν δυνατόν να συμβεί. Παρόλα αυτά από την στιγμή που ενημερωθήκαμε για την συναυλία αυτή δεν υπήρξε η παραμικρή επιφύλαξη και δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά να είμαστε μέρος μίας πάρα πολύ ενδιαφέρουσας βραδιάς.


MicroOndas 14
MICROONDAS
: Ήταν αναπάντεχο γιατί δεν ξέραμε ότι οι Last Drive θα εμπλέκονταν με τις Νύχτες Ραδιοφώνου. Γνωριζόμαστε μαζί τους από καιρό και μάλιστα ο Αλέξης Καλοφωλιάς συμμετέχει σε ένα κομμάτι του album μας, το «Bucket». Όμως δεν είχαμε ποτέ μέχρι τώρα συνεργαστεί συναυλιακά, ως support τους ή οτιδήποτε άλλο, ίσως γιατί απλά δεν είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή.

 

KID FLICKS: Σίγουρα μας εξέπληξε και εννοείται ότι μας κολακεύει πολύ. Δεν περιμέναμε ποτέ να μας επιλέξει μια ιστορική μπάντα τέτοιου βεληνεκούς.

 

 

Tι περιμένετε από την συμμετοχή σας σε αυτή τη συναυλία και τι πιστεύετε ότι θα σας δώσει, τώρα και στο μέλλον;
DEADFILE
: Το γεγονός ότι μόλις στο τρίτο μας live μας «προτείνει» στο κοινό ένα συγκρότημα με την ιστορία και την εμπειρία των Last Drive μαζί με άλλα δύο ονόματα τα οποία έχουν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα παρουσία στην μουσική σκηνή τα τελευταία χρόνια είναι μια εμπειρία που άλλα συγκροτήματα τα οποία υπάρχουν για τόσο λίγο χρόνο όσο εμείς θα ήταν δύσκολο να ζήσουν. Αυτό και μόνον είναι κάτι το οποίο μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους, επιπλέον το γεγονός ότι αποτελεί διοργάνωση ενός σημαντικού ραδιοφωνικού σταθμού δίνει την δυνατότητα στην μουσική μας να φτάσει σε ακροατήρια τα οποία δύσκολα θα προσεγγίζαμε υπό άλλες συνθήκες.

MICROONDAS: Είναι μία ξεχωριστή συναυλία για εμάς, θα χαρούμε να παίξουμε τη μουσική μας σε ανθρώπους που δεν την έχουν ξανακούσει και να παρουσιάσουμε ένα δυνατό σετ για όσους έρχονται σταθερά στις εμφανίσεις μας. Είναι το αποτέλεσμα τριών χρόνων δουλειάς με πολλούς «ιδιαίτερους» ενδιάμεσους σταθμούς.


KID FLICKS: Περιμένουμε κατ' αρχήν να δούμε πώς θα ακουγόμαστε....Ο χώρος είναι υπέροχος και νομίζουμε ότι θα μας ευνοήσει να βγάλουμε τον ήχο που θέλουμε. Επίσης εννοείται ότι περιμένουμε τα live των Deadfile και των Microondas, πέρασα αυτή την εβδομάδα ακούγοντας τα κομμάτια που έχουν ανεβάσει στο bandcamp οι Deadfile και παράλληλα ακόμα κουδουνίζει το κεφάλι μου από το τελευταίο live των Microondas. Πραγματικά ανυπομονούμε να έρθει η  Δευτέρα! 


Και τι να περιμένουν αντίστοιχα οι θεατές από αυτή την εμφάνιση σας;
DEADFILE: Τα κομμάτια τα οποία θα παρουσιάσουμε αυτή την βραδιά αποτελούν μέρος του παλαιότερου υλικού μας καθώς και καινούργιες συνθέσεις που θα περιλαμβάνονται στο νέο μας δίσκο (τον πρώτο μας ως πλήρες συγκρότημα) που σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε μέσα στο καλοκαίρι. Με λίγα λόγια post rock με δυνατά ξεσπάσματα και ένα μεγάλο εύρος επιρροών από παραδοσιακούς ήχους, από blues μέχρι rock με την ευρεία έννοια του όρου, με μέρη όπου κυριαρχεί η ηλεκτρική κιθάρα μα και πιο ήρεμα, ακουστικά περάσματα.


MICROONDAS: Μας αρέσει να εξερευνούμε τις δυνατότητες κάθε χώρου όπου παίζουμε σε συνεργασία και με τον ηχολήπτη μας Νίκο Τριανταφύλλου. Η περίπτωση του χώρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης είναι πρωτόγνωρη για εμάς καθώς δεν έχουμε ξαναπαίξει σε θέατρο και μάλιστα με το επιπλέον θετικό μιας τόσο καλής ακουστικής.


kid flicks
KID FLICKS:
 Προτιμούμε να μην υποδείξουμε κάτι, θα προτείναμε να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες και των τριών σχημάτων και να αποφασίσουν τι μπορεί και ίσως πρέπει να περιμένουν.

 


Ακόμα καλύτερα ίσως να έρθουν την Δευτέρα για να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα αυτιά και μάτια, θα έλεγα εγώ...