Πριν κάποια χρόνια βρεθήκαμε ευτυχείς μάρτυρες μιας σόλο εμφάνισης του κοντραμπασίστα, συνθέτη και ενορχηστρωτή Barry Guy στο θρυλικό Μικρό Μουσικό Θέατρο. Η σκηνική του παρουσία, ο τρόπος παιξίματος αλλά και έκφρασης -απίθανος άνθρωπος ορχήστρα- μας έπεισαν πως πρόκειται για μία από τις καλύτερες περφόρμανς που είχαμε δει ποτέ!

Βέβαια, ο Guy έχει ήδη έρθει στη Στέγη το ’12 με τον πιανίστα Agusti Fernández και τον ντράμερ Ramón Lόpez, αλλά η τωρινή του παρουσία με την συμβία του -σημαντική μουσικό- Maya Homburger αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Ο πρώτος, συνδυάζει πολλά και διαφορετικά στιλ με τεράστιο κατάλογο ηχογραφήσεων σύγχρονης σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού, ενώ η δεύτερη, δεξιοτέχνης στο μπαρόκ βιολί -πολυγραφότατη και αυτή- ανεβαίνουν μαζί στη σκηνή της Στέγης ερμηνεύοντας προκλασικά κομμάτια καθώς και κομμάτια του Guy. Τα έργα αυτά δεν αντιμετωπίζονται σαν τελειωμένες συνθέσεις, νεκρές φύσεις, αλλά σαν μέρη μουσικής στο πνεύμα της εποχής και μάλιστα με πρόσθεση αυτοσχεδιασμών.

guy
Σχετικά με την καλλιτεχνική του πορεία, ο Λονδρέζος Barry Guy έχει παίξει σε πάμπολλα μουσικά σύνολα -ιδρυτής της περίφημης London Jazz Composers Orchestra-, συνταξιδιώτης προσωπικοτήτων όπως ο τρομπονίστας Paul Rutherford, ο κρουστός Τony Oxley, η πιανίστρια Irène Schweizer και ο κιθαρίστας Derek Bailey, ενώ με τον σαξοφωνίστα Evan Parker και το ντράμερ Paul Lytton έδρασαν πολύ δημιουργικά στις δεκαετίες ’80- ’90. Χρημάτισε, επίσης, μέλος της Michael Nyman Band με την οποία ηχογράφησε την ηχητική μπάντα της ταινίας Η Κοιλιά Του Αρχιτέκτονα του Peter Greenaway. 

Όσο για την Maya Homburger που γεννήθηκε στην Ελβετία, έχει ερμηνεύσει μουσική Μπαρόκ με αρκετά Βρετανικά σύνολα έχοντας κυκλοφορήσει διαφορετικών ηχητικών στιλ έργα -κυρίως μουσικής δωματίου και σόλο ερμηνείας-. Ταυτόχρονα λειτουργεί την ετικέτα Maya Recordings απ' όπου εκδίδει αρκετά δικά της -αλλά και του Guy- άλμπουμ.

guy and
Για τις συναυλίες τους έγραψαν μεταξύ άλλων: «Το ντουέτο γεφυρώνει κάτι περισσότερο από μία χιλιετία, συνδέοντας το Veni Creator Spiritus, ένα θρησκευτικό ύμνο του 9ου αιώνα, που ενέταξε ο Μάλερ στην επική όγδοη συμφωνία του, με την επταμερή σύνθεση του Guy που αποτελεί φόρο τιμής στον Max Bill, έναν από τους θεμελιωτές της συγκεκριμένης τέχνης. Αυτό που επιτυγχάνουν οι Homburger και Guy είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, καθώς γεφυρώνουν απρόσκοπτα έναν αιθέριο παιάνα στο Άγιο Πνεύμα με μια ζωηρά αφηρημένη σύγχρονη σύνθεση, εμπνευσμένη από έναν καλλιτέχνη που προσπαθούσε να δημιουργήσει έργα ελεύθερα από συμβολισμούς και να διατηρήσει έναν ευλαβικό τόνο σε όλη τη σύνθεση».

Τέλος, η δουλειά του Barry Guy χαρακτηρίζεται σαν καθαρός αυτοσχεδιασμός ενόσω μετέρχεται μια μεγάλη γκάμα ασυνήθιστων τρόπων παιξίματος. Πολλές φορές χρησιμοποιεί το κοντραμπάσο σαν κρουστό, παίζει με το δοξάρι κάτω από τη γέφυρα, πλακώνει τις χορδές με το αριστερό χέρι παίζει με ξυλόσφυρα ενώ τοποθετεί ξυλάκια και άλλα αντικείμενα ανάμεσα στις χορδές. Το μπάσο γίνεται κρουστό πέρα από αρμονικές περιοχές σε άγνωστα ηχητικά μέρη. Εκτός αυτών άνετα επανέρχεται στα μελωδικά περάσματα συνεργαζόμενος με άλλους μουσικούς ερμηνεύονται ακόμη και καθαρή σουϊνγκάτη τζαζ. Από τον Penderecki και τον Stockhausen έως την πιο ευαίσθητη μελωδική γραμμή!

 

Barry Guy: κοντραμπάσο | Maya Homburger: μπαρόκ βιολί

 

 

Πληροφορίες:
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Μικρή Σκηνή)
Παρασκευή 28 Μαρτίου | Ώρα έναρξης: 21.00

 

*Workshop με τον Barry Guy και τη Maya Homburger: Παρασκευή 28 Μαρτίου 19.00-20.00 Μικρή Σκηνή

Πρόγραμμα: Ύμνος του 8ου αι. "Veni Creator Spiritus" | Barry Guy | Hommage à Max Bill για βιολί και μπάσο | Annalisa, σόλο, μπάσο, αυτοσχεδιασμός | Celebration για βιολί και αυτοσχεδιασμό μπάσου | H.I.F. Biber| "Crucifixion" Mystery Sonata X | "The carrying of the cross" | Mystery Sonata IX με ιντερλούδιο από τον Barry Guy | Barry Guy | 5 Fizzles, σόλο μπάσο | Tales of Enchantment για βιολί και μπάσο.