Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον Γιώργο Λούκο στο Μουσείο Μπενάκη. Ένα πρόγραμμα (1/6/2014 - 16/8/2014) από το οποίο όμως -στα μουσικά τουλάχιστον- απουσιάζουν εμφανίσεις ξένων καλλιτεχνών όπως ήταν η περσινή της Patti Smith. Σε ερώτηση σχετική με την απουσία μεγάλων διεθνών ονομάτων από τις εκδηλώσεις κλασικής μουσικής ο Λούκος απάντησε πως «Οταν γνωρίζεις τι χρήματα έχεις στη διάθεσή σου μόλις πέντε μήνες πριν από το Φεστιβάλ, ούτε καν διανοείσαι ν΄αγγίξεις χώρους όπου ο προγραμματισμός γίνεται χρόνια νωρίτερα» απάντησε.Μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια παρουσιάζουν τα ονόματα νέων - εγχώριων καλλιτεχνών που θα φιλοξενηθούν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ.

Mικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

4 & 5 Ιουλίου: Νατάσα Μποφίλιου
Επικίνδυνη ηλικία του Άγγελου Τριανταφύλλου
Η Νατάσα Μποφίλιου παρουσιάζει έναν κύκλο μελοποιημένης –από τον Άγγελο Τριανταφύλλου– ποίησης μειζόνων Ελλήνων ποιητών (Σολωμός, Καβάφης, Σεφέρης, Σαραντάρης, Πολυδούρη, Σκαρίμπας, Ουράνης, Λειβαδίτης, Ασλάνογλου κ.ά), με κοινό θεματολογικό άξονα το τέλος της νεότητας και τίτλο «Επικίνδυνη ηλικία». Για την πρώτη παρουσίαση αυτής της δουλειάς συμπράττει με 15μελή κλασσική ορχήστρα και μεικτή χορωδία. 

 

11 & 12 Ιουλίου: Vassilikos - Sunday Cloudy Sunday
Ο Vassilikos μας ξανασυστήνει εμβληματικά τραγούδια του Τσιτσάνη, με τον ιδιαίτερο τρόπο του και με την καθοριστική συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, αλλά και του Βασίλη Τριανταφυλλόπουλου στα πλήκτρα και του Νίκου Μαυρίδη στο ηλεκτρικό βιολί.

18 & 19 Ιουλίου: Δημήτρης Μπάσης & Γιώτα Νέγκα 
Το τραγούδι του μετανάστη. Ο Δημήτρης Μπάσης και η Γιώτα Νέγκα ερμηνεύουν τραγούδια που αποτύπωσαν τον ξεριζωμό των Ελλήνων τα τελευταία 100 χρόνια, μέχρι και σήμερα.

Ηρώδειο


Όπερα:

13, 14, 15 & 17 Ιουνίου: Η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Φεστιβάλ Αθηνών θα παρουσιάσει Τον μυθικό άσωτο Ντον Τζοβάννι, στη δίπρακτη όπερα του Μότσαρτ, έργο με το οποίο ο σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τη Λυρική.

 

20 Ιουνίου - Ηρώδειο: O Τσαρλς Λόυντ και η Μαρία Φαραντούρη μαζί. Η μεγάλη ερμηνεύτρια συναντά ξανά τον τζαζ σαξοφωνίστα στο Ηρώδειο, για να μοιραστούν με το κοινό τις ιδιαίτερες επιλογές και τη μοναδική ατμόσφαιρα των συναυλιών τους.


23 Ιουνίου: Το Ηρώδειο θα μετατραπεί σ΄ένα μαγευτικό θερινό κινηματογράφο για μια βραδιά, και το κοινό, στον διττό ρόλο του ακροατή - θεατή, θα απολαύσει την προβολή του αριστουργήματος του Τσάρλι Τσάπλιν και του βωβού σινεμά «Ο Χρυσοθήρας» (1925), με τη ζωντανή συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

 

25 Ιουνίου - Ηρώδειο: Συναυλία της Μαίρης Λίντα με τη συμμετοχή νεανικών γκρουπ, όπως οι Imam Baildi, που εξαρχής δεν έκρυψαν την αδυναμία τους στο ρεπερτόριο του Μανώλη Χιώτη. 

 

30 Ιουνίου - Ηρώδειο: Ψαραντώνης και Χαΐνηδες διαβάζουν με τον δικό τους τρόπο τον Ερωτόκριτο, ένα εμβληματικό έργο της Κρήτης του 17ου αιώνα, που άσκησε μεγάλη επίδραση στην ελληνική γραμματεία μέσα στους αιώνες.

 

2 Ιουλίου - Ηρώδειο: Ένας πρωτότυπος μουσικός διάλογος ανάμεσα σε δύο κορυφαίους αλλά και πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, Έλληνες δημιουργούς, τον Τσιτσάνη και τον Χατζιδάκι, μιά μελωδική συνομιλία μέσα από τα αξέχαστα τραγούδια τους, με όχημα τη μοναδική φωνή του Μανώλη Μητσιά και τη συμμετοχή Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων.

 

4 Ιουλίου - Ηρώδειο: Για τα 150 χρόνια της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα (στις 21 Μαΐου 1864), τα Επτανησιακά Σωματεία συνδιοργανώνουν με το Φεστιβάλ Αθηνών μεγάλη εορταστική συναυλία, αφιερωμένη στο έργο τεσσάρων από τους δημοφιλέστερους εκπροσώπους της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής.

 

6 Ιουλίου - Ηρώδειο: Ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Ηρώδειο με πλήθος συντελεστών.

 

10 Ιουλίου - Ηρώδειο: Συναυλία της Ελεονώρας Ζουγανέλη για τα 20 χρόνια από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη.

 

14 Ιουλίου - Ηρώδειο: Η Νάνα Μούσχουρη συνεχίζει την Happy Birthday Tour με μια μεγάλη συναυλία που θα δώσει στο Ηρώδειο.

 

16 Ιουλίου - Ηρώδειο: Η Μόνικα πραγματοποιεί συναυλία στο Ηρώδειο μαζί με Αμερικανούς μουσικούς που συμμετείχαν στη ηχογράφηση του νέου της δίσκου, ενός αμαλγάματος από αμερικάνικη φανκ, R&B και up tempo ρυθμούς, με την πρόσμιξη των ελληνικής καταγωγής μελωδιών της.

27 & 29 – 31 Ιουλίου: Ο Γιάννης Κόκκος θα σκηνοθετήσει τον τραγικό σαιξπηρικό ήρωα Οθέλλο, «ένα από τα πιο αγαπημένα μου έργα», όπως αναφέρει ο ίδιος, σε μια τελείως διαφορετική ανάγνωση.

 

Κλασική Μουσική:

17 Ιουλίου: Σε δεύτερη εμφάνιση και η Καμεράτα, αυτή τη φορά με σύγχρονα όργανα, «τραγουδάει» πειραγμένα, με ροκ, μπαρόκ και συμφωνική διάθεση, τα πιο αγαπημένα κομμάτια των Beatles υπό τη διεύθυνση ενός μεγάλου φαν των Σκαθαριών, του Μίλτου Λογιάδη.

 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Κλασική Μουσική:
24 & 25 Ιουνίου: Η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, σε όργανα εποχής, και ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου παρουσιάζουν στο κοινό ένα άγνωστο αριστούργημα του Γιόχαν Άντολφ Χάσσε, την τρίπρακτη όπερα Σιρόης, ο βασιλιάς της Περσίας, γραμμένη το 1728. 

 

8 Ιουλίου: Σε δεύτερη εμφάνιση, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με καλλιτεχνικό διευθυντή και αρχιμουσικό τον Βασίλη Χριστόπουλο, ερμηνεύει στο Ηρώδειο τη Συμφωνία των Άλπεων του Ρίχαρντ Στράους. Το μεγαλειώδες αυτό συμφωνικό ποίημα, που απαιτεί την παρουσία 125 μουσικών επί σκηνής, περιγράφει την ανάβαση ενός οδοιπόρου στο βουνό και μαζί τη νιτσεϊκή αναζήτηση του εαυτού, της ψυχικής «χειραφέτησης» και της σχέσης με τη φύση.

Συναυλίες & Μουσικά Θεάματα

4 (23:00) & 5 (21:00) Ιουνίου - Πειραιώς 260 (Ε): Η Μελίνα Τανάγρη επιλέγει μελωδίες, στίχους, πεζά κείμενα και ποιήματα και, με συνταξιδιώτες τρεις μουσικούς, έρχεται στην Πειραιώς για να μας δείξει πώς μοιάζει και πώς ακούγεται ο προσωπικός της «χάρτης».

21 & 22 Ιουνίου - Πειραώς 260 (Δ): Η όπερα Λίγιουανσι, η οποία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, παραμένει ζωντανή, γοητεύοντας το σύγχρονο κοινό. Ο Θεατρικός Οργανισμός Όπερας Λίγιουανσι της Επαρχίας Φουτσιέν ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος εδώ και 60 χρόνια. Στο Φεστιβάλ παρουσιάζει το έργο "Η χήρα και ο γραμματιζούμενος".

21 Ιουνίου - Πειραιώς 260 (Η) | 18:30 & 20:00: Με δύναμη από την Καλαμάτα. Ο συνθέτης Στάθης Γυφτάκης συνέθεσε τη μουσική ενός μουσικού παραμυθιού που έχει πολλά να πει για την αξία της προσφοράς, σε γονείς και σε παιδιά. Τη χορογραφία υπογράφει ο Δημήτρης Σωτηρίου, η Λίλλυ Τριαντάρη την αφηγηματική προσαρμογή, και η Αιμιλία Μπαντούνα τα σκηνικά και τα κοστούμια.
Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Παιδική - Εφηβική Χορωδία και το φωνητικό σύνολο «Μελίφωνον» του Δ.Ω. Καλαμάτας.

Το νεαρό σύνολο μουσικής δωματίου Kyklos Ensemble παρουσιάζει έργα του Μάλερ για μικρό σύνολο.